Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Mircea Eliade

#1
Mircea Eliade
(1907 - 1986 )

Cred ca macar odata si macar din intamplare fiecare dintre noi a auzit de Mircea Eliade. Mi s-ar parea destul de inutil sa aduc informatii detaliate despre acesta cand printr-un simplu search pe google se gasesc cu mare, dar foarte mare usurinta. Voi mentiona, totusi, cateva lucruri.

M. Eliade ( nascut la Bucuresti si decedat in Chicago ) a fost un ganditor si scriitor roman. Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957 - filozof si istoric al religiilor, titluar al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetatean american in 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. A fost autor a 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filozofice traduse in 18 limbi si a circa 1200 de articole si recenzii cu o tematica extrem de variata, foarte bine documentate. Opera completa a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fara a lua in calcul jurnalele sale intime si manuscrisele inedite.
/ preluat de pe wikipedia.

Opere literare ale acestuia:
- Maitreyi, Intoarcerea din Rai, Huliganii, Domnisoara Christina, Nunta in Cer, La tiganci, Noapte de Sanziene, Batranul si birocratul, Romanul adolescentului miop, Isabel si apele diavolului, Lumea ce se stinge, 19 trandafiri etc.


Personal, nu am citit decat Maitreyi, Nunta in Cer si Romanul adolescentului miop, insa au fost de ajuns pentru a-mi da seama cat de frumos a putut sa scrie M. Eliade si cat de mult poate sa imi placa stilul acestuia. Este de apreciat foarte mult ( desi, pana la urma, parca si acesta ne-a fost furat noua, romanilor, de catre o alta <natie >. S-a nascut roman, dar s-ar putea spune ca a murit american ) .
In orice caz, imi place foarte mult cum scrie ( cum a scris, nu ma pot obisnui deloc cu timpul asta, habar nu am de ce ). Dupa ce am citit Maitreyi (/ prima carte citita de acest autor ) am stiut ca trebuie sa mai citesc si altceva. Initial habar nu aveam ca poate sa scrie atat de frumos, auzisem si eu de Eliade pe atunci, oarecum, dar il consideram, cum consideram eu majoritatea scriitorilor pe atunci, " un altul care ni se baga pe gat la scoala" - si oricum, nu obisnuiam sa citesc ce eram obligati, numai ca circumstantele au facut in asa fel incat am citit cartea si mi-a placut la nebunie. Eram uimita cum citeam fiecare rand, fiind captivata pe de--a-ntregul de detalii, de descriere si indeosebi de sentimentele pe care le transmitea prin aceasta carte.
Apoi, am citit Nunta in cer care m-a fascinat chiar mai mult, este o carte chiar si mai reusita decat cea precedenta, mentionata mai sus. Modul in care a fost totul povestit, m-a cutremurat si multa vreme aceasta carte a fost favorita mea "numarul 1" ( de curand a fost, sau o sa fie destul de curand, detronata, dar asta este o alta problema ). In orice caz, a putut transmite prin cuvinte niste sentimente atat de profunde incat... nu doar ca am fost uimita ci imediat m-a fascnat, m-a facut sa ii iubesc stilul, lumea, dragostea, pasiunea si indeosebi suferinta.
Dupa aceea am prins si Romanul adolescentului miop care m-a fascinat intr-+un al mod diferit fata de celelalte doua dar tot profund. Viata de adolescent... Am citit-o chiar la sfarsitul anului scolar trecut, cand terminam clasa a 10a si m-a impresionat pana in adancul sufletului pt. ca am descoperit ca toate sentimentele descrise de el le aveam si eu, ca si eu simtisem, simteam unele chestiuni tratate acolo si parca intrasem in pielea personajului, imi placea, mi-a placut enorm - si parca am invatat si eu ceva despre Eliade, nu doar despre literatura lui cuceritoare. Adica, in timp ce citeam parca era o bucatica din el adusa la viata si poate ca suna destul de stupid, dar pe mine chiar m-a induiosat, ii intelegeam personalitatea, cunosteam personalitati asemenea si carte a fost un real succes, fascinanta.

In orice caz, Eliade imi place enorm si mi se pare un scriitor extraordinar, cuceritor. Multi poate ar spune ca nu il inteleg, poate uneori este greu de priceput dar eu ii inteleg viziunea, cuvintele si chiar simt prin cartile lui, a avut un talent extraordinar de a transmite prin cuvinte niste sentimente atat de profunde, sa impresioneze cititorul. Pentru mine, este genial. Sau a fost, nu conteaza - chiar daca nu mai este ca si persoana fizica, Eliade traieste prin fiecare carte si fiecare cititor al sau.
Si o sa sfarsesc aici, pentru a nu deveni prea melodramatica.

Voua va place? Ce ati citit de acesta?

#2
Mircea Eliade e autorul meu preferat. Nu am citit mare lucru de el, dar tot ce am citit mi-a placut foarte mult. Are un mod captivant de a scrie si nuvele lui fantastice sunt grozave, nu mi-am imaginat niciodata ca o nuvela scrisa in '40 ar putea sa imi placa atat de mult. Am citit de el doar Romanul Adolescentului Miop si cateva nuvele: Le trois Graces, Nopti la Serampore si La tiganci, dar imi doresc sa citesc mai mult. Imi place stilul lui si cred ca orice ar scrie Eliade merita citit. Eu il recomand tutror.
Tenderest touch leaves the darkest of marks,
And the kindest of kisses break the hardest of hearts
~Florence + The Machine


#3
Superb. In primul rand, cartile lui lasa o mare amprenta asupra mea, in general. Am citit Romanul adolescentului miop cand eram pe clasa a 8a si stiu ca nu intelesesem mare lucru. Pana la urma, cu ajutorul doamnei profesoare de lb romana, mi-am dat seama de dependenta lui de lectura. Maitreyi l-am citit in vacanta aceasta de vara, pentru ca oricum il avem pentru lecturi. E superb. Il recomand tuturor.
[Imagine: ak8THBQ.png]


#4
Buna ideea topicului. Imi place mult Mircea Eliade. Smile Limbajul din scrierile lui este foarte frumos. Poate parea putin dificil uneori, dar toata filozofia continuta in ce a scris mi se pare incredibila, parca pot simti tot ce descrie el. In primul rand, am citit volumul de nuvele "In curte la Dionis" si nuvela "Nopti la Serampore", toate fantastice, si pot spune ca, desi nu imi plac prea mult chestiile SF, acestea mi s-au parut ok. Apoi urmeaza Maitreyi si Romanul adolescentului miop + Gaudeamus. Aceste doua carti m-au impresionat foarte mult, pur si simplu le ador si le-as reciti cu drag oricand. 8 Imi place subiectul, imi plac sentimentele pe care le descrie, este un autor pe care chiar il admir. Imi doresc sa citesc si alte opere de-ale lui, sunt sigura ca nu voi fi dezamagita.
[Imagine: sig_reinoir.png]

#5
No comment 8 Mircea Eliade, era sa zic Marc Levy, va ramane unul din preferatii mei si care m-au marcat profund prin cartile pe care le-am citit si au fost scrise de el, evident 8
Nu pot sa spun ca mi-a placut Romanul adolescentul miop; bine, a fost si o varsta la care nu voiam sa aud de lectura, dar o sa-l recitesc cand o sa am timp (am o lista-ntreaga de carti pe care as vrea sa le citesc, iar ce am in biblioteca parca ma striga sa pun mana pe el), dar mi-a placut f. mult Maitreyi 8 gosh, ce carte, nu am cuvinte 8 si abia astept sa citesc si varianta ei, Dragostea nu moare.. Am citit aproape tot ce inseamna Mircea Eliade 8
[Imagine: mboi6o.png]

#6
Astazi m-am apucat si eu sa citesc ,,Romanul adolescentului miop" si desi de abia am terminat prima parte pot spune ca Mircea Eliade a intrat in top 3 scriitori preferati. Imi place foarte mult modul de a scrie si de a descrie lucrurile. Prin urmare am sa continui sa ii citesc romanele si recomand tuturor sa faca astaa
[Imagine: EnvYQ.png]

#7
Mircea Eliade- Caah.
Nu imi place nici stilul in care scrie, nici ideile, si as spune ca nici el ca decedat (persoana/individ). Nu inteleg de ce este atat de laudat, desi, daca ar fii sa-l comparam cu alde Sadoveanu, Slavici si Creanga... N-am prea avut noi mari scriitori si deh, te descurci cu ce ai.

Toootusi, a facut si el un lucru calumea--> Istoria religiilor, doar ca nu are de-a face prea mult cu literatura. 4
Do not speak unless you can improve the silence.

#8
Ma bucur ca nu sunt singura de fata caruia nu-i place Eliade 21

Am mers de curand la biblioteca si primul lucru pe care l-am vazut la colega mea a fost ca s-a dus la raftul cu Eliade, oh god, am ramas shock. Tine si de gusturi, nu condamna nimeni pe nimeni.

Am facut cunostinta cu Eliade in clasa a 7a, cand am citit destul de putin din Romanul adolescentului miop pentru ca am fost... errr, obligata. Nu mi-a placut, sau cel putin nu m-a impresionat cu nimic.
Next a fost Maitreyi, care mi-a lasat un gust si mai amar. Allan nu mi s-a parut cu nimic fermecator, precum nici dragostea dintre el si Maitreyi, din contra, o consider superficiala.
Si ca sa fiu si mai chinuita, am avut de citit si It does not die, cartea - raspuns la romanul siropos si absolut absurd a lui Eliade. Also, n-am inteles niciodata de ce s-ar da un roman erotic in programa scolara.
Am mai citit si alte carti, dar niciodata n-am reusit sa le termin din cauza - hai sa-l citez pe Allan - repulsiei fata de autor.
[CENTER]
How terrible it is to love something...
... that death can touch.


[/CENTER]

#9
De Mircea Eliade am dat foarte rar chiar si prin liceu, din fericire pot sa spun ca am lipsit la fiecare ora care includea 'La tiganci', din pacate nu am reusit sa scap de 'Maitreyi'.

Singurul motiv pentru care nu il detest ca autor e pentru ca mi-a placut totusi 'Nopti la Serampore', a fost scurta si in clasa a IX-a era ceva diferit fata de lecturile de scoala obisnuite. Desigur ma refer la Caragiale, Creanga, Slavici, Sadoveanu, Eminescu etc. A fost o schimbare de peisaj care nu a durut.

Cat despre 'Maitreyi', desi am avut o profesoara de romana extraordinara avea obiceiul sa dea evaluari orale de tip BAC la inceputul fiecarui an. Mi-a picat ca si subiect cartea respectiva. Nu o citisem in vacanta si nu aveam de gand sa trec prin tot materialul cerut. Reusisem totusi cumva sa citesc primele 80 de pagini preventiv in ora de franceza, desi am adormit de trei ori. Am luat un 8, zic eu decent pentru cat stiam din carte. Am simtit totusi un dezgust, literatura erotica nu ma deranjeaza, dar a ajunge sa iubesti pe cineva carnal cand il desconsiderai fizic chiar pana la repulsie, e putin cam peste limitele mele. Prefer limbajul obscen decat asta.

Am zis ca il respect ca si autor indeajuns incat sa incerc sa citesc peste cativa ani 'Youth without youth', cartea dupa care Francis Ford Coppola a facut filmul cu acelasi nume. Pe care se face ca l-am adorat.
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#10
Din fericire nu a fost nevoie sa-l citesc pana prin liceu, cand faptul ca e doar alt autor roman mi-a fost confirmat prin creatii ca 'La tiganci' sau 'Maitreyi', trantite in programa.
Am citit de nevoie, avand in vedere ca pe parcursul catorva ore s-a sapat dupa adevaruri ascunse pe tema 'geniului' lui Eliade. No way, Maitreyi m-a plictisit teribil, un pedofil cu apucaturi, not my cup of tea, cat despre La tiganci, dupa acele cateva pagini de jucat scunsea cu tipe, m-am pus sa ma culc cateva ore.
Seminariile de filo au schimbat putin placa, 'Istoria religiilor', 'Sacrul si profanul' sunt mai demne de un autor, dar cum nici Blaga nu s-a putut rezuma la cunoasterea paradisiaca si luciferica, si Eliade a scris si altele pe langa, care nu imi trezesc admiratia si nu-l pun pe el cu mult mai sus decat ceilalti distinsi reprezentanti romani.




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)