Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Now Is Good (2012)

#1
Descriere si putina analiza: - atentie, poate contine spoilere in unele parti.

Now is Good este o productie cinematografica dramatica a anului 2012, urmarind pe parcursul a 103 minute ultima perioada din viata Tessei Scott, o tanara bolnava de leucemie. Actiunea filmului se dezvolta pe baza unei liste de lucruri pe care si le-a propus sa le faca inainte de a muri, majoritatea fiind ilegale.

Filmul incepe cu incercarea de punere in practica a celei mai mari dorinte a Tessei, jucata de catre Dakota Fanning, aceea de a face dragoste cu cineva. Fiind cuprinsa de emotii si oricum nehotarata, protagonista se decide in ultimul ceas sa renunte, fugind apoi. Alaturi de Zoey, Kaya Scodelario in realitate, - prietena loiala care o ajuta de fiecare data pe Tessa in a-si duce la bun sfarsit intentiile - fata trece printr-o multime de experiente, unele mai placute, altele aducatoare de necazuri si nefericire.

Personalitatea Tessei se contureaza inca de la inceput prin refuzul hotarat pe care i-l da baiatului cu care avea sa-si piarda virginitatea, zicandu-i ca „nu se va intampla, nu e cum am vrut. Asa nu se poate.” Avand un comportament tipic adolescentic, nuantat intr-un mod negativ de boala ce o constrange tot mai tare, privitorul isi poate da seama destul de usor ca actiunele fetei sunt facute mai mult din inertie si cu superificalitate, ea fiind luata adesea prin surprindere de consecinte sau de ceea ce inseamna in sine acel lucru. Asumandu-si toate riscurile si luand de cele mai multe ori decizii pripite, salvarea tinerei aflata in ultimele luni de viata este Adam, jucat de Jeremy Irvine, baiatul de care se indragosteste la prima vedere. Situatia este reciproca, oricum.

Asadar, posibila opinie pe care privitorul si-ar fi putut-o crea despre Tessa este radical schimbata in momentul in care adevarata fata a ei iese la suprafata. Tessa nu este nicidecum o teribilista supericiala, o ipocrita sau un om caruia nu pare sa-i pese de viata pentru ca va muri curand, ci, din contra, o persoana cu nevoia fireasca de a iubi, de a fi iubita, de a-i fi alinate suferintele psihice si fizice. Adam este „apelul de trezire” care apare la momentul potrivit, schimbandu-i prin simpla existenta dorintele importante ale Tessei.

Dependenta de Adam si de iubirea sa, fata simte ca nu mai este bolnava, ca ar putea trai o vesnicice alaturi de el, iar prostiile facute cu Zoey devin neimportante pe langa sentimentele ce o cuprind tot mai mult. Cu toate acestea, boala avanseaza in modul ei firesc si Tessa incepe sa se simta tot mai rau, avand tot mai putin timp. Adam incearca sa-i aline suferinta si ajunge sa-si petreaca tot timpul cu ea, fiind dovada vie a loialitatii si bunatatii din dragoste.

Dincolo de actiunea propriu-zisa si de gesturile incredibil de sweet dintre cei doi, in profunzimea lui filmul ne spune multe, foarte multe. Ne ofera o lectie de viata si ne reaminteste ca nu conteaza cine esti sau ce faci, ca viata si boala nu iarta pe nimeni, nici macar pe indragosti si nici macar atunci cand reusesti sa-ti regasesti pacea in vremurile tulburi. De multe ori Tessa aminteste oamenilor din jur prin replicile sale bine plasate ca ei au mereu posibilitatea de a alege, de trai asa cum isi doresc pentru timpul pe care il mai au. Asa ar trebui sa facem si noi: sa ne bucuram de viata intr-o decenta care sa asigure fericirea sufleteasca si sa nu uitam ca oricand ne-am putea trezi ca e mult prea tarziu. Totodata, prin filmul acesta, prin povestea de dragoste ce se dezvolta atat de armonios si frumos, ni se aminteste ca iubirea iti poate da aripi, iti poare reda speranta si ca ea, prin complexitatea ei se ridica peste orice suferinta fizica si poate vindeca orice neajuns sufletesc. Iubirea te-ntareste si te face fericit. Iubirea iti da un sens pentru a trai, asa cum afirma si Tessa atunci cand il saruta pentru prima data pe Adam, „acum simt ca traiesc cu adevarat, acum sunt in viata, Adam.”

Nu are rost sa mai vorbesc despre felul cum s-a jucat in film - dupa mine nu a existat niciun neajuns - sau alte detalii in care prefer sa nu intru, in principal pentru ca nu-si au rostul.

Recomand Now Is Good tuturor. Il recomand pentru ca se merita vazut si pentru ca din el se invata multe.

Imagini:
[Imagine: nowisgood.jpg]
[Imagine: nowisgood2.jpg]
Trailer:
------------------------------------------------------
Cateva intrebari celor care au vazut filmul si, pe langa propria opinie, ar putea sa raspunda si la ele:
1. Care personaj ti-a placut cel mai mult? De ce?
2. Ti se pare potrivit sa dai in teribilism si sa incerci sa faci lucruri ilegale, chiar daca nu mai ai mult de trait? Crezi ca ultima perioada din viata ar putea fi traita altfel si ca inseamna mult mai mult decat niste actiuni facute mai mult superficial, de dragul de a le realiza?
3. Tu ce ai face daca ai afla ca mai ai de trait cateva luni?



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  The Good, the Bad and the Ugly (1966) Andrei. 0 2.155 08-07-2011, 05:29 PM
Ultimul răspuns: Andrei.


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)