Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Tinte literare 2012

#1
Pentru unii lumea se incheie in 2012.
Pentru altii, spiritul uman isi transcende starea in 2012.

Pentru cei mai sanatosi dintre noi lumea merge inainte si asa ne desfatam in continuare in acest hobby placut al citirii.
Un an s-a incheiat, unii si-au atins scopurile literare, altii nu prea (56 de titluri din cele 60 propuse pentru mine...nu-i rau, dar nici chiar la tinta cum mi-as fi dorit, dar asta-i fiindca am citit cateva omnibusuri in 2011). Dar asta nu-i important acum, chiar deloc. Important e sa privim spre viitor si sa vedem ce dorim sa realizam in acest an din punct de vedere al lecturii.

Asadar, care va sunt planurile pentru 2012?
Autori noi? Genuri noi? Autori vechi pe care sa-i aprofundati? Poezie? Proza? Teatru? Impartasiti si veniti sa discutam.

Eu personal mi-am pus o tinta mai joasa anul asta de volume citite fata de anul trecut. De la 60 cam la 35. Asta deoarece tintesc sa citesc cateva serii mai ample anul asta, care sunt formate din carti foarte groase si stufoase.
Am in plan sa termin de citit cat mai mult din urmatoarele serii: The wheel of time (aproximativ 13 carti in serie, am citit doar una pana acum) de Robert Jordan, The book of Malazan (10 carti in seria principala, am citit doar una in 2011) de Steven Erikson, A song of Ice and Fire de George R.R. Martin (5 carti daca nu ma insel, inca n-am inceput sa citesc seria intreaga), The Discworld de Terry Pratchett (38 de carti de toate, am citit 22 aproximativ), The Chronicles of Amber de Roger Zelazny (10 carti in seria principala, dintre care am citit 3 pana acum) si alte cateva serii care nu-mi vin pe moment in minte. S-ar putea zice ca mi-am ocupat asa cam tot anul de acum si o sa am lectura ampla.

Voi?
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#2
Nu ma pot pronunta asupra sanatatii mentale a unui individ atat timp cat sistemul meu de principii nu e ancorat, neaparat, in ceea ce poate fi considerat drept real (am putea purta o intreaga discutie asupra acestui subiect, insa nu despre asta scriem), as putea, foarte bine, fi unul din cei ce considera ca spiritul lor "transcede", dupa cum bine ai spus, intr-o alta stare, dar, la fel de bine, as putea face parte dintre unii putin mai sceptici - depinde de stare -, insa mi-ai adus aminte de ceva, anume ca mi-am propus sa recuperez multele pagini pierdute din diverse motive (majoritatea superficiale, poate).

Astfel, trebuie sa termin de citit cam tot ce-i asociat cu pre-/boom-ul latino-american (ce include scriitori precum Jose Luis Borges, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez, Augusto Roa Bastos, Julio Cortazar si altii mai putin cunoscuti) si asta presupune cateva file (desi am citit parte din bibliografiile unora dintre ei, pana la completitudine mai e putin). Mi-am zis, de asemenea, sa pun mana pe seria Cantec de gheata si foc a lui G. R. R. Martin, dupa ce-am vizualizat si iubit primul sezon din Game of Thrones, dupa care, as trece pe la unii clasici precum Joyce, Dostoyevsky (de la care am la activ numai Fratii Karamazov), Proust (de a carui opera nu m-am atins inca).

Nu m-as putea lauda cu un titlu de devorator de poezie, din contra, de unde si nevoia sa pun mana pe unele volume de la noi si de afara, pe stiluri de orientare simbolista, modernista si post-modernita (as putea ingurcita orice, atat timp cat e, evident, de calitate). Pe langa poezie, as mai avea de dat in nas cu ceva lucrari de filosofie pe care, desi mi-am promis ca o voi face, nu le-am citit inca, iar aici nu fac nazuri, as putea pleca de la Descartes si sa continui cu Platon, dupa care sa sar la Marx, la Hegel, la Nietzsche si tot asa, importanta nu e viziunea scriitorului asupra subiectului ci felul in care ma voi raporta eu la cele expuse si, mai important, ceea cu ce-o sa ma aleg dupa citirea lor (heh, adevar general valabil, de altfel).

Dupa cum bine vezi, nu as putea sa-ti dau un numar exact de serii/volume/pagini/cuvinte/litere pe care le voi citi anul asta, dar voi incerca sa ajung la unul cat mai ridicat, mai ales ca am ramas putin in urma. Intrebi de genuri si-ti raspund ca prefer ceva mai putin ancorat intr-un unvers cu reguli clare, insa ce exploreaza, mai mult, diferite dimensiuni mai putin logice, dar de diverse nuante - ceea ce ne-au propus Marquez, Kafka sau Borges ar intra foarte bine in parametrii descrisi. In fine, cam asta ar fi tot pe anul asta in ceea ce ma priveste, desi nu m-as supara de-as primi unele recomandari.

#3
Buna! :] Vine imediat si Dragos cu ideile lui, cum am mai spus si repet si nu stiu de ce... :]]

In primul rand ar vrea sa recitesc "Codul lui Da Vinci" de Dan Brown. Am vazut filmul de doua ori cred si mi-a placut! Vreau sa recitesc si cartea pentru ca informatiile din aceasta sa se lipeasca mai bine in mintea mea care se afla pe sapte lungimi de unda mai tot timpul. In al doilea rand, mai vreau sa spun ca as putea continua cu "Conspiratia" si "Fortareata digitala" de acelasi autor. Dintre romanele romantice mi s-a recomandat "Numele trandafirului" de Umberto Eco si poate ca la aceasta categorie de romane intra si "Patul lui Procust" de Camil Petrescu pe care deja am inceput sa-l recitesc si observ ca imi place foarte mult, chiar ma atrage subiectul acestuia.
Cautand prin biblioteca prietenei mele, Paty, am observat si alte carti bune pe care vi le recomand, dar nu va oblig a le citi: m-a atras foarte mult "Lev Tolstoi" de Viktor Sklovski, "Adam si Eva" de Liviu Rebreanu si altele a caror titluri nu mi le mai amintesc acum, insa o sa vi le spun daca chiar doriti.
Cartile de la Editura Adevarul nu sunt chiar atat de rele; am citit deja "Accidentul" de Mihail Sebastian si "Mandrie si Prejudecata" de Jane Austen. Vi le recomand si voua, dar nu numai pe cele mentionate de mine, chiar pe toate, fiindca fiecare carte e frumoasa in felul ei.
"Fratii Karamazov" de Dostoyevsky - aceasta carte chiar mi-a fost recomandata de profesoara de romana a Patriciei (Paty). Dansei i-a placut foarte mult si spera ca si mie o sa-mi placa chiar mai mult.

Sincer nu stiu daca voi mai avea timp sa citesc si altceva din cauza serviciului meu, dar acestea fiindu-mi recomandate si chiar alese de mine, le voi citi neaparat in acest an.

Astept recomandari si din partea voastra, din partea tuturor!


P.S.:Multumesc anticipat! n_n
21 Cu forte noi inving natura! 21

#4
Anul acesta vor iesii numeroase carti pe care vreau sa le citesc.
~In primul rand trebuie sa termin Volumul doi din Altfel de ingeri, apoi astept cu nerabdare volumul 3.

~DARK ELITE de Chloe Neill abia astept sa citesc, mai ales ca ar fi cam prima serie cu vrajitoare pe care as citi-o. Este un thriller cu elemente horror, romance si vrajitoare. Incitant.

~DARK HUNTER de Sherrilyn Kenyon ma mai gandesc daca sa cumpar sau nu, dar ma cam atrage...

~Carolyn MacCullough cu seria ei de vrajitoare, Once a Witch pare destul de interesanta si este iar cu vrajitoare deci trebuie sa citesc neaparat.

~Vampirii sudului... am primele 10 volume si am citit doar 100 pagini din primul pentru ca mi-a venit comanda[Tradari] si nu am mai asteptat. Vampirii sudului va fi seria cu care incep, oarecum, in 2012.
I'm a professional online casinos player. Mostly i play on the phone. My favorite game is blackjack.
Here is the site with selection of the best Android blackjack games.

#5
Tinta mea literara este de 25 de carti, pentru ca mi-am propus ca in fiecare an sa incerc sa citesc mai mult decat in anul precedent, si cum anul trecut am citit 23, mi se pare ca 25 este destul de acceptabil, in conditiile in care nu prea am timp de citit, si o sa ma apuce si clasa a 12-a anul asta.
Trebuie sa citesc neaparat anul asta (pentru ca deja m-am saturat de cat timp tot ma gandesc sa le citesc 21 ) "Magazinul de sinucideri de Jean Teuls, "M-am hotarat sa devin prost" Martin Page, "Numele trandafirului" & "Pendulul lui Focault" de Umberto Eco, "Regina Alba" & "Regina Rosie" de Philippa Gregory, "Adolescentul" de F. M. Dostoievski, Haruki Murakami "Padurea norvegiana", "Padurea spanzuratilor" de Liviu Rebreanu si~ "Floare-de-zapada si evantaiul secret" de Lisa See.
Asta-i tot ce am in plan. Ah, si m-am apucat ieri de "Razboi si pace".
Problema mea este ca sunt destul de pretentioasa la carti si se intampla adeseori sa renunt la o carte sau alta dupa aprox. 50 de pagini.




@Scooby_LOVE_Doo nici sa nu te gandesti sa citesti "Fortareata digitala". Dan Brown in sine e un scriitor deplorabil, "Codul" mai merge pentru ca sunt chestii interesante in el, dar "Fortareata digitala"... nu stiu cum li se permite unor autori publicarea unor carti atat de deplorabile.
[Imagine: iK6og.jpg]

#6
Deci prietenii mei au citit toti acea carte si mi-au spus ca poate fi putin grea pentru cine n-o citeste foarte atent, dar daca incerc sa si inteleg despre ce e vorba acolo sigur nu mi se va parea grea de deslusit.

Nu imi pasa cum e cartea. Oarecum fac o mica intrecere cu un vechi prieten: cand eram la liceu mereu ce citea el, repede si eu, iar cand eu citeam ceva ce el nu a citit, nu trecea saptamana si deja povestea despre cartea respectiva cu lux de amanunte.

@ fleeting ray: Cand termini vreuna dintre cartile enumerate de tine sa-mi spui cum ti s-a parut fara sa-mi spui despre subiectul fiecareia. Multumesc anticipat! ^_^



P.S.: Multumesc mult pentru micile recomandari si sfaturi! n_n
21 Cu forte noi inving natura! 21

#7
(03-01-2012, 03:55 AM)Schimodie A scris: ...

Astfel, trebuie sa termin de citit cam tot ce-i asociat cu pre-/boom-ul latino-american (ce include scriitori precum Jose Luis Borges, Carlos Fuentes, Mario Vargas Llosa, Gabriel Garcia Marquez, Augusto Roa Bastos, Julio Cortazar si altii mai putin cunoscuti) si asta presupune cateva file (desi am citit parte din bibliografiile unora dintre ei, pana la completitudine mai e putin). Mi-am zis, de asemenea, sa pun mana pe seria Cantec de gheata si foc a lui G. R. R. Martin, dupa ce-am vizualizat si iubit primul sezon din Game of Thrones, dupa care, as trece pe la unii clasici precum Joyce, Dostoyevsky (de la care am la activ numai Fratii Karamazov), Proust (de a carui opera nu m-am atins inca).
...

Dupa cum bine vezi, nu as putea sa-ti dau un numar exact de serii/volume/pagini/cuvinte/litere pe care le voi citi anul asta, dar voi incerca sa ajung la unul cat mai ridicat, mai ales ca am ramas putin in urma. Intrebi de genuri si-ti raspund ca prefer ceva mai putin ancorat intr-un unvers cu reguli clare, insa ce exploreaza, mai mult, diferite dimensiuni mai putin logice, dar de diverse nuante - ceea ce ne-au propus Marquez, Kafka sau Borges ar intra foarte bine in parametrii descrisi. In fine, cam asta ar fi tot pe anul asta in ceea ce ma priveste, desi nu m-as supara de-as primi unele recomandari.

Nu e un pic dificil sa ramai in urma atunci cand nu ai o tinta clara stabilita?

Eu ma apuc chiar in curand de Game of Thrones, si as fi curios de o treaba. Foarte multi dintre cititorii Fantasy pe care ii cunosc se impart in doua tabere cand vine vorba de fantasy epic modern: tabara Malazan, si cea Song of Ice and Fire. Daca vrei o recomandare, atunci iti recomand Gardens of the Moon, de Steven Erikson, prima carte din seria Book of the Fallen. Pentru mine in acest moment ar fi o reala descoperire ca ceva sa-mi para mai bun decat ceea ce promite a fi Malazan (mai ales ca majoritatea lauda cartile de dupa prima), si sunt curios daca nu cumva putem isca si aici pe forum o rivalitate sanatoasa intre fani.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#8
(04-01-2012, 03:53 AM)CyBeR A scris: Nu e un pic dificil sa ramai in urma atunci cand nu ai o tinta clara stabilita?

Eu ma apuc chiar in curand de Game of Thrones, si as fi curios de o treaba. Foarte multi dintre cititorii Fantasy pe care ii cunosc se impart in doua tabere cand vine vorba de fantasy epic modern: tabara Malazan, si cea Song of Ice and Fire. Daca vrei o recomandare, atunci iti recomand Gardens of the Moon, de Steven Erikson, prima carte din seria Book of the Fallen. Pentru mine in acest moment ar fi o reala descoperire ca ceva sa-mi para mai bun decat ceea ce promite a fi Malazan (mai ales ca majoritatea lauda cartile de dupa prima), si sunt curios daca nu cumva putem isca si aici pe forum o rivalitate sanatoasa intre fani.

Relativ la-ntrebare: nu neaparat, depinde de firea omului si de felul in care percepe aceste lucruri, de unde si lipsa nevoii de o tinta batuta-n cuie. E drept, totusi, ca am nevoie sa-mi stabilesc unele repere, dar nu atat de stricte ci, mai degraba, putin mai abstracte - de forma: il citesc pe X, pe Y, pe Z et caetera, ceea ce nu implica un anumit volum de informatie ce trebuie atins, totul fiind bazat pe principiul "cu cat mai mult, cu atat mai bine" (desigur, incadrat intr-un context sanatos precum cel de fata). Sper ca poti vedea diferenta dintre cele doua viziuni (pentru unii mai fina, pentru altii mai putin).

Hmmm, m-am uitat pe Wikipedia sa vad care-i treaba cu Malazan (Malazan Book of the Fallen, pe numele ei intreg) si-am observat ca e-ntr-adevar un concurent direct pentru ASoIaF, dar e un lucru care ma nelinisteste oarecum, anume ca volumele au o medie mai mare de pagini in Malazan decat in ASoIaF, sunt intr-un numar de doua ori mai mare si perioada-n care au aparut e, chiar, mai mica decat cea in care a fost publicata seria rivala (diferenta fiind de vreo 3 ani, din cate observ), ceea ce-mi ridica un anumit semn de intrebare asupra calitatii scriiturii celei dintai, caci a produce 1200 de pagini intr-un singur an spune ceva (autorul, ce-i drept, poate avea armata sa de scribi, dar asta-i si mai ingrijorator), insa totul are un cost, care poate fi chiar cel implicat. In fine, am o lista de carti pe care trebuie neaparat sa le citesc in viata asta si-am adagat volumul recomandat de tine la ea, iar de-mi va place sigur voi continua sa le citesc si pe celelalte, dar prioritate are ASoIaF.

Sunt curios sa vad de m-ar prinde Malazan mai mult, desi stiu deja o parte din actiunea din ASoIaF si impactul pe care l-a avut asupra-mi, iar o comparatie intre cele doua ar veni natural, dar e acceptabila doar daca cei ce discuta au citit ambele serii (fapt evident, in sinea sa, dar poate nu pentru toti cititorii) si as fi bucuros sa fac parte din asa ceva, insa va mai dura ceva vreme pana atunci.

Acum nu stiu cat de mult iti place realismul magic al unora dintre scriitori sud-americani pe care i-am pomenit in prima postare ori scrierile despre dictatori si stari ale oamenilor aflate sub astfel de regim, dar ti-as recomanda (stiindu-te devorator de SF si Fantasy, ar fi o gura de aer rece, putin diferit, dar diversitatea e unul din principiile de baza ce stau la temelia omului pe care-l reprezint, deci pe care-l propovaduiesc oriunde vad cu ochii) unele volume precum Toamna Patriarhului de Gabriel Garcia Marquez si Eu, supremul de Augustus Roa Bastos (as putea continua pe acelasi fir, desi m-as abate de la tema dictatoriala, cum nu asta a fost punctul de concentrare al literaturii moderne sud-americane, dar de ti-o place ceva de acolo, poti explora si singur universul propus de acei scriitori). Demn de mentionat e faptul ca Toamna Patriarhului reprezinta cea mai grea carte pe care-am citit-o pan' acum (aici as putea include chiar si carti si articole tehnice), deci de se aventureaza careva intr-a o citi sa nu se astepte ca va curge lin, din contra.

#9
Nu pot sa nu observ modul deosebit de elegant de a roti un "e un mod de a zice" intr-o explicatie simpatica si elocventa. De asemenea imi lasa impresia unei pregatiri in filologie...desi s-ar putea sa ma insel. Nu ca ar avea relevanta, doar o observatie ce-si poarta propria valoare booleana.

Nu cred ca volumul scris al unui autor pe o perioada fixa, comparat cu al altuia, poate fi considerat un barem pentru calitatea acestuia. Unii autori scriu mai mult, altii mai putin si presupun ca depinde deosebit de mult si de indatoririle tertiare ale acestora. Desi, spre a veni in ajutorul sperantelor mele pentru Malazan, ceea ce am citit despre seria in cauza a fost in general de bine, autorul parand ca a fost consistent in calitatea lucrarilor sale (spre deosebire de unul Frank Herbert, un altul Orson Scott Card si un al treilea Robert Jordan).

Recomandarile de la tine au fost acum cautate si adaugate in lista mea mereu in expansiune (pana ce se vor umple acei 4 Gb de pe iRiver) de lecturi ce au sa vina. Desi SF-ul si Fantasy-ul mi-s paine si unt, nu ma dau inapoi de la nimic cand vine vorba de lectura (poate doar The taming of Sleeping Beauty...chiar nu m-a tinut rabdarea pentru asa ceva)
Dar ceea ce sper e ca nu voi da de alte lucrari manipulative si obositoare prin prostia umana extrema a personajelor precum am avut nefericirea sa sufar citind Pestisorul de aur a lui J. M. G. Le Clézio (imi imaginez ca nu e nici o asemanare de subiect sau macar stil, dar prefer sa zic din prima care sunt lucrurile carora ma opun in literatura).
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#10
Nu, nici pe-aproape, sunt, de asemenea, un om al cifrelor cu o anume slabiciune pentru filosofie si psihologie, domeniul in care activez fiind reprezentat de ceea ce unii numesc informatica, desi as merge mai departe si-s arata cu degetul spre stiinta pe care-o reprezinta, ce e si domeniul in care incerc sa ma afirm (cum sunt inca student si probabil voi mai fi o pedioada), spre deosebire de partea aplicata a ei ce poate fi, foarte usor, numita programare, dar acum intram in alte fineturi ce nu-si au rostul.

E posibil sa ai dreptate in ceea ce priveste seria lui Erikson, dar asta ramane de vazut - un lucru notabil e faptul ca prima carte din serie a fost scrisa-n '92 si publicata abia-n '99, acesta fiind si argumentul pentru anumite inconsistente evidente intre ea si celelalte din serie, insa, in rest, numai de bine. Am fost curios sa vad cat m-ar costa sa cumpar toata seria, in format cartonat desi nu se prea gaseste astfel, dar, pana la urma, am reusit sa le gasesc pe toate pe amazon, dar nu cumparand direct de la ei ci de la diversi alti parteneri ai lor (doi, mai exact, dar costandu-ma uneori 20 de dolari, exista diferente uriase de pret intre distribuitori, lucru curios de fel). Astfel, am dat si peste alte probleme, cartea fiind publicata de doua edituri fiecare cu afisajul si coloritul propriu (la coperta ma refer), devenind putin aiurea cand nu esti atent care versiune o cumperi (o adaugi in cosul electronic), iar, cel mai important, exista putine volume care sa fie vandute de amazon sau bookdepository (deci companii ce pot distribui in toata lumea), astfel toata colectia pe care o aveam in cos nu putea fi livrata la adresa (din Romania) pe care am fost indicat-o deoarece tot ce imi alesesem proveneau, cum am mai scris, de la alti doi distribuitori, ambii cu sediul in USA. Deci, e destul de greu in Romania sa faci rost de toata seria in formatul cu pricina, iar cartile sa faca parte din aceeasi editie a unei edituri. Din fericire, A Song of Ice and Fire nu sufera de astfel de probleme (chit ca vorbim de amazon sau bookdepository), existand chiar mai multe editii (de unde se vede ca seria e de o popularitate mai mare). Ah, si toata povestea, de ar fi putut fi livrata m-a r fi costat in jur de 230 de dolari plus costurile de livrare ce ca m-ar fi ajuns, in total (de s-ar aduna toate aceste costuri), undeva la 270 de de dolari, destul as zice.

Cat despre ce ti-am recomandat, pot sa spun un lucru: nu de prostie vei da, ci de caractere, scriitorii sud-americani au un anumit talent in a te invalui in universul lor plin de personaje marcante (chit ca ar fi mai putine la numar fata de alte publicatii), in al caror caracter te scufunzi. Si acum imi pot aduce aminte de diverse personaje si felul lor de a fi, iar de aici ceea ce trebuie sa vezi e lumea si omul prezentate ca entitati inseparabile, omul nu poate exista fara mediul in care traieste, fiind profund dependent de ceea ce se-ntampla in jurul lui si perceptia pe care o are asupra acestor lucruri, iar universul fiind modelat de om si actiunile sale, supunandu-se intelesului ce ii este atribuit de acesta. Ai putea vedea, mai cu seama, in opera lui Marquez ori in cea a lui Borges cum notiuni absurde, din diverse puncte de vedere, pot face parte intr-un mod atat de natural din viata diverselor caractere (microcosmosuri in sinea lor) prezentate, ori acest lucru da savoare, nuanteaza, nu plictiseste - nici nu ar avea cum. Dar, ma ia vantul si-ncep sa scriu prea mult, abatandu-ma, fara indoiala, de la scopul topicului.



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  2012 & 2013: Retrospectiva si tinte literare Fiction 1 2.662 23-01-2013, 04:56 PM
Ultimul răspuns: fleeting ray


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)