Animezup - forum manga si anime

Versiunea completă: Ce carte citesti acum?
Momentan vizualizezi versiunea simplificată a conținutului publicat. Vizualizează versiunea completă a acestuia.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
M-am apucat azi de Ratiune si Simtire, de Jane Austen.

Am cumparat cartea ieri, lol, pentru ca se da toata colectia Jane Austen la revista click, yuppy! which is a very good thing, imi place foarte mult aspectul cartii. Lol, Seriously! e foarte draguta, asa in dungi roze si albe si cu imaginea din mijloc, pot spune ca are un aspect 100% feminin, let's say si imi place la nebunie. Plus ca si fontul e okay si aspectul cartii e pur si simplu adorabil.
Am decis sa iau cu ocazia asta toata colectia, si asa nu am nicio carte de J. Austen acasa si e mai mare jena, avand in vedere ca am citit si Mandrie si prejudecata, si Emma si Northanger Abbey si primele doua mi-au placut la nebunie... well, acum sa nu mai intru in alte detalii despre aceste carti.

Am citit momentan doar 160 de pagini, I mean today pentru ca am lancezit prin pat si mi-a placut mult, mult ce am citit pana acum, dat fiind faptul ca mi-a fost atat de dor de o carte de acest gen... pur si simplu am chef sa citesc ceva de Jane Austen, sau ceva in stilul acesteia, let's say desi aceasta este cea mai potrivita pentru am satisface ( da, am folosit acest cuvant, vine de la verbul a satisface lol ) nevoile... nevoi de ordin... ordin... okay, mind me, sunt atat de obosita, ca 'mai mereu' in ultima vreme, incat nici nu prea sunt sigura daca ceea ce spun e perfect, sau cat de cat coerent... so, don't pay too much attention to what I'm saying. In orice caz, ceea ce am citit pana acum este foarte placut si cartea se anunta a fi la fel de placuta pana la final.

Constat - cu placere sau nu, asta nu stiu - ca imi plac cartile lui Jane Austen traduse in romana, pentru ca am citit Northanger Abbey in engleza si nu mi-a placut prea mult, desi in romana cred ca ar fi fost o oarecare incantare. In engleza mi s-a parut prea obiectiva, prea detasata, fara emotie/sentiment, I don't know why, parca engleza nu e lb. potrivita pentru a descrie ceea ce se poate descrie prin traducerea in romana, I don't know, dar pot spune ca apreciez cartile lui Jane Austen in lb. romana, that's a fact. Cat despre Ratiune si simtire, mai vad pe parcurs ce si cum, dar nu e nici cine stie ce de spus despre ea, e doar una din cartile lui Jane Austen that happens to be very lovely!
Nu am mai pus mana pe o carte de ceva timp. Poate este chestia si ca nu am timp, dar oricum acum la scoala ne cer carti peste carti si totusi eu aleg romanele mele politiste. 21 ( incep sa imi placa din ce in ce mai mult )

Tocmai am terminat La tiganci de Mircea Eliade. Nu ma omor eu dupa genul asta de carti dar povestea in sine mi-a placut. Personajele nu au fost cine stie ce, iar actiunea s-a desfasurat de parca ar fi inceput cumva dinainte ca eu sa citesc, ceva de genul : trebuia sa cunosc personajele deja. A fost o opera ciudata in orice caz, dar placuta, intr-un fel. Sfarsitul m-a lasat cu buza umflata... Nu pot spune ca genul asta de carti ma pasioneaza... Imi plac cele care arata clar daca este un sad sau happy ending. In fine, bine ca am terminat-o 21 Credeam ca nici pe aia nu voi reusi s-o citesc xD

M-am apucat din nou de Colin Forbes. Pe omul asta pur si simplu il ador prin simplu fapt ca reuseste sa ma tina in suspans si sa am atatea emotii in romanele sale. Este un geniu. M-am apucat de curand de Navele Fontoma de Colin Forbes si m-a impresionat la fel cum a facut-o si primul roman pe care l-am citit de la el, Fara crutare. Mai am o carticica ( sau cartoaie 21 ) prin casa de a lui, dar nu stiu despre ce e vorba, nici macar nu am rasfoit-o. O voi citi si pe aceea dupa ce termin aici.
Well, este vorba despre aceleasi personaje ( in prim-plan Paula si Tweed) care trebuie sa desfaca misterul navelor disparute si sa afle cine este acest geniu malefic ce omoara oamenii fara frica.
[Imagine: polystom.jpg]

Sunt pe la jumatatea cartii si gasesc ca mi-e oarecum dificil sa continui cu lectura. Dupa jumate de capitol in care e detaliata mai mult decat as simti nevoia viata sexuala a unui batran cu un tanar viril, si o poveste care in mare parte nu pare sa mearga nicaieri...cam greu sa-mi mai pese.
Problema cea mai mare a cartii e ca fix la inceput cere un mare salt de logica din partea cititorului fiindca cere sa acceptam ceva incredibil de ciudat ca facand parte normala din universul cartii...suspension of disbelief, ca sa folosesc denumirea mai exacta. Asta ca mai incolo in carte sa incerce sa ofere o explicatie asupra fenomenelor prezente pe care deja le-am luat de bune. Nu as avea nimic impotriva chestiei asteia daca nu ar petrece foarte mult timp bagandu-ne asta pe gat, ceea ce face ca micul truc de la inceput sa para destul de ieftin.
Al doilea mare dezavantaj al cartii e ca personajele nu sunt absolut deloc placute. Polystom cred ca-i primul personaj masculin pe care-l detest cu pasiune, Beeswing e doar inca un personaj feminin FRUSTRANT (nu prost, ci frustrant) intr-o lunga lista de asa personaje in literatura, iar batranul unchi e oarecum agasant, desi mult mai tolerabil decat ceilalti doi.

Sper ca povestea sa se lege in ceva pana la urma. Pana acum...nu prea pot recomanda cartea nimanui.
Dupa Ratiune si Simtire de Jane Austen, Paradis perdu de Bernard Simiot si Parcul Mansfield de Jane Austen, m-am apucat ( reapucat, mai degraba ) de Morometii... de Marin Preda.

Prima data cand am inceput cartea ( asta a fost like a week ago or something of the sort ). In orice caz... nu mi-au placut de nicio culoare primele 4-5 pagini, or smth of the sort. Nu am putut sa imi scot din cap ideea ca nu imi place cartea si poate asta din pricina faptului ca am trecut de la Cel mai iubit dintre pamanteni la Morometii, acelasi autor, avand cu totul alte asteptari si pentru ca, really, nu aveam starea necesara pentru a citi ceva de genul acesta.

In orice caz, cartea am imprumutat-o de la Biblioteca Liceului, ceea ce nu am mai facut cam din clasa a... 9a, da. Clasa a9a, lol, and I don't even remember ce am imprumutat and it doesn't even matter... anyway, am fost putin cam off. Am descoperit pe parcursul paginilor ( sunt la pagina 120 or something ) ca imi place, totusi, si am ras atat de tare la anumite pasaje ca a ramas my roommate something like: hey, what's so funny? she's read the book, yeah and well... anyway, mie cel putin imi place foarte mult acum, in comparatie cu prima impresie/parere pe care mi-a dat-o cartea si pe care, de altel, o detest ( parerea, vreau sa spun ). Nu imi vine sa cred cat de usor, simplu si nedrept judec unele lucruri ( si aici chiar ma refer la carti... ) anyway, acum ca s-a lamurit, ma bucur ca am continuat sa citesc si sunt inca destul de surprinsa de faptul ca imi place cartea.

Moromete este chiar interesant si ma vad in ipostaza asta, absolut necesara, de a recunoaste ca profa mea de engleza avea dreptate sa vorbeasca atata despre acest personaj and actually the book it's quite interesting. A existat pana acum un pasaj care aproape m-a facut sa plang and I was quite stunned because of that. Nu vreau sa dau spoil, si totusi asta include o scena cu un anumit salcam. Nu stiu de ce, nu a fost o descriere spumoasa, deep, anything that would make you cry because of the feelings, but more like the meaning, nu descrierea, ci starea... starea creata si pur si simplu atmosfera, ideea si modul cum am interpretat eu scena. Personajele imi plac, la fel si actiunea si indragesc si stilul acum si... well, chiar nu pot sa sterg prima impresie din mintea mea, primele pagini pur si simplu nu imi plac si nu pot sa imi multumesc indeajuns pentru faptul ca m-am mai uitat peste carte si am continuat/incercat ( totusi ) sa citesc in continuare.

Si apoi, surprinzator este chiar Marin Preda ( eu nu am citit altceva de acesta decat Cel mai iubit dintre pamanteni si acum lecturez Morometii ) - caci diferenta de stiluri dintre aceste doua carti mentionate intre paranteze este ... incredibila. Yeah, pur si simplu parca sunt autori diferiti. Si asta ma fascineaza, desi din pricina primei impresii, chiar voiam sa afirm ca e de prost gust ideea asta... dar, hey, sunt prea random ca sa pastrez o parere atat de eronata si ... really, I just like it right now. Da, nestatornic cititor si schimatoare in ceea ce priveste opiniile, but... who cares, ma bucur ca am dat cartii o alta sansa, because merita mai mult decat parerile mele proaste si cvritice de la inceput.
(19-10-2011, 12:57 PM)Teh A scris: [ -> ]...Nu vreau sa dau spoil, si totusi asta include o scena cu un anumit salcam. Nu stiu de ce, nu a fost o descriere spumoasa, deep, anything that would make you cry because of the feelings, but more like the meaning, nu descrierea, ci starea... starea creata si pur si simplu atmosfera, ideea si modul cum am interpretat eu scena....

Nu vreau sa fiu rau, da nu cred ca exista o singura persoana care sa fi trecut prin liceu si sa nu stie deja ce-i cu faimosul salcam a lui Moromete. Morometii nu-s tocmai Ecografitti in literatura romana, daca intelegi la ce ma refer.

Am terminat si eu Polystom. Pe la final cartea se mai rascumpara, dar nu cu mult din pacate. Stilul autorului a fost unul excelent pe toata durata cartii, caracterizarea lui a fost excelenta...dar pacat ca personajul sau a fost atat de grotesc incat intreaga sa existenta a fost practic o pierdere de timp sa fie citita. Povestea desi isi ia un pic de avant pe la final, nu poate sa treaca cu vederea precedentele 200 de pagini in care nu s-a intamplat mai nimic care sa merite citit.

Ma rog, moving on.

[Imagine: haruki-murakami.jpg]

E prima carte de Haruki Murakami pe care o citesc. Am inceput s-o citesc undeva prin iunie anul trecut, dar am cam abandonat-o pe drum. N-a fost momentul pentru ea sau ceva atunci, dar pur si simplu n-am reusit sa ma tin citind.
Acum insa vad ca-mi vine mult mai usor sa ma tin de carte, desi la unele povesti trebuie sa ma intreb si eu la final care a fost rostul. Bine, si diferenta culturala este una uriasa aici, asa ca-i de asteptat sa fie ceva chestii mai incomprehensibile pentru mine. Stilul de scriere insa...excelent. Traducatorii au facut o treaba foarte buna as putea zice.
Am citit ieri Nora ( sau "O casa de papusi" ) de Henrik Ibsen.

Se pare ca anul asta facem literatura universala pe bune si avem o teacher cool care vrea sa faca ora sub forma unui book club hour, lol, which is very cool and we have to read Nora for the next class ( which is on Friday ) and well I was so excited about it si voiam sa iau o pauza de la Morometi ( volumul II ) ca am zis 'ok, let's start reading it!'

Este o piesa de teatru mica, in trei acte si destul de draguta. Trebuie sa recunosc, insa, ca nu sunt foarte mare fana a pieselor de teatru, I prefer novels, short stories, poems and stuffs and I like seeing people play, I guess, actors-theater- si prin urmare si piese de teatru. I'm not much of a fan when it comes to read them, dialogul este okay, dar mi se pare kind of penibil sa citesc si fazele din paranteza, decorul si gesturile personajelor. I don't know, poate pur si simplu sunt eu depasita, sau e doar asa, o preferinta.

Oricum ar sta situatia, piesa de teatru, facand abstractie de la conceptia mea asupra genului acestuia de literatura, if I can express myself like this, even so - mi-a placut, a fost draguta, dialogul a fost chiar mai okay decat I thought si honestly, se poate discuta putin pe tema acestei opere; I guess... M-a surprins putin caracterul Norei, replicile ei si naivitatea de care dadea dovada adesea, but I guess... that's the point.
Finalul a fost simpaticut.
per total, a fost chiar okay, I liked it.

- Momentan citesc Morometii, volumul II, Marin Preda. Nu as zice ca nu imi place, dar e diferit de primul volum - avand in vedere distanta de timp in scrierea celor doua volume, I'm not surprised.
Gemenii - Mircea Cartarescu si Albastru nemarginit, aproape transparent - Ryū Murakami. As reveni cu niste recenzii decente, dar nu prea imi surade timpul.
Dumnezeule mare, cred ca am citit cea mai geniala carte existenta vreodata; e intr-o stransa competitie cu Piramidele lui Napoleon a lui William Dietrich. William'ii astia, Doamne, sunt niste genii! Da, vorbesc despre Imparatul mustelor - William Golding, carte pe care tocmai am terminat-o si mi-a lasat un gust amar in gura, lacrimi in ochi si buzele perforate.

Nici nu stiu ce sa scriu despre ea, mi-e teama sa nu ii stric genialitatea cu parerile mele nesemnificative. Dar nu ma pot abtine, am fost atat de impresionata de ea, ca nu ma pot opri din a vorbi despre aceasta. Ma bucur atat de mult ca ne-a dat Rosu - profesoara de engleza - s-o citim, dar in acelasi timp sunt complet dezamagita de faptul ca ceilalti colegi ai mei au abandonat-o, deducand ca nu este o lectura placuta. Intr-un fel, ii inteleg; incarcatura pshilogica negativa e prea puternica, as zice fara falsa modestie, pentru ei care au ramas prizonieri ai imaturitatii.

Despre ce este vorba? Pe scurt, un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului, asteptand sa fie salvati. Aceasta idee a salvarii este si prima care ridica probleme si principalul motiv de cearta si, in final, razboi dintre cele doua tabere ce se vor forma.

Romanul are ca idee de baza raul ce este adanc inradacinat in mintea si sufletul uman, el invingand uneori si inocenta copilariei. Acest concept este dovedit pe parcursul lecturii prin actiunile copiilor ce incearca sa supravietuiasca la inceput sub forma unui grup unit, condus de Ralph, si pe parcurs, cuprinsi de rivalitatea ce transpune metaforic si lupta continua dintre ratiune (determinarea lui Ralph de a mentine focul aprins pentru a putea fi salvati si felul in care incerca sa mentina ordinea) si instinct (joaca neintrerupta a pustilor, focul din padufre, frica de Fiara, pofta de sange) ajung sa se desparta.

Cum ziceam mai sus, grupul de copii se desparte in doua in tabere, tribul de vanatori condusi de Jack Merridew ce se lasa influentati de instinctele primare, si cativa copii ce-i raman loial lui Ralph si " cochiliei" lui. Curand, Ralph ramane singur, fara autoritatea impusa de cochilia ce inceteaza sa mai existe odata cu unul din personajele semnificative ale acestui roman si este vazut ca fiind primejdios, ajungand sa fie vanat.

Titlul provine de la raul suprem de pe insula, simbolizat de capul primului porc ucis, pe care vanatorii lui Jack il infig intr-un par lasandu-l intr-o poiana ca prada pentru presupusa fiara. Este intruchiparea a tot ce este mai rau in ceea ce au devenit copii si prevesteste mortile umane ce or sa vina.

Personajele sunt extraordinar de bine conturate si fiecare reprezinta o calitate a umanitatii; Jack care reprezinta omul primitiv supus instinctelor de supravietuire, Ralph omul evoluat, civilizat, intrucat scopul lui ramane pana la final salvarea baietilor si intoarcerea lor la civilizatie si Piggy care este omul inteligent si intreprinzator, dar inca prea slab sa se impuna.

Nu stiu daca este evident, dar personajul meu preferat este Ralph. Copilul asta este mult, mult prea genial, matur si destept pentru cei doispe ani si jumatate ai sai. Are o personalitate incantare si jur ca m-am indragostit de el. Era atat de disperat sa tina focul aprins pentru a fi salvati, sa mentina ordinea, pentru el nu conta atat de mult faptul ca fusese ales sef - ca in cazul lui Jack - cat conta de fapt salvarea lor. L-am iubit in momentele de neliniste, cand era descumpanit si deznadajduit, neintelegand care era motivul pentru care se pornise " razboiul" intre cele doua tabere, pentru care il ura Jack, mai ales cand marturisea cu o nevinotie si inocenta adorabila ca tinuse ei, ca nu voia decat sa fie salvati!

Ce sa mai spun? Cartea este pana la urma o alegorie asupra unei situatii la limita, cu atat mai grav cu cat sunt puse pe seama unor copii fapte catastrofale. Imparatul mustelor este istoria inversa a omului preistoric, proaspat iesit din caverne, al carui singur scop nu consta decat in supravietuire si in "a conduce pamantul".

Mi s-a parut un roman trist, profund, despre destinul si istoria nu prea fericita a umanitatii. Din partea mea primeste nota 10 si o recomand cu caldura tuturor. Ah, si ii sunt profund recunoscatoarea profei mele de engleza ca ne-a dat-o s-o citim.
a
A treia oara cand ma apuc de "Fratii Karamazov", de Dostoievski.
Stiti, Dostoievski e dragut, pana cand cineva te atentioneaza ca e absurd ca copii de 13 ani sa filozofeze & such, sau si mai rau, copii mici, sau servitoare, sau betivi sau mosnegi de 100 de ani. Ce sa mai vorbim de un idiot, sau, mujic. Sau femeie beata. Serios. Imi vine sa-i zic autorului sa termine 21.
Acum, acum? Citesc cartea de Inginerie genetica de Vassu, Stoica si Csutak! Dar asta pentu ca am curs maine si nu inteleg nimic din el...
Cat despre capitolul beletristica, citesc Regina de gheata de Alice Hoffman. E o poveste destul de rapida, realista si totusi nu prea, despre o tipa cu o 'putere' (ea considera asta o putere, eu ii zic ghinion) speciala: ceea ce isi doreste, se indeplineste, dar in sensul negativ.. e doar la un simplu 'imi doresc' distanta.
Ce nu imi place la acest roman e faptul ca tipa e totusi prea linistita, prea pesimista si mai ales prea batrana!
Dar are uneori si un pic de haz si vorbeste direct despre lucruri cotidiene, e un fel de jurnal cu bad luck, sci-fi and a twist. 3
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38