Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Religia in educatie

(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: Considerati ca in sistemul educational este NECESARA pastrarea orelor de religie obligatorii? De ce anume?

Eu consider ca este necesar, dat fiind faptul ca, fiind crestini de atatea secole, romanii au nevoie sa-si cunoasca de mici religia nationala, la fel cum isi cunosc istoria, geografia si multe alte lucruri, si la fel cum alte popoare isi cunosc propria religie. Pe langa asta, religia formeaza, mai ales celor mici, sau celor care nu cunosc de acasa, un caracter moral mai aparte, ca macar conduita in societate sa fie una sanatoasa, daca nu ne vrem niste mistici, sau, mai pe romaneste, daca numai partea materialista este cea care conteaza pentru noi.

(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: In institutiile educationale, vi se pare ca fiind o situatie normala ca unor copii, inca de la varste fragede, sa li se zica ce trebuie sa creada sau cum?

Din moment ce parintii au dreptul sa-si educe copiii, formandu-le caracterul dupa un anumit tipar, iar copilul, cu timpul, este liber sa-si aleaga daca respecta acest lucru sau nu, tot asa si profesorul de religie isi educa elevii dupa un anumit tipar (si anume al religiei ortodoxe), ca mai tarziu, ei deja cunoscand mai multe variante de alegere, sa-si formeze o idee si sa faca alegerea corecta, pe care o considera mai potrivita pentru el.
Este posibil ca multi copii sa aiba inclinatii spre o viata mai "teologica" sa spunem asa, iar ei sa nu cunoasca decat foarte tarziu esenta teologiei. Nu cred ca ar fi corect sa inabusim in ei anumite lucruri pe care vor regreta mai tarziu ca le-au pierdut. In comunism, de exemplu, copiii nu invatau la scoala religia, insa multi si-ar fi dorit sa o cunoasca mai pe indelete de mici, dar au pierdut ocazia. Dovada sunt multe lucuri vizibile cu ochiul liber in societatea de azi. De aceea am spus mai sus ca religia are un rol moralizator foarte important.

(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: De asemenea, vi se pare o apropiere mai avantajoasa pentru educatie sa fie predata doar religia nationala (crestinismul), fara mentiunea celorlalte religii decat foarte tarziu, in anii de liceu?

Daca in Turcia sau Arabia se va preda crestinismul in scoli, atunci voi fi si eu de acord sa se predea religia musulmana la noi (asta e doar un exemplu). Si daca e vorba sa discutam de tarile "civilizate", alea "gandesc" numai pe orizontala, asa ca sunt obisnuite sa cunoasca numai latura materiala a vietii si sa fie privati de cunoasterea metafizica a ei, in esenta (adica nu doar din filozofie si alte lucruri care tin de logica rece), ci si din cunoasterea lumii prin sentiment (care este de natura sufleteasca).

(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: Considerati normala sau avantajoasa de vreun fel ca predarea acestor ore sa fie facuta de catre persoane de o anumita credinta, care in mod cert isi vor urma agenda lor? Sau ar trebui asa responsabilitati predate catre niste profesori cu cunostiinte mai ample despre diverse culturi si moduri de gandire (spre exemplu, profesori de filozofie sau istorie)?

Un profesor bun este un profesor care isi iubeste materia pe care o preda. Pictorii de icoane tin post si se roaga pentru ca icoanele sa le iasa bine. La fel si profesorii de religie, daca nu traiesc ceea ce predau, spun vorbe goale si nu transmit nimic. Va dau un singur exemplu: am citit intr-o carte de memorii a lui Nichifor Crainic, ca Nicolae Iorga, un stralucit profesor de istorie, care te facea sa inveti lectia din clasa si sa simti ca traiesti istoria in timp ce iti vorbea, era si un mare patriot. De aici, se poate trage concluzia pe care am dorit sa o expun.

(03-12-2011, 12:27 AM)CyBeR A scris: Ati fi de acord cu un sistem in care orele de religie sa devina optionale, acest lucru putand fi decis de catre parinti la inceputul anilor scolari? De asemenea, programa unui an scolar pentru materia in cauza ar trebui prezentata din start parintilor, precum si profesorul ce se va ocupa?

Dupa cum au spus si alti useri, orele de religie sunt deja optionale, pentru cei care renunta la ele de la inceputul anului. Dar, lasand la o parte pledarea pro sau contra orelor de religie in scoli, eu, cel putin, am vreo cinci colegi care sunt indiferenti total fata de orele de religie (noi fiind liceeni), dar care prefera sa faca ora, pentru ca ii ajuta la medie. Plus ca profesorul nu-i obliga sa faca ceea ce spune el, ci insista mai mult cu discutia acolo unde vede ca elevii sunt interesati.

Ps: Mi-as dori sa nu fiu bombardata cu cine stie ce replici de excludere din topic, pentru faptul ca nu gandesc la fel ca si ceilati useri care au scris pe aici. Pur si simplu mi-am exprimat opinia.
Hetalia

Sa fii deschis nu inseamna sa fii receptiv la ce iti place tie, ci la ce este bine, atfel te numesti "om cu prejudecati", eticheta pe care oamenii din ziua de azi o pun numai celor demodati, dar nu se vad pe ei...

Răspunsuri în acest subiect
Religia in educatie - de CyBeR - 03-12-2011, 12:27 AM
RE: Religia in educatie - de Panzer - 03-12-2011, 12:55 AM
RE: Religia in educatie - de CyBeR - 03-12-2011, 01:22 PM
RE: Religia in educatie - de Cookiesor - 03-12-2011, 01:18 AM
RE: Religia in educatie - de Panzer - 03-12-2011, 01:52 PM
RE: Religia in educatie - de CyBeR - 03-12-2011, 04:21 PM
RE: Religia in educatie - de Wunderbar - 04-12-2011, 02:57 AM
RE: Religia in educatie - de Piersicuta - 05-12-2011, 07:47 PM
RE: Religia in educatie - de Rose ^^ - 06-12-2011, 08:48 PM
RE: Religia in educatie - de BloodyInnocence - 07-12-2011, 08:46 PM
RE: Religia in educatie - de Rose ^^ - 07-12-2011, 10:11 PM