Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Dune

#2
*tortures herself* Dune? Here? Great!
Momentan, sunt la cartea a treia "Mantuitorul Dunei". Tot ce pot spune despre serie e ca... e exceptionala. Actiunea are loc undeva intr-un viitor indepartat, in care omul a populat peste un milion de lumi (daca e sa ne luam dupa ce sustine Casa Corrino in timpul domniei), dar, spre deosebire de restul sf-urilor de gen, nu se "avanseaza" la automatizare absoluta si robotizare. Umanitatea a urmat acest curs pana ce masinile "ganditoare" au preluat controlul, iar oamenii s-au rzvratit, pornind Jihadul Butlerian. In urma acestei revolutii, s-a creat un nou cod de legi, valabil pentru mii de ani incolo, conform caruia e interzisa crearea masinilor "ganditoare", tocmai pentru a evita ceea ce deja s-a intamplat. Asfel, se ajunge la un imperiu intergalactic condus dupa maniera feudala.
Avem conti, duci, baroni, imparati, printese, Case Mari si Mici, un consiliu Lansraad, o companie financiara centrala CHOAM, Bene Gesserit, femei cu cunostiinte vaste, ce domina politica(iar pentru asta, apeleaza la diferite manevre... demne de invidiat), Ghilda Spatiala, care se ocupa de transporturile spatiale.
Latura religioasa este extrem de bine descrisa, fiind scoase in evidenta multe chestiuni reala, aplicabile oriunde si oricand.

Seria imbina perfect politica, religia, relatiile sociale... chiar si stiinta si filozofia, creand astfel un univers credibil.


Ceea ce leaga elementele este mirodenia, melanjul geriatric necesar ghildarilor pentru a stabili cu siguranta traseele prin spatiu, Bene Gesseritului pentru crearea Cucernicilor Maici si intregii populatii pentru prelungirea vietii. Acest melanj este gasit pe o singura planeta din univers: Arrakis sau Dune, din perspectiva bastinasilor, fremenii. Acesti luptarori antrenari de viata dura, cu ochii albastru in albastru, datorita dependetei de mirodenie sunt niste credinciosi fanatici, care lupta pana la moarte pentru visul lor de teraformare a Dunei si pentru Mesia lor.

Ah, Dune e o planeta desert, populata de niste viermi uriasi, care stau la baza existentei melanjului. Tot ce face referire la acesta planata este inspirat din desertul planetei noatre, fremenii de la beduini... chiar si denumirile sunt de origine araba. S-ar mai putea adauga ca limba oficiala a imperiului, galach, este o derivata a francezei actuale.

Un alt aspect tratat este cel al prestientei, al viziunii in viitor imbinata cu teoria haosului, viitoruri posibile. Mesia fremenilor, si finalul selectiei genetice al Bene Gesserit-ului, Kwisatz Haderach, aparut cu o generatie mai devreme, Paul Muad'Dib, poseda aceasta abilitate.

M-as mai extinde, e mult de povestit, de discutat. Chiar as vrea sa am cu cine analiza anumite chestii din serie. Tot ce va pot recomanda este sa o citit, caci nu veti regreta.
[Imagine: gameswlpp_79.gif]



Răspunsuri în acest subiect
Dune - de Jigoku - 22-03-2009, 02:46 AM
RE: Dune - de Sloth - 22-03-2009, 08:59 PM
RE: Dune - de MemoriesOfNobody95 - 24-03-2010, 05:20 PM
RE: Dune - de Recviem - 24-03-2010, 06:27 PM


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)