Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Carte de bucate

#6
Reţetă de sushi cu caviar – o mâncare din bucătăria japoneză care a cucerit lumea. În forma sa clasică, sushi-ul conţine orez, peşte, fructe de mare, legume şi alte specialităţi (adesea locale), toate fiind drese cu oţet. Actualmente, cele mai răspândite forme de sushi în lume sunt:
Nigiri-sushi (porţii de orez frământate cu mâna şi felii de peşte),
Oshi-sushi (sushi din Osaka – porţii de orez pătrate, presate, acoperite cu felii de peşte marinat sau fiert),
Maki-sushi (bucăţi de peşte, fructe de mare şi legume rulate în orez dres cu oţet şi în alge uscate nori),
Chirashi-sushi (orez dres cu oţet pe care se aşează diverse ingrediente).

Ingrediente: (3 persoane)
9 linguri de orez pentru sushi
9 fâşii de alge nori cu dimensiunile de 10 x 4 cm
3 linguriţe de icre negre (caviar)
3 linguriţe de icre roşii (caviar roşu)
3 linguriţe de icre galbene
1 linguriţă de wasabi (pastă iute de hrean japonez)

Mod de preparare:
• Orezul pentru sushi se rulează sub formă de bulete şi se unge cu wasabi.
• fiecare din aceste bulete se înveleşte într-o fâşie de nori, astfel ca nori să depăşească orezul cu circa 1 cm.
• Pe buleta de orez se pune o linguriţă de caviar.
• Sushi-ul astfel preparat se ornează cu o frunză şi se serveşte pe un fund de lemn.

Reţetă de orez pentru sushi – baza sushi-ului. Când este perfect pregătit, acest orez este uşor lipicios, fără a fi coagulat.

Ingrediente: (6 persoane)
2 ½ pahare de apă
2 ½ pahare de orez

condiment:
4 linguri de oţet fin
3 linguri zahăr
2 ½ linguriţe de sare
2 linguri mirin

Modul de preparare:
• Orezul se spală şi se lasă la muiat cel puţin 30 minute. Apoi se cufundă în apă şi se fierbe conform reţetei obişnuite.
• Se amestecă condimentele.
• Orezul se trece într-un bol şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, în adâncime. Apoi se toarnă condimentele, amestecând continuu, până când orezul se aerează bine.
• Se lasă să se răcească la temperatura camerei, sub un şervet.

Somon cu wasabi

[Imagine: losos_z_wasabi.jpg]

Ingrediente:
5 fileuri de somon
2 linguri sos de soia
2 linguriţe wasabi
¼ pahar maioneză
2 linguri arpagic proaspăt, tocat
1 linguriţă ghimbir, măcinat
1 linguriţă ulei de susan

Mod de preparare:
Se pun fileurile la marinată compusă din: uleiul de susan, ghimbirul, sosul de soia, 1 linguriţă wasabi. Se varsă într-o pungă de plastic tare, apoi se adaug fileurile.

Se închide pungă şi se marinează peştele 4-6 min, se întoarce punga frecvent.
Se scoate peştele iar marinata se păstrează pentru prăjire.

Se combină maioneza cu 1 linguriţă de wasabi şi cu arpagicul.

La foc mediu se încălzeşte tigaia, se aranjează peştele cu marinata şi se prăjeşte 3-5 min.
Înainte de a-l servi, se varsă peste somon mixtura de maioneză.

Creveţi cu legume

Reţetă de creveţi cu legume – creveţii, care l-au îmbogăţit pe Forest Gump, ocupă un loc de cinste în meniul marin. Cu cât ne îndepărtăm de ţărm, cu atât creveţii devin un ingredient mai rafinat şi mai scump al mâncărurilor.


Ingrediente: (6 persoane)
500 g fasole verde păstăi18 creveţi de mărime mijlocie
sare

condiment pentru fasole:
1 pahar fiertură de peşte
3 linguri de sake
1 lingură mirin
¼ lingură sos de soia
¼ linguriţă de sare

condiment pentru creveţi:
4 gălbenuşuri bine amestecate
6 pahare de fiertură de peşte
1 lingură mirin
¼ pahar de sake
½ lingură de sare

legume:
1 morcov mare
1 broccoli mijlociu
1 bucată lujer de bambus
1 pahar de dashi
½ pahar de sake
3 linguri mirin
3 linguri sos de soia

[Imagine: shrimp.jpg]

Modul de preparare:
• Lujerul de bambus se toacă în felii alungite, broccoli-ul se separă în bucăţi mai mici iar morcovul se taie "în floricele". Apoi, morcovul şi broccoli-ul se opăresc un moment, apoi se lasă să se răcească.
• Se amestecă amestecă într-o oală fiertura de peşte, sosul de soia; se aduce la fierbere şi se adaugă sare. Apoi se adaugă lujerii de bambus şi morcovii şi se fierbe pe foc mic, sub un capac greu, timp de 6 minute – până când lujerii de bambus primesc o culoare uşor brună. Înainte de servire se toarnă peste porţie o lingură de fiertură şi se ornează cu ramuri de broccoli.
• Creveţii se curăţă, lăsându-le cozile, se sărează uşor, se tăvălesc în făină de cartofi, se scutură de excesul de făină şi se aruncă în 2 pahare de apă clocotită în care se fierb cel mult 10 secunde. Se scot din apă, se clătesc în apă rece şi se pun deoparte.
• Într-o oală se fierb 2 pahare de apă; fasolea se curăţă, se taie diagonal în bucăţi de circa 1,5 cm. Se presară cu un pic de sare şi se aruncă în apa în fierbere pentru circa 8 minute, apoi se strecoară şi se clătesc în apă rece. Condimentele pentru fasole se amestecă într-o crăticioară, se fierb şi se adaugă fasolea.
• Într-un al doilea vas se amestecă condimentele pentru creveţi, se aduc la fierbere, se adaugă creveţii şi, reducând focul la minim, se toarnă gălbenuşurile. Apoi se fierbe pe foc foarte mic, sub capac, timp de 2 minute. Creveţii se pun pe un platou, se garnisesc cu fasole; legumele se prezintă separat.



Răspunsuri în acest subiect
Carte de bucate - de white angel - 21-12-2007, 02:32 PM


Utilizatori care citesc acest subiect: