11-02-2012, 02:08 AM
(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: Considerati ca in sistemul educational este NECESARA pastrarea orelor de religie obligatorii? De ce anume?
Nu. Din simplul motiv ca eu vad religia/credinta ca pe ceva foarte personal. Pentru mine intra in categoria lucrurilor pe care trebuie sa le invatam de la parinti, la fel ca bunul simt.
(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: In institutiile educationale, vi se pare ca fiind o situatie normala ca unor copii, inca de la varste fragede, sa li se zica ce trebuie sa creada sau cum?
De asemenea, vi se pare o apropiere mai avantajoasa pentru educatie sa fie predata doar religia nationala (crestinismul), fara mentiunea celorlalte religii decat foarte tarziu, in anii de liceu?
Nu prea. Dupa cum se stie, religia este predata in clasele mici, cand copiii sunt foarte influentabili. Probabil ca asta este si ideea. Acelasi este si cazul celorlalte religii care sunt convenabil omise. Sunt de parere ca in viata, este frumos sa ai posibilitatea de a alege. Asa ca, daca tot ni se baga ore de religie pe gat, macar sa stim si noi ca exista mai multe feluri. Am avut in generala o prietena, care intamplator era si colega mea de banca, de alta religie (catolica). Si tin minte ca in prima ora de religie am fost intrebati daca exista persoane de o alta religie. Ei bine, din momentul in care colegii au aflat de asta, normal ca s-au gasit dintre ei 2-3 rautaciosi care sa zgandare fata. Probabil ca nu asta a fost intentia, dar la varsta aia cand copiii sunt impresionabili, nu este chiar indicat sa ii faci pe unii dintre ei sa se simta "diferiti".
(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: Considerati normala sau avantajoasa de vreun fel ca predarea acestor ore sa fie facuta de catre persoane de o anumita credinta, care in mod cert isi vor urma agenda lor? Sau ar trebui asa responsabilitati predate catre niste profesori cu cunostiinte mai ample despre diverse culturi si moduri de gandire (spre exemplu, profesori de filozofie sau istorie)?
Ma amuza intrebarea asta pentru ca ma gandesc la fostul meu prof de filozofie care era un mare alcoolist si se uita numai la decolteul fetelor. Daca un om poseda unele cunostiinte, asta nu inseamna ca este mai om ca unul mai putin invatat sau cu mai putine diplome. Am inteles ce vrei sa zici, dar stii cum este in viata. Mai greu cu practica.
(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: Ati fi de acord cu un sistem in care orele de religie sa devina optionale, acest lucru putand fi decis de catre parinti la inceputul anilor scolari? De asemenea, programa unui an scolar pentru materia in cauza ar trebui prezentata din start parintilor, precum si profesorul ce se va ocupa?
Cred ca asta ar fi cea mai buna idee. Cine vrea, merge pe riscul lui (al copilului in cazul asta). Si da, pentru o mai buna cunoastere a problemei ideal ar fi sa fie informati si despre programa, sa stie si ei cam cu ce o sa fie indopat ala micu'.