Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Chestionar: Care doriti sa fie tema?
Fantasy
45.16%
14 45.16%
Crime
29.03%
9 29.03%
Mystery
25.81%
8 25.81%
Total 31 vot(uri) 100%
* Opțiunea ta. [Arată Rezultatele]

Concurs - Proza - Original - Tema

#1
Aici se va alege tema finala dintre cele trei optiuni votate care au iesit in fruntea clasamentului.

Veti putea vota o sa singura optiune, asa ca ganditi-va bine in momentul in care apasati pe buton ce tema v-ar inspira mai mult si v-ar da posibilitatea sa va exploatati calitatile de scriitor.
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#2
Am decis sa particip si sa ma dedic Zup-ului mai mult de acum inainte. Nu promit, dar vreau sa pun bazele de aici, poate chiar voi reusi. Am ales crima, cu toate ca si mister m-a pus pe ganduri. Daca se va alege fantasy cred ca ma retrag. Nu ma pasioneaza si nici nu e genul meu, sau poate voi incerca... Nu mor pana la urma. ^^

#3
Am ales misterul pentru ca am scris ceva... misterios(?) (si sadic...) si am observat ca pe langa alte genuri pe care le-am scris acea poveste mi-a iesit chiar bine si nici eu nu ma asteptam ca toata durerea si etc. sa vina de la stres (poveste lunga), iar daca se va alege fantasy o sa fie cam prea multe clisee in povesti, cred... Sper oricum sa se aleaga tema care o sa ii inspire pe cei mai multi.
[oricum eu cand promit nu fac, asa ca s-ar putea sa nu particip sau sa nu termin inainte de data -chiar daca limita e si un an... ma apuca scrisul in ultimul moment]
"Forgive you? Why? It's not like I'm mad or anything. You were the one who got angry; just like you said, I was being too nosy. I've always been like that, not knowing my boundaries. I'm the type who'll water a plant til it drowns."
- Yokozawa Takafumi no Baai, vol. 2

#4
Încă nu sunt sigură de participarea mea, deşi îmi place felul în care decurg lucrurile pe aici. Aştept să văd ce şi cum se alege şi pe urmă dau un răspuns mai concret. Totuşi, la poll am votat fantasy.
O mică întrebare am, deşi am impresia că s-a mai discutat despre asta: nu se pot îmbina mai multe genuri, nu? Iese fantasy, textul o să fie fantasy pur, nu?

O să mai revin când se decide tema şi genul.

#5
(08-03-2012, 09:11 PM)Cherie A scris:
Încă nu sunt sigură de participarea mea, deşi îmi place felul în care decurg lucrurile pe aici. Aştept să văd ce şi cum se alege şi pe urmă dau un răspuns mai concret. Totuşi, la poll am votat fantasy.
O mică întrebare am, deşi am impresia că s-a mai discutat despre asta: nu se pot îmbina mai multe genuri, nu? Iese fantasy, textul o să fie fantasy pur, nu?

O să mai revin când se decide tema şi genul.

Ce inseamna fantasy "pur"?
Elfi, dragoni, pitici, lorzi ai intunericului, lupte epice?
Asa ar trebui sa excludem din genul asta autori de capatai cum ar fi Fritz Lieber sau Roger Zelazny.
Daca povestea e fantasy nu inseamna ca tu n-ai cum s-o faci in a fi ceva interesant, in ceea ce consideri tu c-ar fi o forma ce te-ar interesa. Neil Gaiman scrie fantasy dar lucrarile sale nu se aseamana cu ale nici unui alt autor (citeste un Wiki despre el, o sa intelegi).
Nu zice nimeni ca trebuie sa scrii despre elfi si printese si dragoni, desi poti si asa. Fantasy-ul e un gen incredibil de larg...arunca un ochi peste ce scrie Neil Gaiman, cum am zis, ce scrie Terry Pratchett, George R.R. Martin, Steven Erikson, Chris Wooding, Steven Brust sau Scott Lynch.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#6
Nu ştiu de ce am scris acolo "fantasy pur", oboseala cel mai probabil, când eu voiam să exprim altceva, referitor la gen şi nu la subgen.
Întrebarea era dacă pot îmbina, să zicem, umorul cu fantasy-ul. Sau, eh, romance-ul cu fantasy-ul. Dar mi-ai răspuns când ai menţionat de Terry Pratchett, Neil Gaiman şi restul. Merci.

#7
I'll deal with your queries.

Din pacate pentru marea masa a userilor putini sunt constienti ce implica de fapt genul fantasy, fiindu-le frica sa il aleaga, orbiti de perspectiva unei alte teme ce poate parea usoara la suprafata, dar fara sa aiba macar o doza mica de idee ca ar insemna mult mai mult lucru si cercetare pentru o lucrare demna de un concurs la scala mare.

Nu va pripiti in a lua decizii subite fara sa va interesati putin. Da, desigur, toti ati citit o carte sau doua ce apartine genului Crime sau Mystery, sau chiar ati urmarit seriale si filme in tema respectiva. Problema este ca e foarte greu de creeat o lucrare credibila, autentica, lipsita de eternele clisee pentru ca trebuie sa existe o fundatie solida ancorata in realitate.

Pe cand cu fantasy poti sa te joci cum te taie capul.

Ai in functie de lumea in care este incadrata povestea:

- high fantasy ca: operele lui J.R.R. Tolkien (e.g. Lord of the rings trilogy, The Hobbit, Children of Hurin etc) , J.K. Rowling (Harry Potter saga), C.S Lewis (Narnia), Terry Pratchett (Discworld series), George R.R. Martin (A song of Ice and Fire pentology - so far) etc;

- low fantasy cu exemplele: Neil Gaiman (mai mult Coraline in cazul asta), Stephen King chiar (cu Green Mile) desi in cazul termenului 'low' este in ziua de azi inlocuit de 'contemporary;

- historical fantasy si aici o sa incerc sa dau ceva exemple chiar daca nu e vorba de autori de carti: Hayao Miyazaki (sunt sigura ca toti ati auzit sau vazut Mononoke Hime), Michael Morpurgo (Warhorse, vezi ecranizarea din 2011 a lui S. Spielberg), aici ar intra chiar si subgenul Steampunk, desi exista o mare relationare cu science fiction si e greu de stapanit.

- urban fantasy: Charlaine Harris (Southern Vampire series), Jim Butcher (The Dresden Files), L.J. Smith (The Vampire Diaries)


Diferentele dintre cele patru mari categorii sunt date de lumea in care totul este creeat dupa cum am specificat si mai sus.

-High fantasy are loc intr-o lume noua in care cea primara cunoscuta de noi nu exista (Discworld, Lord of the rings, A song of Ice and fire) sau trecerea in lumea secundara/paralela este facuta printr-un portal (Chronicles of Narnia, Alice in Wonderland) sau o lume distincta in interiorul celei existente (Harry Potter, Percy Jackson).

- Low fantasy este setat in schimb in lumea reala in care sunt prezente doar cateva elemente fantastice, accentul fiind pus mai mult pe personaje. Doar indeajuns de multe intruziuni fantastice incat sa faca bariera dintre fantastic si non-fantastic foarte vaga.

- Historical fantasy care face uz de detalii istorice reale setate intr-o lume alternativa similara cu a noastra, dar totusi diferita. Sa ii zicem istorie alternativa. Sau un exemplu concret ar fi o lupta istorica din cel de-al doilea razboi mondial care prezinta in loc de nave, dragoni, chiar si un personaj istoric real capabil sa foloseasca magie.

- Urban fantasy este stransa legata de low fantasy cu diferenta ca toate lucrarile sunt relationate in mod contemporan cu orasele, metropolele. Uneori chiar o lume mitica, fantastica invizibila de care umanitatea nu are cunostiinta si cu care nu intra in contact.


In functie de tema exista:

- epic fantasy: J.R.R. Tolkien (The Lord of the Rings), Terry Goodkind (Sword of truth), Steven Erikson (Mazalan book of the fallen), George R.R. Martin (A song of Ice and Fire), Robert Jordan (Wheel of time), Roger Zelaszny (Chronicles of Amber), Ursula K. Le Guin (Earthsea, a carei ecranizare poate o stiti ca Gedo Senki)

- comic fantasy: Christopher Moore (The stupidest Angel, A dirty Job), Terry Pratchett (Discworld series), Tom Holt (Snow White and the Seven Samurai), Neil Gaiman (Anansi Boys), Lemony Snicket (A series of unfortunate events)

- dark fantasy: Anne Rice (The Vampire Chronicles), Joseph Delaney (Wardstone Chronicles), Stephen King (The Dark Tower), Clive Barker (Weaveworld), Neil Gaiman (American Gods)

- supernatural fantasy: Kelley Armstrong (Women of the Underworld series), Charlaine Haris (Southern Vampire series)

- fairy tales: Marion Zimmer Bradley (Avalon Series, rusinica pentru cei care nu au vazut filmul ecranizat dupa carte), Neil Gaiman (American Gods), Orson Scott Card (Enchantment)

- sword and sorcery fantasy: Robert E. Howard (Conan the Barbarian), Roger Zelazny (Chronicles of Amber), David Gemmel (Legend, desi personal consider Winter Warriors o alegere mai buna)


Sunt mai multe subgenuri, dar daca as sta sa le insir pe toate v-as baga pe necunoscatori in ceata, desi sa fiu sincera uneori sunt si eu confuza in ceea ce priveste unele carti.

Dupa cum observati unele exemple de titluri sunt prezente in mai multe categorii in functie de tema. Motivul pentru care asta se intampla este ca lucrarile de obicei sunt un hibrid intre teme si sunt categorizate in functie de nivelul de existenta a anumitor elemente.

Voi incerca sa dau ceva detalii fata de subgenurile expuse:

- epic fantasy: este una dintre cele mai populare forme de de fictiune fantastica luandu-si formula de la povestile antice, combinate cu legenda si istorie, producand opere care uimesc, educa si distreaza. O componenta majora a acestor lucrari este lupta eterna dintre bine si rau, desi nu intotdeauna interpretata necesar din punctul de vedere moral al lumii reale. Lumea este de obicei una secundara, cea primara (reala) putand fi foarte rar mentionata sau legata intr-un fel de cea creata.

Nivelul de magie prezent: de obicei magia este un punct forte, dar este utilizata dupa anumite reguli si principii. Pentru ca imi e greu sa gasesc o alternativa expresiei rin limba romana, voi numi aici asta: magic lore (daca gaseste cineva o explicatie mai buna, rog sa ma ajute).

Nivelul caracterizarii personajelor: avand in vedere ca majoritatea contin un numar foarte mare de personaje (vezi AsoIaF, LOTR etc), multe dintre ele sunt uni-dimensionale. In schimb personajele principale, sau cel putin cele recurente des, sunt dinamice si rotunde (parca asta era termenul opus ideii de personaj plat in limba romana).

Nivel de complexitate a firului epic: de obicei scopul intregii relatari este unul singur, dar avand in vedere numarul mare de fire epice secundare si personaje este de obicei incredibil de complex si necesita concentrare pentru a tine pasul pe toate planurile.


- comic fantasy: este probabil cel mai usor (din punct de vedere al seriozitatii si al perspectivei din care este tratat subiectul, nu al dificultatii) dintre toate subgenurile fictiunii fantastice, idea de baza fiind: distractia prima, fantasticul pe locul doi. Practic reprezinta un mediu proaspat si interesant perfect pentru a genera un umor diferit de cel obisnuit. Spre exemplu se folosesc foarte des jocurile de cuvinte pentru a creea comicul de limbaj sau pentru a parodia alte lucrari. Alta metoda e de a marca protagonistul cu un defect exagerat care il pune in dificultate in foarte multe situatii (Rincewind de exemplu in seria Discworld). Multi autori recurg la comedia absurdului in care situatiile sunt prezentate atat de bizar si ridicol incat rasul este o reactie iminenta (operele lui Christopher Moore).

Nivelul de magie prezent: daca magia este un element in poveste va fi exploatat doar pentru potentialul umoristic, cum ar fi incantatii nereusite (Rincewind //laughs) sau consecinte neplanificate (Practical Demonkeeping a lui Moore).

Nivelul caracterizarii personajelor: majoritatea personajelor sunt usor identificabile, stereotipuri sau bazate pe un anumit tipar al ciudateniei.

Nivelul complexitatii firului epic: desi tonul este unul foarte delasat si de obicei lucrarile sunt usor de parcurs, exista un nivel la care pot fi considerate intelectuale si chiar merita un pic de efort de a descoperi acel factor extra.


- dark fantasy: implica de obicei activitati supranaturale ce se petrec intr-o atmosfera intunecata, dezolanta, sumbra. De obicei sunt prezente multe elemente gotice si aspectul operei este cel al unei povesti de groaza. Pentru a fi clasificate in gen cel mai usor de identificat este faptul ca protagonistul este un personaj ce apartine supranaturalului, misticului iar povestea este spusa din punctul lui de vedere ( spre exemplu Lestat, Armand, Louis din The Vampire Chronicles).

Nivelul de magie prezent: pentru unii oameni termenii magie, ocult si paranormal sunt interschimbali, insa aici veti vedea ca magia e mai putin pronuntata spre deosebire de celelalte doua practici. Supranaturalul domina.

Nivelul caracterizarii personajelor: nu este nevoie de o foarte mare complexitate a personajelor, dar anumite lucrari explora decizii morale foarte dificile, ceea ce inseamna ca personajele sunt mult mai bine conturate.

Nivelul de complexitate a firului epic: destul de scazut in ceea ce priveste rasturnarile de situatie, firele epice secundare si sunt menite sa sperie, socheze, iar decizia legata de complexitate ii apartine de obicei cititorului in functie de gustul fiecaruia. Un nivel destul de pronuntat al violentei in schimb, deseori combinat cu unul la fel de ridicat in cazul sexualitatii.


- supernatural fantasy: strans legat de dark fantasy doar ca atmosfera este diferita. Nu cred ca mai este nevoie de detalii.


- fairy tales: este acea parte a literaturii fantastice pe care cred ca o cunoastem cu totii, atat basmele traditionale romanesti cat si cele moderne straine, spre exemplu canonicele povesti ale Fratilor Grimm si cele ale lui Hans Christian Andersen. Sunt perfecte ca subgen a fantasy-ului tocmai pentru ca baza lor consista in magie in forma animalelor, plantelor, fortelor naturii si creaturilor mitologice toate antropomorfizate (umanizate).

Nivelul de magie prezent: este practic coloana vertebrala a acestor lucrari, punctul in jurul caruia este construit basmul.

Nivelul caracterizarii personajelor: din moment ce povestea de obicei nu este extrem de vasta, mai multe detalii despe personajele principale (fie protagonist sau antagonist) sunt oferite pentru a centraliza mai exact cum functioneaza si pe ce principii morale.

Nivelul de complexitate a firului epic: de obicei foarte simpliste, insa sunt scriitori moderni ce preiau lucrarile traditionale si le dau mai multa forma, adaugand personaje mai complexe si planuri secundare.


- sword and sorcery fantasy: este un subgen complex si este foarte greu de stabilit ferm ce este mai exact. Spre deosebire the subgenul epic fantasy, acest subgen nu este preocupat de evenimente ce se intampla la o scara grandioasa punand intreaga lume fantastica in pericol, insa se axeaza pe evenimente mult mai mici si personale, dar importante pentru personaj/e.


Stiu ca este cam multa informatie, dar sper sa cititi si ca v-ati lamurit putin cum stau lucrurile. Ceea ce am scris vine din ore de cercetari, cunostiinte personale si o cateva cafele puternice.

Voi mai redacta putin textul cand ma trezesc.

[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#8
Surprinzător - sau nu - ştiam în mare parte cam tot ce ai zis tu pe acolo - la fel ca şi tine, cercetări şi cunoştinţe personale - dar apreciez enooorm postul mai mult decât informativ. Aşa, poate, ceilalţi useri participanţi nu vor mai fi atât de sceptici în ceea ce priveşte fantasy-ul - care este cel mai uşor de manevrat dintre cele supuse la vot - şi deja îşi formează o idee în cap. Îmi şi imaginez.

Ăh, i-am mulţumit lui Cyber că m-a lămurit cu cele câteva exemple, îţi mulţumesc şi ţie, Lia, cum am mai zis pentru efortul depus. Mă întreb ce praf magic ai pus în cafeaua aia, hm? Cum eu nu beau cafea, nu-mi împrumuţi şi mie puţin să-mi pun în ceai? Glumesc, desigur.

Revenind la subiectul iniţial al thread-ului, cu fantasy cred că m-aş descurca mai bine. De fapt sunt sigură, având în vedere felul în care mi-am alimentat imaginaţia în ultima vreme cu cărţile citite. O să mai arunc o privire pe aici să văd ce şi cum se mai întâmplă.

( Asta e strict în afara subiectului, deci se poate sări peste... Eu am văzut filmul Avalon High, deşi nu am citit seria. Bine, nu că s-ar găsi publicate în Românica, dar nici nu am stat să le descarc pe net. Şişişi... Lestat, Louis şi Armand sunt absolut minunaaaţi, eu nu pot alege vreunul. Deşi, acolo în străfundurile fiinţei mele, eu ştiu că-l prefer mai mult pe Armand. )

#9
Fantasy pentru mine. Mi se pare mai interesant decat orice altceva. Bine asta poate provine si din cauza faptului ca este genul meu preferat, fie el high fantasy, dark fantasy sau alte categorii ilustrate de Lia mai sus.

Edit: da, bine si Sci-Fi, dar acum ziceam in particular de fantasy.
[Imagine: tumblr_m95uonbiuU1re9dfoo1_500.gif]

#10
Sper ca o sa fie useri care nu detin atatea informatii care sa citeasca tot postul pana la capat, macar asa ca am stat o noapte intreaga sa-l scriu si ar mai invata si ei ceva.

Apropo, Avalon High nu este e ecranizarea cartii pe care am enuntat-o eu, chiar daca ce ai zis tu este un film Disney (as fi folosit niste cuvinte cu sens jignitor fata de film, dar ma abtin) ergo te-ai gandi la un basm. Gresit, daca iti aduci aminte povestile Fratilor Grimm sunt mult mai intunecate spre deosebire de chestiutele adaptate din ziua de azi, menite sa nu sperie copiii.

Mists of Avalon este pelicula la care ma refeream.

Sunt de acord cu DiZ, pe langa asta adaugand Sci-fi.

*sprinkles some of Tinkerbell's fairy dust in Cherie's tea*
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Concurs - Proza - Original - Discutii generale Lia 49 29.672 30-11-2012, 03:35 PM
Ultimul răspuns: Lia
  Exercitiu de imaginatie. Tema - Halucinatie Lia 9 7.462 13-11-2012, 01:23 AM
Ultimul răspuns: Lia
  Concurs de Proza Fantastica - Rezultate Lia 5 4.620 03-10-2012, 07:52 PM
Ultimul răspuns: Rain
  Concurs de Proza Fantastica- Zuppy Awards - Vot Lia 15 11.335 01-10-2012, 05:25 PM
Ultimul răspuns: Rain
  Concursul de Proza Fantastica - Inscriere Lia 39 15.989 26-07-2012, 04:46 PM
Ultimul răspuns: Lia
  Exercitiu de imaginatie. Tema - Ceas Lia 11 9.898 22-07-2012, 02:02 AM
Ultimul răspuns: Lia
  Proza scurta Storymaker 24 11.761 09-03-2012, 06:37 PM
Ultimul răspuns: Storymaker
  The Original Power Yuki Kuran 6 3.658 01-09-2011, 12:01 PM
Ultimul răspuns: Anna
  RE: Culoriile copilariei original fiction by me:P Luzer 18 11.188 10-03-2011, 11:54 PM
Ultimul răspuns: Beatrix LaVey
  Reguli care NU se aplica la Original Jasmine 2 4.726 21-11-2010, 01:11 AM
Ultimul răspuns: Juliette


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)