Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Ghid RPG - pentru incepatori sau avansati

#1

Vă rog, pe cât de posibil să nu considerați că eu sunt a tot-știutoare și că mă dau mare ori că alerg să fac un număr tot mai mare de posturi. Doresc să ajut – pe cât posibil și pe cât mă ține priceperea și experiența acumulată de-a lungul anilor – pe fiecare din voi să înțelegeți cât mai bine ce anume înseamnă RPG.

De asemenea, voi încerca să folosesc cuvinte cât mai simple, care să vă ajute să nu vă încurcați și să înțelegeți pe deplin ideea de RPG.


Lecția introductivă : Ce e RPG-ul ?


RPG așa cum s-a mai spus și scris de-atâtea ori vine de la termenul de Role Play Game. Dar ce anume înseamnă cu adevărat RPG ?

În termeni mai simplii înseamnă o piesă de teatru, care în cazul nostru este scrisă. Piesa are un scenariu și personaje.

Scenariul unei piese care își începe reprezentația e dat de cel care îl gândește și îl expune pe forum. Odata scenariul expus, autorul lui se implică și el în acțiune sau alege să nu se implice. De cele mai multe ori autorul se implică pentru a putea simți el însuși acțiunea și de a ține cât de cât frâiele.

Bineînțeles că autorul nu poate determina acțiunea personajelor ce apar în ”piesa” sa, pentru că piesa scrisă e total diferită de piesa jucată pe o scenă, unde actorii cunosc dinainte scenariul și regizorul știe dinainte acțiunea fiecărui personaj al său.

Piesa scrisă e mai atractivă pentru că regizorul nu știe dinainte ce evoluție poate avea personajul ce se încumetă să participe la scenariul creat de acesta (regizor).

Acesta este, în mare, înțelesul mai simplist al unui RPG.


Lecția doi : Cum se scrie ?


Întotdeauna, într-un RPG scris, se folosește persoana a III-a. De ce ? Pentru a se face distincție între personaj și persoana care-l manevrează, sforarul, persoana care l-a creat, cel sau cea din spatele personajului.

Nu poți scrie într-un RPG :

”Priveam acea casă, ce era straină pentru mine și mă gândeam cât de lung a fost drumul meu până aici.”

De ce ? – o să vă întrebați. Pentru motivul simplu că nu tu, X, poți privi imensitatea cerului, ci tu, X, o privești prin intermediul personajului tău. De aceea exprimarea corectă este :

”Privea acea casă, ce era străină pentru ea și se gândea cât de lung fusese drumul ei până acolo.”

El, personajul privea, el personajul gândea, ci nu tu, sforarul, omul din spatele personajului. gândește, privește. Asta e diferența între persoana I și persoana a III-a.


Lecția trei : Dialogul și gândurile


Întotdeauna, într-un RPG, nu se folosește linia de dialog.

Dialogul e evidențiat întotdeauna prin punerea replicii între ghilimele : ” replica ”. Pentru a evidenția mai bine dialogul de restul rândurilor scrise se poate recurge la două strategii :

Prima : folosirea codului [ b ] [ /b ] la începutul dialogului.
A doua : colorarea dialogului printr-o culoare preferată – de obicei se alege o singură culoare și cu ajutorul ei se colorează replica personajului – cu ajutorul codului : [ color = codul culorii ] [ / color ] (în interiorul parantezelor nu se bate pauză; eu am bătut pauză pentru a evidenția codul mai bine)

Gândurile unui personaj se pun întotdeauna între apostrof : ‘ gând ‘.

Bineînțeles că și aici se poate recurge la strategiile folosite pentru dialog cu singura diferență că după [ b ] se mai pune un [ i ] [ / i ] și se colorează cu o altă culoare decât cea folosită la dialog.


Lecția patru : Cum anume se joacă ?


Un user îşi crează un personaj căruia-i dă „viaţă”. El – userul – interpretează rolul acelui personaj, devine sforarul, omul din spatele personajului.

Când vine rândul userului cu personajul X să răspundă userului cu personajul Y, userul cu personajul X citeşte ceea ce a scris userul cu personajul Y.

Dacă userul citeşte ceva de genul :

El zise :
"Poate bem un pahar din vinul meu cel mai bun şi mai conversăm puţin.”
'Şi poate reuşesc să-ţi pun un somnifer în băutură.' continuă în gând.

Userul ce trebuie să răspundă, adică este la rând, nu trebuie să se apuce să răspundă sub nicio formă :

"Nu, mulţumesc. Eu nu beau vin.”

Un astfel de răspuns e total greşit. Personajul NU are de unde şti ce gândeşte cel cu care vorbește !

Sau dacă se întâmplă să citească ceva de genul :

”Căzu epuizată pe plaja cu nisip fin.”

În nici un caz nu te apuci să răspunzi :

”A văzut o femeie zăcând pe plaja cu nisip fin și s-a dus la ea, a luat-o în brațe …”

De ce ? – vă veți întreba. Pentru că un astfel de răspuns reprezintă într-un RPG ceea ce se cheamă – power play. Adică tu, sforarul, ai preluat și acțiunile personajului pe care-l manevrează altcineva și acest lucru e total interzis pe forumurile dedicate numai RPG-ului și se și sancționează destul de dur.

Ce poți face într-o asemenea situație ? Poți doar răspunde așa :

În prima situație :

”Desigur, vom bea puțin vin și sper să avem o conversație cât mai plăcută.”

În a doua situație :

”A văzut o femeie zăcând pe nisipul fin și s-a apropiat de ea. A îngenuncheat lângă ea și a început să strige așteptând să vadă dacă răspunde sau nu.”

Un astfel de răspuns este corect, pentru că trebuie să aștepți și rândul celuilalt pentru a vedea ce anume-ți răspunde.

Lecția cinci : Răspuns la întrebarea dacă e necesar sau nu să concepi de fiecare data un personaj nou, completând o anumită fișă.

Răspunsul este unul singur : Da.

De ce ? Hai să dăm un exeplu practic : luați-l pe Tipătescu și pune-ți-l sș joace in Bubico. Cum vi se pare ? Eu una nu ”vizualizez” așa ceva. Tipătescu e numai al Scrisorii Pierdute, ci nicidecum al lui Bubico.

Dacă venerabilul, inegalabilul Caragiale a putut să conceapă câte un personaj distinct pentru fiecare din piesele sale de teatru și pentru momentele și schițele lui, puteți și voi să concepeți un personaj distinct pentru fiecare RPG în care participați.

Acesta e în mare un Ghid RPG. Dacă mai are cineva nelămuriri legate de RPG, să nu ezite și să le scrie în acest topic. Sper din tot sufletul să ajut pe cât de mult se poate.

Mai sper, de asemenea, că acest Ghid v-a fost de un real folos și ajutor.
Nihil sine Deo - Nimic fara Dumnezeu !

[Imagine: 6.jpg]




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)