Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Tips despre obiceiuri din Japonia

#1
O ZI DE SCOALA!
Micul dejun
Micul dejun in Japonia poate fi bazat fie pe un meniu cu orez, fie pe un meniu cu paine. Pentru un mic-dejun bazat pe orez, celelalte feluri, peste, oua sunt mancate cu orez si supa miso, deseori acompaniate si de “ nori” (foi inguste de alge), “tsukemono” (legume murate) sau fructe.

Fraze spuse inainte si dupa masa
“ Itadakimasu“ este o fraza folosita atunci cand incepi sa mananci sau sa bei. Este forma umila de la “moraimasu” ( a primi) si exprima multumirea pentru natura si pentru vietuitoarele care au fost sacrificate pentru a deveni mancare pentru oameni. De altfel exprima multumirea pentru fermieri, pentru persoana care a facut masa, pentru membri familiei si pentru toti cei care au facut posibila ca persoana in cauza sa aiba parte de mancarea respectiva. Palmele se apropie in timp ce se spune.

“Gochisousama” este o fraza spusa dupa masa. „ Chisou“ original vine de la Hashiru koto“ (a fugi) . „ Go“ si „sama“ sunt atasate acestei expresii pentru a exprima recunostinta persoanelor care “ au fugit pentru a prepara pranzul” in alte cuvinte tuturor implicate in a aduce acea mancare pe masa persoanei

Uniformele in Japonia
Fetele poarta uniforma tip “sailor” sau costum, in timp ce baietii poarta fie uniforma “tsumeeri” (un desin care are un guler rotunjit) sau costum, impreuna cu o geanta si pantofi specifici scolii de care apartin. Recent unele scoli si-au schimbat stilul uniformelor pentru a arata adaptarea la moda zilei. Studentii isi pun numele pe uniforma pentru a nu le incurca la scoala.

Holurile de intrare
In Japonia, pantofii purtati in exterior sunt in general descaltati la intrare. Este necesar sa pui pantofii unul langa celalalt atent. Membrii familiei isi pun pantofii in „getabako” (un cuier de pantofi sau dulap).

#2
O ZI DE SCOALA!

A se duce la scoala
Ca majoritatea studenti care merge la scoala elementara si la liceu in orasul lor, multi dintre ei merg fie pe jos, fie pe bicicleta. Insa cand ajung liceeni, cativa pot merge la licee indepartate de casa (cum ar fi daca decid sa intre la o scoala privata) asa ca trebuie sa mearga fie cu trenul fie cu autobuzul. La liceu este interzis ca studentii sa conduca o masina sau o motocicleta.

Verificarea disciplinei
Aceasta verificare este de regula tinuta atunci cand elevii ajung la scoala. Profesorii de la intrarea in curtea liceului sau in liceu verifica uniforma, gentile, parul, si alte lucruri care tin de regulile scolii. Uneori inspectii neasteptate pot aparea in clase. Lungimea fustei, sosetele, unghiile si cerceii pot fi de altel verificate, in schimb strictetea depinde de la scoala la scoala. Sunt scoli care nu fac inspectii deloc. Cei in culpa in ceea ce priveste uniforma sunt asa numitii „yankii”. Stilul Yankii presupune jachete scurte purtate cu fuste lungi sau pantaloni largi cu mansete stramte, o moda care s-a implementat destul de rapid printre studenti.

Getabako
Foarte multe scoli cer de altfel schimbarea incaltamintei cand elevii intra in interiorul scolii. Dulapurile de pantofi sunt alinetate in functie de numarul de inregistrare al studentului. Studentii deseori isi iau pantofii de interior cu ei acasa pentru a ii spala vinerea, aducandu-l inapoi la scoala luni. E destul de comun ca elevii sa lase scrisori de dragoste sau biletele unii pentru altii in aceste dulapioare.

Nicchoku
Nicchoku este un sistem al serviciului. Studentii care se nimeresc a fi de serviciu in acea zi au numele scrise in coltul drept al tablei. Datoria lor include scrierea in Caietul Clasei in acea zi, stergerea tablei si inchiderea clasei atunci cand elevii au ore intr-o alta. Alte datorii, care difera de la clasa la clasa si de la scoala la scoala includ salutul de dimineata care sunt folosite in Japonia la inceputul unei ore.


#3
O ZI DE SCOALA!

Usi glisante
Pentru ca multe usi in Japonia sunt usi glisante traditionale, scolile au adoptat de asemenea acest tip de intrare. Cand profesroul intra in scoala zgomotul produs de usa care se deschide ii indeamna pe elevi sa ia loc in banci si sa se pregateasca pentru lectie. De asemenea uneori elevii mai pun buretele deasupra usii ca o gluma des intalnita.

Kiritsu- Rei- Chakusei
Studentii se ridica si se inclina pentru a isi saluta profesorii la inceputul si sfarsitul fiecare ore de curs, dimineata si la meditatii. Aceste ordine sunt fie date de reprezentantul clasei fie de elevul de serviciu.

Chime
Originea sunetului chime folosit de multe scoli ca si clopotel este sunetul Ceasului Turn din Londra. Sunetul Chime se aude la inceputul si sfarsitul fiecarei ore de curs. Aparent, sunt scoli care nu au chime, acestea bazandu-se pe faptul ca, daca elevii s-ar baza pe chime, si-ar pierde abilitatea de a isi imparti timpul singuri.

Departamentele scolilor
In gimnaziu si in liceu se pot intalni diferite departamente care se ocupa de curriculum. Departamentul care include japoneza (literatura moderna, literatura clasica, scrierea chinezeasca clasica), matematica, engleza, studiile sociale (geografie, istoria Japoniei, istoria lumii, civica), stiintele (fizica, biologia, chimia, stiinte ale naturii).


Pauza
In gimnaziu si la liceu orele dureaza 50 de minute, cu 10 minute pauza intre ele. Sunt de obicei 4 ore de dimineata si 2 sau 3 ore dupa-amiaza. Pauza de pranz este de aproape de 45 de minute.

#4
O ZI DE SCOALA!

Hayaben
Hayaben se refera la mancatul in timpul orelor sau intr-una din pauzele de 10 minute. Daca este facut in timpul orei, atunci elevul isi ridica o carte sa ii acopere chipul pentru a nu fi vazut de profesor.

Bento

In scoala elementara in Japonia studentii de obicei mananca kyuushoku impreuna in clasa, dar in gimnaziu si liceu isi aduc propriile lor obento. Studentii isi mananca pranzul in clasa, impreuna ca si grup cu prietenii apropiati.

Cantina scolii
In zilele in care elevii nu isi aduc propriul lor pranz, daca si-au mancat pranzul mai devreme, sau daca le e pofta de altceva, masa poate fi luata de altfel si la cantina scolii. Aici, mancaruri precum ramen, udon, katsudon, curry si altele sunt disponibile. De altfel poti cumpara paine si suc tot de la cantina.

Taisoufuku
Taisoufuku se refera la uniforma care este folosita in timpul orelor de soprt. Vara este compusa din tricou si pantaloni scurti (lungi sau pana la genunchi), iarna dintr-un trening. Pe acestea studentul ataseaza un material, ca un numar de curse, pe care este scris anul, clasa si numele. Dupa absolvire, aceste treninguri sunt folosite prin casa.


Exercitiile Calistenice
Asta este un stil de exercitiu fizic care a aparut prin 1951 si pe care fiecare japonez pare sa il stie. Originar a fost folosit pentru a intari sanatatea echipei nationale, ‚rajio taisou’ alcatuit dintr-o serie de intinderi deseori folosite ca rutina inaintea exersarii vocii.



#5
O ZI DE SCOALA!


Testarea
Anul japonez este impartit in trei ( Aprilie-Iulie, Septembrie-Decembrie, Ianuarie-Martie). In gimnaziu si in liceu, fiecare semestru are doua saptamani separate de teste numite ‚chuukan tesuto ‚ [un fel de teza] si ‚kimatsu tesuto’[testarea finala]. Studentii care pica la ultima testarea trebuie sa ia cursuri suplimentare ‚hoshuu’ si examene suplimentare ‚tsuishi’. De altfel corigenta la mai multe materii poate insemna repetarea anului.’ryuunen’.


Curatarea clasei
La un anumit timp in fiecare zi dupa pranz sau dupa ore, toti incep sa curete scoala impreuna. Grupurile de studenti au ca datorie curatenia in diferite parti ale scolii, clase, toalete, coridoare si altele. In clase, studentii muta bancile, dau cu matura si cu mopul, sterg bancile si tabla cu ‚zoukin’

Cram school

Multi elevi de gimnaziu merg la ‚juku’, [cram school] de 2 sau 3 ori pe saptamana pentru a repeta materia si a se pregati pentru examen. Lectiile suplimentare la sport, caligrafie, algebra, pian etc., au devenit de asemenea destul de populare. Sunt multe scoli care au reguli, interzicand elevilor de a avea un part-time [arubaito], dar in realitate studentii deseori lucreaza ca livratori de ziare, in magazinele mici si in fast-food-uri.

Senpai/kouhai
In Japonia multi oameni se bazeaza pe ierarhie in relatiile dintre persoane, un lucru ce ste vizibil chiar si in activitatile scolii, unde membrii juniori [kouhai] ii urmeaza pe cei seniori [senpai]. ‚Keigo’, limbajul politicos trebuie folosit cu superiorii.

Bukatsu [activitatile clubului]
Bukatsu se refera la activitatile cluburilor in scoli, fie ele cluburi sportive [baseball, tenis, judo etc] sau cluburi culturale [ aranjarea florilor, teatrul] . Acestea sunt activitati extra scolare si cand trebuie sa se inscrie prima oara intr-un un club studentii sunt intampinati de seniori, si le sunt prezentate cluburile, apoi ei isi aleg unde vor sa fie. Cluburile sunt gestionate independent de studenti, chiar daca este si un profesor ca supraveghetor. Cei care nu sunt membrii particulari ai unui club se sune ca apartin grupului‚ 'kitaku-bu’[clubul celor care merg acasa].[/align]




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)