Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

"Definitii"

#1
Yaoi este abrevierea expresiei a€œyama nashi, ochi nashi, imi nashi”, care se traduce (liber) prin a€œfara punct culminant, fara poanta/final, fara sens”.
Publicul-tinta al yaoi este cel feminin, si nu cel masculin. Yaoi sunt in general fantezii ale fetelor. Personajele masculine sunt efeminate macar partial, construite dupa un tipar specific, elegant, zvelt, cu frizuri si vestimentatie la moda. Modelele lor comportamentale contin elemente idealizate, special pentru a apela la preferintele spectatoarelor. Yaoi a fost la un moment dat definit drept intersectia intre homosexualitate si libertatea de expresie sexuala a femeii moderne. Se respecta totusi intr-o oarecare masura psihologia masculina. Scenariile yaoi sunt mult mai transante, a€œla obiect” decit echivalentele din yuri. Personajele yaoi sunt scutite de caile intortocheate ale psihologiei feminine si mult mai orientate spre interactiuni si situatii pur sexuale. Perechile yaoi sunt de asemenea construite oarecum diferit de cele din yuri, preferandu-se combinatii de rivali cu statut egal sau exercitii de seductie definite in jurul unor raporturi de forta.

Yuri inseamna a€œcrin”. Termenul provine de la una dintre cele mai celebre reviste gay din Japonia, care se referea la barbatii de orientare homosexuala cu termenul a€œbarazoku” (tribul trandafirilor), respectiv la femei cu termenul a€œyurizoku” (tribul crinilor).
Genul yuri este extrem de apropiat de shoujo-ai iar diferentele sint foarte subtile si depind de obicei exclusiv de interpretarea fiecarui fan.
Consumatorii occidentali de anime tind sa numeasca shoujo-ai scenariile cu continut preponderent romantic si sa rezerve yuri pentru cele care includ elemente sexuale explicite. Evident, linia de demarcatie este foarte fina si neclara. Japonezii nu fac aceasta distinctie, yuri si shoujo-ai fiind pentru ei termeni echivalenti. Tendintele din anii recenti au inclus eforturi din partea a diversi mangaka de a realiza o campanie de imagine care sa readuca genul yuri in zona romantica, disociind-ul cit mai mult posibil de continutul sexual explicit.

hmm...iata deci o diferenta >.<




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)