Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Culoarea Fericirii

Salut. Bun venit pe Zup. Mi-am facut timp sa iti citesc ficul si vad ca trebuie sa iti las un cometariu pentru ca nu e chiar cel mai bun fic pe care l-am citit pe aici. Ai multe gerseli de ortografie si de punctuatie.
In primul rand nu sti unde se pun spatiile dupa puncte si virgule. Se pune spatiu dupa punct, virgula si alte de astea. Asa arata mai bine.
In al doilea rand nu esti atenta cand tastezi si ai multe greseli. Chiar la inceput ai scris primava in loc de primavara. Nu e ok. Numerele compuse se scriu cu spatii intre cuvinte; douzeci si sase nu douzecisisase.
In al treilea rand ai greseli de ortografie. Asa se scrie corect ne-am, salvat-o, imbarbatand-o etc. Tu le-ai scris impreuna ceea ce nu e bine.
Apoi nu sti cat "i" se pun la sfarsitul cuvintelor. Niciodata sa nu scri "albastri" cu doi "i" (aceeasi regula pentru nostri si vostri). Nici verbele nu se scriu cu doi "i": Te inscri, se opri. In schimb, "usii" si "doctorii" se scriu cu doi 'i", pentru ca sunt in cazul genitiv respectiv la plural.
Dupa dar si iar nu se pune virgula decat in anumite cazuri. Repeta in gand propozitiile facand pauze unde ai pus virgula si o sa vezi ca nu suna bine.
Mai ai si probleme cu figurile de stil. Incerci sa creezi anumite imagini care nu dau asa de bine, cum au fost "parul rosu ca focul iadului" sau "lumina se infiltra". Daca nu gasesti nimic bun nu mai scrie.

Foarte important: Nu mai scrie movalia, blondina, rozalia etc. Nu suna bine si nu sunt cuvinte adevarate. Mai bine spui fata cu parul mov, pentru ca movalia e... ih, e groaznic. Roscata, bruneta, astea mai merg, dar nu mai inventa cuvinte derivate de la toate culorile.
A, si inca ceva. Nu mai descrie in amanunt cu ce se imbraca persoanele. Nu e relevant. Poti sa scoti in evidenta o anumita haina, dar nu intereseaza pe nimeni intreaga tinuta, daca nu e relevanta in descriere.

Naratiunea e putin cam grabita si nu imi place cum ai inceput. E prea banal.
Decrierea cam lipseste, puteai sa mai scri cel putin un sfert de pagina despre sentimentele Hinatei cand afla ca sora ei e bolnava. Incearca sa pui mai multa descriere.
Dialogul e mult si sec. Nu mai pune semnul exclamarii dupa fiecare replica si incearca sa mai povestesti unele replici. In loc sa incepi cu saluturile care nu inseamna vreo trei randuri pe care apar doua - trei cuvinte, ai putea sa spui inainte "s-au salutat fericite si au facut cunostiinta" sau ceva de genul asta.

Stiu ca am scris mult, dar asa imi place mie, sa despic firul in patru. Nu te-am criticat pe tine, ci doar ficul si sper sa tii cont de sfaturile mele. Oricine poate sa scrie un fic bun daca se antreneaza si asculta de cei care vor sa il ajute. Sper sa continui ficul pentru ca doar daca scri din ce in mai mult vei fi mai buna.
Tenderest touch leaves the darkest of marks,
And the kindest of kisses break the hardest of hearts
~Florence + The Machine

Răspunsuri în acest subiect
Culoarea Fericirii - de Pitziii - 22-12-2010, 03:30 PM
RE: Culoarea Fericirii - de Unia - 22-12-2010, 04:00 PM
RE: Culoarea Fericirii - de Miranda. - 24-12-2010, 09:55 PM
RE: Culoarea Fericirii - de Vero - 24-12-2010, 10:29 PM

Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Handicapul fericirii Clau~ 4 4.367 22-12-2013, 10:00 PM
Ultimul răspuns: Clau~