Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Romania republica

#1
Dupa cum ne spune etimologia cuvantului, democratia este puterea poporului (demos= popor ; kratos= putere). Este un regim politic care se bazeaza pe imiplicarea in viata publica a poporului prin alegeri libere si referendum. Dupa revolutie, conducatorii au ales sa instaureze republica semi-prezidentiala in loc sa aduca la conducere pe regele Mihai.

Lasand introducerea la o parte, Romania nu cunoaste aceasta forma de guvernamant decat de 21 de ani si chiar daca populatia s-a obisnuit cu libertatea de exprimare si in general, majoritatea drepturilor garantate de constitutie, se pare ca unii s-au miscat mai repede ca altii. Ma refer la diferentele mari dintre clasele sociale, in ziua de astazi exista bogati, care de obicei sunt politicieni si interlopi, oameni care traiesc "bine" pe baza veniturilor si oamenii care nu stiu sa isi imparta veniturile pentru a acoperii datoriile si necesitatile zilnice (mancare, intretinere) si din pacate in ultima categorie se inscriu cei mai multi dintre romani. Recesiunea a inrautatit situatia si faptul ca preturile cresc si veniturile sunt taiate nu ajuta la nimic.

Deci, credeti ca Romaniei ii era mai bine ca monarhie constitutionala, decat ca republica semiprezidentiala?
Things i don't have:
-Money
-A f**k to give



#2
Spre deosebire de India, Romania macar are clasa de mijloc.

Intrebarea este bine pusa, desi acum discutam de ce ar fi putu fi, si nu vad cum asta va schimba viitorul. Nu mai poti impune o monarhie consitutionala, nu dupa atata timp. Probabil ne-ar fi fost mai bine cu o figura regala la conducere, una care chiar sa stie ce face si nu sa duca tara la sapa de lemn.

Fata de 2010, situatia s-a mai imbunatatit. Salariul net a crescut totusi si cel real cu 5% fata de cat era anul trecut. Puterea de cumparare a banului a scazut, insa asta era normal sa se intample, iar inflatia ( din cate afirma BNR ), a depasit tinta cu un procent ce nu depaseste 1%. Totusi, Romania continua sa aiba una din cele mai mari inflatii din UE ( si sa ne laud putin, ca asa e frumus, un nivel al somajului printre cele mai scazute ).

Dar deviez de la subiect. Parerea mea este ca ne-ar fi mers mai bine cu o monarhie constitutionala decat ne este cu conducerea actuala, insa sunt constienta ca nu se va schimba situatia. Pana la urma, cum am mentionat mai sus, vorbim de ce ar fi putut fi.
[Imagine: tumblr_m95uonbiuU1re9dfoo1_500.gif]

#3
Atunci cand am pus intrebarea m-am gandit ca raspunsurile vor fi doar exercitii de imaginatie si nu solutii pentru instaurarea monarhiei.

Si ai spus tu acolo ca avem una dintre cele mai scazute rate ale somajului, pai ma gandesc ca statisticile alea sunt corecte, dar ele se refera doar la populatia inregistrata. Dupa cate stiu, la persoanele de etnie este cel mai probabil sa gasesti lipsa unui act de identitate sau a oricarui fel de inregistrare sociala si daca aste lipsesc gandeste-te cum afecteaza asta o statistica asupra somajului.

Ca sa revin la subiect, sunt de acord cu tine in ceea ce priveste monarhia. un cap incoronat la conducerea tarii ne-ar aduce o reputatie mai buna pe plan international si ar fi si mai bine daca, asa cum ai spus, ar fi interesat de situatia tarii, pe toate planurile.
Things i don't have:
-Money
-A f**k to give



#4
@DiZ: O crestere de 5% a salariului dupa ce cu un an inainte au taiat 25% din salarii si vreo 30-35% din pensii? Oooo, da. Ce mai crestere a salariului. Numai batjocora nu poate fi numita. Sa mai pomenesc de cei 35% care sunt taiati din salarii si merg spre stat? Si de cei inca 5% care se vor a fi adaugati la cei 35%?

Somajul in Romania e la Kebler 22B in praznic de mare. Nu stiu de unde ai facut rost de informatia ca noi stam bine cu somajul, dar numai asa nu e. Sa mai adaug salariile la nivel de batjocora fata de celelalte salarii din alte tari din UE? Sa mai adaug ca la noi sunt printre cele mai mari preturi din UE?

Si acestea ti le zic din punctul de vedere ale cuiva care lucreaza.

Trecand la subiect in sine, fie ca e monarhie, fie ca e democratie, tot nu vad tara asta prea bine. Orice ar fi, tot va exista un guvern si acela tot va fura ca la usa cortului. Lucrul care ii lipseste tarii asteia e o revolutie ca in '89, nu monarhie, democratie, comunism, etc.

I laik pie... and beer... period.

#5
(10-01-2012, 07:51 PM)Kurinkita A scris: Lucrul care ii lipseste tarii asteia e o revolutie ca in '89, nu monarhie, democratie, comunism, etc.

Si dupa revolutie vine....ce anume?

Cred ca poate doreai sa zici ca ce ne trebuie in tara e un pic de perspectiva care lipseste cu desavarsire si lipseste de decenii bune. Nu ne trebuie sa ne dam in cap pe strada, ne trebuie sa invatam sa ne descurcam si sa gandim pentru viitor. Trebuie ca romanul de rand sa invete valoarea lucrurilor, sa invete ce inseamna solutii de durata (ca tot era topicul cu cainii vagabonzi si solutia geniala a edililor).
Romanul nu-i in stare nici sa-si sorteze gunoiul pentru reciclare, daramite sa faca ceva din tara lui.

Trebuie multe in tara asta. Inca o serie de omoruri care sa devina, in retrospect, lipsite de sens...nu cred ca asta-i pe lista.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#6
Oricum nu suntem in stare sa facem nicio revolutie daca nu am fii obligati din afara.Nu avem cojones pentru o revolutie fara impuls IMENS .
Degeaba comparam Romania republica cu Romania monarhie constitutionala,e ca si cum ne-am intreba ce s-ar fii intamplat daca ar fii castigat Germania al doilea razboi mondial.Cui ii pasa,pana la urma?!

Nu stiu de ce considerati ca Romania e un stat privilegiat prin modul jalnic in care se prezinta.E modul in care toate tarile mici se afla in ultimii doi-trei ani,cu criza economica pornita de pe Wall Street.Coruptie?Peste tot.Oameni fara caracter?Peste tot.Mizerie?Peste tot.

Problema e ca acesta este mediul in care traim si asta ne afecteaza in mod direct,din cauza aceasta si consideram ca doar la noi e asa.Fals.

Alegerile urmatoare o sa fie un mister,asta ca fapt divers,dar intram pe alt subiect mult mai imbecil,ce poate starni scandaluri si nu cred ca ii e locul aici,pe un forum de anime-uri!

Noroc!

Însă cand, ocupat cu Alida, Ama fuse atatcata, pentru a ma asigura că nu o sa fie ranita grav, scosei pumnalul, desi era destul de tocit... moment in care atacurile se Oprira, moment in care toti au ramas blocati(?) si cineva a spart linistea asurzitoare, spunand...

#7
Nu este doar in Romania asa, din punct de vedere economic Romania o duce relativ bine. Vreti sa vedeti rate de somaj din cale afara de mari? Veniti sa observati asta pe pielea voastra, in Cipru, care are o economie bazata aproape exclusiv pe turism, iar in lunile de iarna se aduna toti la Kefalonikis asfalixis ( labour office/ fortele de munca) sa semneze pentru un somaj (daca ai noroc sa fi eligibil) pe care il vor primi la inceputul primaverii. Sa nu mai zic ca e aproape imposibil sa mentii un seviciu stabil.

Au descoperit aici o resursa destul de maricica de gaz natural care va fi exploatat cu ajutorul americanilor si arabilor. Lucru ce aproape a provocat un alt razboi cu Turcia care isi dorea drepturile din cauza ca ii apartine Ciprul de Nord.

Asta a fost un mic exemplu, pentru a arata ca situatia pute peste tot, nu doar in tara mama.

Ce sa mai zic de Grecia, Spania, Franta, Irlanda etc.
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Romania sub Ceausescu Syryus 7 4.838 13-10-2013, 11:24 PM
Ultimul răspuns: kannaary
  Ce se intampla cu Romania? Zăpă 66 36.773 27-08-2011, 12:00 AM
Ultimul răspuns: Kurinkita


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)