Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Ghidul incepatorului - Citirea este obligatorie!

#2
Ghidul criticii

Si fiindca am trecut cu bine de acea prima si infricosatoare parte a creerii unui nou topic si postarii unui prim capitol, e timpul sa ne avantam in ceea ce ne intereseaza cu adevarat.
Asta fiind, bineinteles, felul de a ne imbunatati. Cel mai adesea, acest fel de a ne imbunatati vine cu ajutorul celorlalti care-si vor dedica timp si energie sa ne zica ce le-a placut si ce nu le-a placut, poate chiar si niste sfaturi utile.

In prima parte am zis ce vrem de la cititori si ei acum au venit, poate nu multi, si ne-au oferit cateva sfaturi.
Ce facem cu ele atunci?

Voi da un exemplu care sper sa fie cat mai clar.
O persoana citeste primul capitol. Citeste, observa niste lucruri cum ar fi greseli de punctuatie, greseli de logica si altele de genul si posteaza un comentariu detaliat cu acestea.
Acum, ca scriitori, ce am vazut ca se intampla sunt unele dintre urmtoarele lucruri.

1. Se cearta pe critica. Ameninta ca nu mai posteaza, ca pleaca de pe forum, cere moderatorilor sa inchida topicul.
Nu faceti asta. Persoana in cauza a incercat sa ajute si se trezeste inapoi cu injurii si, chiar mai rau, un scriitor ofuscat pe faptul ca cineva a avut un punct de vedere diferit.
Va mai fi cineva tentat sa citeasca si sa posteze cand autorul dovedeste ca nu stie sa se comporte? Din experienta personala va zic ca nu.

2. Multumeste dar nu face nimic in privinta celor observate pe cine stie ce scuza. Promite ca urmatorul capitol va fi mai bun dar in mare are aceleasi greseli.
Asta e un picut mai bine. Macar aici autorul nu mai e asa de batut in cap acum si dovedeste ca poate accepta si alte puncte de vedere decat ale sale, ceea ce-i foarte bine. Dovedeste astfel ca e dispus sa creasca si sa invete.
Dar, exista o problema si aici. Cand postati un capitol nou trebuie sa stiti ca nu-i neaparat un lucru finit si ca se poate reveni asupra lui. Si eu ma fac vinovat in trecut sa nu fi corectat ceea ce mi s-a semnalizat pe scuza tampita ca prefer sa las cum e deoarece se vede evolutia mai bine. Si sincer regret acum ca n-am ascultat mai mult atunci, as fi avansat mult mai repede.
Daca critica e competenta, daca considerati ca are dreptate, nu e mai bine sa faceti o mica pauza si sa mai aruncati un ochi peste ceea ce ati postat deja?
Efectul asupra cuiva care citeste si critica e ca simte ca opinia sa e valoroasa si ca are motive sa posteze ceva constructiv.

3. Multumeste. Isi argumenteaza anumite alegeri si accepta argumente inapoi. Posteaza din nou capitolul pe baza sfaturilor primite. Daca se simte nesigur pe un sfat, poate astepta sa mai observe si reactia altora.
Lucrul ideal. Scriitorul invata si creste asa, cititorii se simt valorosi pentru el (ca la urma urmei, cine suntem ca scriitori fara cititori?) iar lucrarea prinde mai mult contur si greutate.

Nu fiti numarul 1 sau 2 deoarece e greu ca cineva sa revina la o lucrare unde simte ca-n mare vorbeste singur in privinta lucrurilor rele. Perseverenta e un lucru de laudat, dar nu perseverati in nestiinta sau incapatanare prosteasca. Cine vrea sa invete trebuie sa-si dedice timp acestui lucru, sa munceasca…iar un capitol nu e niciodata chiar gata.

Acestia sunt scriitorii, dar voi criticii ce faceti? Cum postati?
Scriitorii asteapta de la noi cel mai adesea un lucru constructiv, ceva ce sa-i ajute sa evolueze, fie chiar si o incurajare sau pur si simplu o descurajare intr-o anumita directie.
Tineti minte mereu ca-i nevoie sa va stiti limitele. Nu puteti sfatui pe cineva de gramatica cand nu stiti sa faceti diferenta intre trecut si prezent, nu?

Cateva sfaturi, pe care ar fi bine sa le urmati mereu in comentariile voastre:

1. Scriitorii nu sunt facuti din portelan. O zguduire mai dura nu-i va distruge.
Stiu ca multora le e frica sa nu raneasca sentimentele cuiva cand posteaza ceva mai denigrant pentru o lucrare. Dar, daca acel scriitor nu poate suporta opiniile altora, a unor oameni care sunt totusi blanzi in afirmatiile lor, daca va continua pe calea scrisului, cum se va descurca cand va da de acele persoane care intr-adevar cu asta se ocupa?

2. Nu fiti agresivi. A fi ferm nu e acelasi lucru cu a fi agresiv.
Foarte adesea e usor sa ridiculizam anumite fraze sau anumite idei, sa folosim sarcasmul sau ironia.
E cu adevarat nevoie de asa ceva?
A fi ferm intr-un comentariu nu presupune a-l reduce pe scriitor la un nimic, a ne bate joc de munca sa. Fermitatea inseamna incredere in ceea ce zicem, inseamna sa dam dovada ca se poate avea incredere in sfatul nostru fara a-l aliena pe cel ce scrie. E greu cateodata, stiu…dar nu e imposibil. Daca noi ne aratam neprietenosi cu un scriitor, ar fi oare de mirare cand atitudinea acestuia devine una din 1 sau 2?

Daca veti fi sarcastici in comentariile voastre va ROG ca acestea sa serveasca unui scop constructiv si NICIODATA sa nu fie indreptat sarcasmul impotriva scriitorului. Sarcasmul e o metoda foarte buna de a sublinia anumite neajunsuri ale lucrarii, mai ales cele de logica sau de caracterizare. E si amuzant la urma urmei.
Dar fata de un scriitor se poate considera denigrant si usturator, mult mai mult decat ar merita cei ce-si impartasesc creatiile cu noi. Asadar va rog sa va pastrati de partea Fortei.

3. Nu incurajati ideile proaste. Nu descurajati ideile bune cu executie proasta.
Cineva ar putea scrie o romanta cu doi adolescenti intr-un liceu, ea dovedindu-se cu puteri miraculoase, el un demon sau Dumnezeu stie ce. Sa ridice mana cine-mi poate numi cel putin 3 anime-uri cu aceeasi idee si alte n fanficuri asa.
…
Puneti-le jos ca nu va pot numara pe toti.
Stiti in sinea voastra ca ceea ce scriitorul face se dovedeste a fi o idee proasta si deja mai mult decat obosita. Stiti ca si-ar putea indrepta energia spre ceva mai bun si totusi nu o face. Il incurajati sa continue intr-o directie care nu-l va ajuta sa creasca? (Suna nazist, dar cam asta e adevarul, mai trebuie si taiate clicheele din cand in cand).
Acelasi lucru poate fi zis despre cineva care scrie ceva bun, dar scris rau. Trebuie ajutat sa-si imbunatateasca stilul, sa-si poata slefui bijuteria.

4. Nu deveniti defensivi cand va este contestata critica.
Adevarul este ca unii scriitori vor avea motivele lor intemeiate pentru care vor alege sa faca unele lucruri intr-una nume fel, iar cand ii veti contesta le vor apara. Nu deveniti agresivi cand sunteti criticati la randul vostru, e ceva normal si, cum am zis mai sus, tine de diferente de puncte de vedere.

5. Contestati alta critica daca vi se pare injusta.
Cred ca e clar. S-ar putea sa nu fiti de acord cu ce zice cineva si sa fie in detrimentul scriitorului. Contestati, dar in aceleasi limite ca mai sus.
Va sti autorul lucrarii ce sa aleaga.

6. Nu modelati lucrari dupa viziuni proprii.
Cand nu suntem de acord cu ceva, tindem sa le adaptam unei viziuni proprii si sa sfatuim scriitorul sa faca la fel. Trebuie sa respectam stilul individual al oricui si daca chiar nu ne place…poate nu-i vina scriitorului ci doar nu se muleaza pe preferintele noastre.

7. Nu faceti abuz de emoticoane/michimausi/cum vreti sa le ziceti.
Zeci de imbatisari, pupici, rasete, ranjete, chestii, trestii…chiar sunt necesare? Strica estetica unei postari si, chiar mai mult, deranjeaza si iau din seriozitatea ei.

8. Daca nu stiti gramatica, nu dati sfaturi de gramatica.

Exista vorba aia cu orbul condus de alt orb. Daca nu sunteti stiutori intr-ale limbii romane, nu va aventurati in sfaturi gramaticale caci mai mult rau veti face.

Acum, asta-i FOARTE important.

Nu voi permite autorilor de tipul 1 sa-si duca veacul pe aici. Dupa cum au fost redactate regulile si ce optiuni vi se permit, nu mai aveti nici un drept sa existati pe aceasta sectiune iar asa manifestari vor duce imediat la inchiderea topicului si, in functie de gravitate, la interzicerea postarii unei lucrari noi pana nu trece intai de moderatorii sectiunii prin PM.

Autorii de tipul 2, daca in repetate randuri veti dovedi ca se posteaza degeaba la topicul vostru, acesta va fi mutat la ‘Arhiva’ pana cand vor fi prezentate versiuni noi ale capitolelor cu pricina.

Pentru cei ce posteaza si nu se incadreaza catusi de cat in sfaturile de mai sus, sa nu va mire cand vor zbura postari.


Urmeaza: “Ghidul continuarii”…va fi scurt.

[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.



Răspunsuri în acest subiect
RE: Ghidul incepatorului - Citirea este obligatorie! - de CyBeR - 23-01-2012, 09:32 PM


Utilizatori care citesc acest subiect:
2 Vizitator(i)