Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Shiki

#7
- atentie, s-ar putea sa existe mici spoilere pe ici, pe acolo, insa nu e ceva exagerat.

L-am terminat de vazut noaptea trecuta. Mi-au fost de ajuns doua zile - si asta doar din cauza scolii, caci altfel il vedeam in cateva ore. Shiki are 22 de episoade ce urmaresc actiunea principala si 2 bonus - mai mult lamuritoare, lansate dupa incheierea propriu-zisa a animeului, ce se intrepatrund intre ep. 20 si 21 si 21 si 22, ca 20.5 si 21.5. (so make sure you see 'em like this.)

Cum am ajuns sa ma uit la Shiki? O buna prietena mi-a dat un AMV cu el si, cum a fost unul foarte bine facut, mi-am zis ca trebuie sa vad si animeul.
... Mi-a placut enorm. E un mix balansat intre supranatural, horror, mister si fantasy ce te tine intodeauna in suspans, te face dornic de a vedea continuarea. Chiar daca totul evolueaza intr-un tipar relativ predictibil, mesajul si evolutia personajelor in sine transforma povestea in ceva ce nu se incadreaza intr-un normal al dramelor cu vampiri. Shiki de fapt nu sunt tocmai vampiri, ei se considera diferiti mai ales ca unii dintre acestia, o subspecie shiki, varcolacii sau 'jinrou', pot supravietui si in lumina soarelui, se pot harni si cu altceva decat sange etc. Oricum ai lua-o, in cadrul productiei este abordata ideea de vampir clasic, sangeros si neiertator, nu ceea ce se regaseste in Twilight, spre exemplu. Ahem.

Practic, totul incepe atunci cand frica este trezita in locuitorii unui mic sat de munte, Sotoba, odata cu disparitiile misterioase si mortiile subite din cauze initial necunoscute a acelora care locuiesc acolo. Toate acestea incep cand o familie se muta in imprejurimi si isi intra in rol. Mai tarziu se afla ca nou-venitii sunt shiki, porniti sa transforme Sotoba in cartierul general. Episoadele, numite sugestiv "First Blood", "Second Decay", "Third Kill" si asa mai departe infatiseaza mortile celor mai importante personalitati din Sotoba si impactul ce il are acest fapt in ceea ce-i priveste pe oamenii inca ramasi in viata.

Cred ca, astfel, putem vorbi de doua planuri paralele in care actiunea evolueaza: cel al personajelor transformate, "The Risen" si cel al protagonistilor inca oameni, care raman sau nu pana la sfarsit asa, biruind tirania shiki - tiranie in viziunea lor, fiind cei vanati.
La o privire mai atenta si analitica se poate vedea cu usurinta cum tranzitia dintre cele doua nu este deloc usoara. Personajele sufera. Fie ca vorbim despre eroi sau prezente secundare, suferinta coexista cu frica de a nu fi vanat sau de a nu deveni din vanator cel vanat. Elementul horror sau 'scary' in animeul asta nu reprezinta decat instinctul primar al oricarui shiki - vampir - de a se hrani si de a supravietui in acest mod. De fapt, de cele mai multe ori necesitatea este contrara vointei lor. Si asta le cauzeaza suferinta si durerea cu care unii dintre ei traiesc cu mare greutate. - vezi personajul Toru Muto.

Nevoia de sange si obligatia pe care o au fata de creatorii lor, familia mutata ce a inceput totul, ii determina sa-si ucida propriile familii, prietenii, rudele, cunoscutii. Iar asta e inimaginabil de trist. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu toti oamenii care sunt muscati si apoi ingropati ajung sa se ridice si sa devina shiki - nu, nicidecum - marea majoritate se descompune si nu se mai ridica vreodata.
Ajungi astfel sa observi cum, dincolo de nevoile primare, shiki mai manifesta inca sentimente umane, sentimente de ura fata de propria persoana pentru ca sunt nevoiti sa-si macelareasca persoanele dragi s.a. Oamenii nu ii inteleg, considerandu-i niste ciudati ce trebuie vanati si opriti din a se extinde, iar vampirii, neavand ce face, trebuie sa-si accepte soarta, pentru ca nu pot fi intelesi.

Ce-i drept exista multe scene marcante si uneori destul de mindblowing... Surprinzator, nu m-au deranjat deloc.
Personajele ce-mi plac sunt Toru, Natsuno, Seishin - preotul -, Toshio Ozaki - doctorul. Insa cel mai mult m-am atasat de Toru, tocmai pentru ca el pare cel mai uman dintre 'bestii' - e intr-o continua parere de rau ca a trebuit sa il omoare pe Natsuno, cel mai bun prieten, care de altfel devine un jinrou. E exact ilustrarea ideii de care vorbeam mai sus.
(And damn it, chiar mi-a parut rau cum a fost deznodamantul pentru el si infirmiera care-l placea)

Recomand Shiki tuturor si am speranta ca voi mai gasi un anime atat de genial. Nu am ce sa reprosez in acest caz. Nimic. Imi pare doar enorm de rau ca se termina dupa numai 24 de episoade... O sa-mi fie dor de personaje, you know. :]... :[



Răspunsuri în acest subiect
Shiki - de Elizabeth - 10-01-2011, 01:16 AM
RE: Shiki - de Addeh - 10-01-2011, 09:40 PM
RE: Shiki - de goddess - 26-01-2011, 01:45 PM
RE: Shiki - de Agrona - 10-06-2011, 10:18 AM
RE: Shiki - de Zyklon - 14-02-2012, 05:19 PM
RE: Shiki - de Azazel - 10-08-2012, 11:17 AM
RE: Shiki - de Fiction - 20-01-2013, 03:58 PM


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)