Animezup - forum manga si anime

Versiunea completă: Radio online homemade
Momentan vizualizezi versiunea simplificată a conținutului publicat. Vizualizează versiunea completă a acestuia.
Pentru toti cei interesati sa aibe cu ce sa-si streseze prietenii de pe messenger(gen cel mai tare radio link/listen.pls) aici voi posta un tutorial cat mai corect pentru a face un radio usor de folosit dar nu neaparat pentru multime!

1. Intro
Despre ce e vorba? Simplu spus, despre crearea unui oarecare post radio cu ajutorul Winamp-ului si programului SHOUTcast. De ce Nullsoft Shoutcast? Deoarece dupa ce am experimentat cu alte programe, Shoutcast desi nu este cel mai elegant de configurat ramane cel mai flexibil, foloseste foarte putine resurse de sistem, este cel mai robust si ofera o experienta excelenta. In acest ghid ma voi concentra asupra lucrurilor de baza. Inainte de toate trebuie stiut ca programele care permit crearea unui post audio cer FOARTE multa latime de banda. Evident, asta depinde de mai multi factori, cert este ca daca ne gandim sa facem o smecherie prin dial-up, nici vorba de asa ceva. Asadar, daca nu va bucurati de o conexiune cu o viteza de UPLOAD respectabila [256kbps sau mai mult] sau poate doriti sa transmiteti in cadrul unei retele locale, nici nu merita citit acest ghid intrucat nu veti reusi sa faceti mare lucru. Inainte de a trece la "de ce avem nevoie de fapt", tin sa adresez unele lucruri mai importante care ar putea face pe unii sa se razgandeasca si sa o lase balta. Nu vreau sa va irositi inutil timpul.

2. Transfer si latime de banda
Pentru cei care nu stiu, unitatile de masura pentru stocare si viteza de transfer sunt diferite. Stocarea fisierelor este masurata in bytes, iar pentru viteza de transfer peste internet, in cadrul unei retele etc. este masurata in bits. Pentru a face conversia din bits in bytes, se imparte viteza de transfer la 8 [este o cifra rotunjita si aproximativa]. Asadar, o legatura la internet de 128kbps inseamna 128 kilobits nu kilobytes. Nu va mirati daca nu veti vedea niciodata aceasta valoare de 128 cand stati cu ochii pe transfer. Valoarea reala este de fapt 128/8 = 16 kilobytes pe secunda. Asadar, un fisier de 1MB nu va fi luat in 7 secunde, ci in aproximativ 62 de secunde.

3. Download vs Upload
Viteza de download si viteza de upload sunt doua latimi de banda diferite si mai mult sau mai putin independente. 99% din contractele pentru consumatorul de rand ofera o viteza de download mai mare decat cea de upload. Pe noi ne intereseaza acum viteza de upload [cu cat putem trimite] ceea ce este direct proportionala cu numarul maxim de ascultatori pe care-i putem servi. De obicei contractele suna ceva de genul asta: 128kbps download speed, 64kbps upload speed, ceva tipic pentru DSL. Din pacate pe o asa conexiune nu vom putea avea mai mult de 1 sau 2 ascultatori la calitatea audio cea mai mica posibila in Winamp. Firmele de internet cand vand contractul spun "ai pana la128kbps" dar asta nu inseamna ca acea valoare va fi garantata tot timpul. De fapt ce spun ei este "poti avea maxim 128kbps". Asadar, inainte sa ne apucam de lucru trebuie sa aflam cata latime de banda avem la dispozitie in practica. Un site foarte bun care testeaza viteza de download si upload este Link . Veti gasi o lista de site-uri impartite pe tari unde se poate masura latimea de banda in orice moment al zilei. Asadar, va recomand sa vizitati dslreports si sa faceti 3 teste pe zi in 3 sau 4 zile diferite: 1 test dimineata, 1 test in mijlocul zilei si 1 test catre seara sau noaptea. Eu as face testul intr-o luni, miercuri, vineri si sambata. In acest mod va veti face o idee cam cand este reteaua incarcata, cand merge bine si asa mai departe.

4. Numarul maxim de ascultatori
Acum ca stim cata latime de banda avem pentru upload si cand, e timpul sa aflam cati ascultatori putem sustine. Calculul este cat se poate de simplu: se ia latimea de banda care o avem la dispozitie, o inmultim cu 0.9 pentru a lua in considerare asa-numitul overhead [cantitate mica folosita pentru a comunica intre sisteme peste internet] si impartim la bitratul la care dorim sa transmitem. Sa zicem ca avem la dispozitie 256 kbps la upload, lucru confirmat de testele recomandate mai sus. Ne gandim ca totusi o sa ne rezervam si pentru noi vreo 5-10 kbps pentru lucruri simple precum e-mail, chat si browsing. Sa spunem ca vrem sa transmitem la 96kbps. Atunci avem:
245kbps * 0.9 / 96kbps = 2.3 aproximativ
Asadar putem sustine cam 2 sau 3 ascultatori cel mult fara sa se observe probleme. Cred ca deja a devenit evident faptul ca o astfel de transmisie audio necesita FOARTE multa latime de banda. NU va amagiti! Rotunjind calculele optimistic si incercand sa serviti mai multi ascultatori decat puteti va cauza intreruperi dese pentru TOATA lumea in stream, lucru care va rog sa ma credeti este deosebit de enervant. Cateva mentiuni: -nu luati in calcul intreaga latime de banda disponibila! Nu uitati sa va rezervati o mica bucatica pentru voi -bitrat inseamna calitatea audio folosita in winamp. Sunt sigur ca ati observat cum unele mp3-uri sunt la 128kbps, altele la 192kbps, 320kbps sau chiar sub 128. 128kbps este aproximativ aceasi calitate audio ca si un CD. Cu cat mergem mai sus in bitrat, cu atat mai inalta calitatea audio dar si mai mare informatia care trebuie transmisa. Cu cat mai mic bitratul, cu atat mai mica si calitatea audio si cantitatea de informatie trimisa. Bitrat mic = trafic mic, mai multi ascultatori. General vorbind este inutil a transmite peste 128kbps in umila mea opinie, intrucat ma indoiesc ca cineva o sa asculte stream-ul pe un sistem audio de inalta fidelitate. 128 sau chiar 96kbps sunt mai mult decat ok. Daca nu aveti multa banda la dispozitie, vreti sa o economisiti si sa aveti multi ascultatori sau daca aveti un talk-show atunci incercati 60kbps sau mai jos. 48kbps, 32kbps sau 24kbps sunt asa-zisele dial-up friendly, ceea ce inseamna ca si cei care au internetul prin dial-up pot sa asculte ce le transmiteti fara a avea intreruperi. Ati putea pur si simplu sa faceti un test si sa vedeti ce calitate audio vi se pare ok. Indiferent de bitratul real al mp3-ului, programul va face resampling si va transmite la bitratul ales de voi.

5. Network Ports
Evident, pentru ca ascultatorul sa se poata conecta e nevoie ca acesta sa stie adresa de IP a serverului, dar de asemenea si port-ul pe care se transmite. E ca si cand intri intr-un magazin cautand un anume produs; nu e suficient sa sti in ce magazin trebuie sa intri, trebuie sa sti si pe ce rand de rafturi se afla acest produs. In acest exemplu, magazinul este adresa de IP iar raftul este echivalentul port-ului. Shoutcast prin setarea standard transmite pe port 8000. Pe langa acest port mai trebuie inca unul liber, care este port-ul de transmisie +1. Deci avem nevoie de 8000 si 8001 libere. Acest lucru devine important atunci cand ne aflam in spatele unui router sau server local prin care ne luam internetul si trebuie facut asa-numitul port forwarding. Instructiunile in acest sens se afla in manualul routerului, sau puteti lua legatura cu administratorul serverului prin care aveti legatura la internet, deci sunt niste lucruri care va trebui sa va descurcati putin singuri. Nimeni nu spune insa ca e obligatoriu sa transmiteti pe port-ul 8000 si 8001, in caz ca acestea sunt folosite de alte aplicatii. Editand fisierul de configurare Shoutcast, putem seta absolut orice alte 2 port-uri dorim.

6. De ce avem nevoie?
Pentru o lista completa a sistemelor de operare compatibile, vedeti situl de la sfarsitul acestui ghid dar practic SHOUTCast poate fi rulat pe Windows 98, Me, 2000, XP, Linux/Unix, Mac OSX. Pe partea hardware nu se mentioneaza nimic dar din experienta va spun ca ruleaza pe un procesor de 300 MHz si 128MB RAM. Cu sistemele din ziua de azi, nici ca mai trebuie considerat acest aspect. Pe partea software avem nevoie de Winamp [recomand ultima versiune], plug-in-ul ShoutCast si serverul Shoutcast. Serverul Shoutcast este programul care transforma sistemul pe care e instalat in serverul radio propriu-zis. Plug-in-ul Shoutcast merge din Winamp si acesta transmite melodiile catre server. Serverul si Winamp pot fi rulate pe acelasi sistem sau sisteme independente. Mergem la Link, luam si instalam: -Shoutcast Server -Shoutcast Plug-in [se instaleaza in directorul Plugins pentru Winamp]
Optional la instalare:
Null plug-in, care il recomand din toata inima. Acest plug-in face in asa fel incat Winamp nu transmite melodiile prin placa audio, ci direct la server. Este util in situatia in care avem un post radio care ruleaza nonstop si vrem sa-l tinem undeva acolo in spate fara sa ne conturbe prea mult in timp ce noi ascultam altceva. Pentru a putea avea 2 sau mai multe instante de Winamp deschise in acelasi timp, cautati optiunea respectiva in Preferences in Winamp.

7. Configurare Server Shoutcast
Cautam directorul in care am instalat serverul si deschidem cu WordPad fisierul sc_serv.ini [cu Notepad se afiseaza incorect]. Odata ce am terminat de configurat, rulam shoutcast.exe pentru a lansa serverul. Acest fisier de unde sunt citite setarile pentru server este in engleza si contine scurte explicatii pentru fiecare setare in parte. Ma voi rezuma aici la cele mai importante optiuni care trebuie abordate, in ordinea in care apar in sc_serv.ini. Pur si simplu se editeaza valorile din spatele semnului = Maxusers - vedeti calculele de mai sus. Aici se configureaza numarul maxim de ascultatori Password - parola pentru server. Aceasi parola trebuie folosita in plug-in-ul Winamp Portbase - portul pe care se va face transmisia
Mergem mai departe la sectiunea Server Configuration AdminPassword - se configureaza separat de parola de mai sus. Parola aceasta este folosita pentru interfata web a serverului unde se poate observa numarul de ascultatori si se pot efectua actiuni de genul kick/ban. De asemenea se pot rezerva locuri pentru asa-zisii VIP. In cazul in care aveti un amic ce face parte din aceasta lista dar serverul este full, unul din ceilalti ascultatori va incasa kick iar amicul se va putea conecta in locul lor. De obicei incaseaza kick clientul care a fost conectat cel mai mult.
Mergem mai departe la Access Control ListenerTime - timpul maxim cat poate fi conectat un ascultator. Dupa ce timpul expira, ascultatorul va trebui sa se reconecteze
Cam astea sunt configuratiile de baza. Pe langa ele mai exista optiuni dragute care merita explorate cu ceva atentie si rabdare.

8. Configurare Shoutcast Plug-in
Un plug-in este practic o extensie a Winamp-ului, oferind un plus de functionalitate. Odata instalat, se merge in Preferences in Winamp si sub sectiunea Plug-ins, la DSP/Effect. Aici vom gasi Nullsoft SHOUTcast Source. Click pentru a porni plug-in-ul. Mergem la tab-ul al doilea numit Output, selectam Output 1 si Connection; aici configuram parametrii serverului. Adresa este localhost in cazul in care serverul este rulat pe acelasi sistem, altfel introducem adresa de IP a serverului. Portul, evident, in functie de ce am configurat si parola la fel. Encoder lasam pe 1 exceptand situatia in care rulam mai multe transmisii; chestia misto este ca daca stam calare pe o conexiune monstroasa de genul T1, putem avea mai multe stream-uri ale aceluiasi server dar la calitati audio diferite sau chiar stream-uri total diferite si independente. Pur si simplu configuram fiecare instanta de Winamp+plug-in+server cum ne doreste inimioara noastra. Astfel, pe acelasi server putem avea un post radio dance la 32kbps, 64 kbps si 128 kbps sau un post radio dance, altul rap, hip-hop, etc. Recomand sa se lase bifata optiunea Automatic Reconnection si eventual la Timeout in loc de 30 de secunde sa fie 10. Langa butonul Connection avem Yellowpages, unde practic configuram cum vrem sa apara serverul nostru in baza de date publica ShoutCast. Alegem nume dupa plac, adresa web care poate fi orice, stilul sau stilurile abordate, etc etc. Lasati celelalte optiuni asa cum sunt daca vreti ca la ascultatori sa apara in Winamp titlul melodiei transmisa in mod automat. Daca doriti sa se afiseze un nume fix, debifati prima optiune Auto din dreptul la Title si scrieti ce doriti.

9. Links
Winamp Home:
Link


Shoutcast Home:
Link


Winamp Shoutcast Plug-in:
Link

Shoutcast Server:
Link

Documentatii:
Link

Forumuri Winamp Shoutcast:
Link
so nobody found this usefull...in 2 years of existence , not even one guy read this thing cap coada. darn it.