Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Chestionar: Votul merge catre:
Mandria unui suflet egoist
10.00%
1 10.00%
Am plantat otel
90.00%
9 90.00%
Total 10 vot(uri) 100%
* Opțiunea ta. [Arată Rezultatele]

FOTM - Septembrie - Lucrari

#1
Stilul de vot

Lucrarile vor avea un sistem de vot prin poll si prin postari, cu prima valorand un singur punct, continuand cu voturile justificate care valoreaza trei puncte. Nu exista criterii de jurizare, dar in acelasi timp nu vreau sa vad posturi cu sute de emoticoane si exprimari seci pe frecventa 'este adorabila/misto/bengoasa/marfa si imi place mult, mult, mega mult, dar sunt prea entuziast/a ca sa spun si de ce'.

Castigatorul va primi medalia corespunzatoare si optiunea de a alege tema urmatoare, iar cea mai buna critica de asemenea va primi medalia de 'best critique'.

Sa inceapa jocurile



Mandria unui suflet egoist

A deschis surazatoare, aproape melancolica, fereastra ce-i dezvaluia lipsita de secrete orasul plin de viata in care forfotea neincetat mii de suflete agitate, grabite parca de o graba neinsemnata, neinteleasa, dar care totusi, avea puterea de a le insufleti, de a le face neobosite in incercarea lor de a-si atinge scopul pe care, cu atata daruire cautau sa il indeplineasca zi de zi.
Privea cu tristete cladirile impunatoare ce se inaltau inaintea ei atat de grandioase, mandre, sclipitoare in razele fierbinti ale unui soare tarziu de august,tinzand parca spre cerul infinit, printre norii albi precum neaua,cautand parca sa stapaneasca prin amploarea lor intreg pamantul. Ii placea orasul. Asa...zgomotos, rautacios, morocanos, plin de pricole nebanuite, si totusi...atat de inocent precum sufletul unui copil ce vedea pentru intaia oara lumina. Uneori,obosita de munca la birou, de probleme marunte ce se iveau de nicaieri, dar care trebuiau totusi rezolvate, ii placea sa se trezeasca din agitatele-i vise, pentru a admira in toiul noptii, cerul plin de stele incadrat intre cladirile mult prea inalte, printre beculete stralucitoare, acompaniat de zgomote bizare, insa placute, oferindu-si astfel un rasfat neobisnuit,insa atat de necesar.Era destul pentru a zambi din nou, pentru a uita o clipa de toate grijile,cufundandu-se in galagia asurziatoare a metropolei vesnic treze. Orasul o primise,nu cu caldura si bunavointa, ci din contra. Raceala pe care o simtise atunci cand pasise pentru intaia oara in acel mediu atat de diferit de micul ei orasel pe care il parasise cu zambetul pe buze, o facuse sa-si aminteasca de nenumaratele documentare pe care le citise despre climatul boreal.Ura, atat cat poate incapea in sufletul unei persoane, sa-si simta corpul atins de fiorii frigului.Tocmai de aceea a fost atat de zdrobita de brutala primire pe care orasul i-o facuse,dezvaluindu-i una dintre cele mai intunecate fete ale sale, lasand-o deznadajduita,plina de amareala unei dezamagiri crunte.Nu a renuntat insa.Plecase de acasa cu un singur gand si avea sa-si tina promisiunea pe care si-o facuse siesi. Indiferent de cat de greu si deluros va fi drumul, avea sa cucereasca cu orice pret aceea jungla brutala,un diamant neslefuit, pe care cu rabdare, perseverenta si curaj, avea sa-l modeleze dupa bunul ei plac, oferindu-i intr-un final locul de oanoare: la degetul ei mic!
Il cucerise intradevar. Fara ca nimeni sa se astepte, fara ca nimeni sa spere, ea, o simpla nou-venita reusise sa realizeze ceea ce pentru o lume intreaga ar fi fost imposibil. Reusise sa-si depaseasca pana si propriile-i asteptari si sa invinga, nu fara efort ori durere, prea puternica metropola , atat de ravnita de toti, insa de nimeni cucerita pe deplin. Isi inlocuise linistitul orasel de la poalele muntilor, acel colt de rai,paradisul oricarui om ce cauta pacea si linistea, frumusetea si puritatea cu o metropola agitata, in continua miscare, neobosita, plina de lucruri ce la inceput i se parusera atat de bizare, uneori barbare.Nici macar o secunda nu ii paruse rau. Da! Era galagios, periculos,poate inselator si inca departe de a fi civilizat...insa era al ei. Era propriul ei" colt de rai", toxic, nociv, de neinteles...insa al ei.
Nu-si regretase decizia si nici nu intentiona sa o faca vreodata. Isi iubea noua casa. Da, ii fusese destul de greu sa se acomodeze cu duritatea si brutalitatea pe care oamenii le aplicau in fiecare lucru pe care il infaptuiau.I se parea irelevant si inutil insa nu s-a impotrivit. Facea lucrurile in propriul ei fel,incercand sa ignore ceea ce o deranja sau pur si simplu nu ii atragea atentia din simplul fapt ca nu ii exprima ceea ce ea, cea nou-venita, si plina de obiceiuri traznite, voia sa vada. A fost greu pentru ea sa inteleaga orasul, insa si mai greu ii fusese oasului sa-si deschida portile imense din fier primind astfel inca o persoana neinitiata, lipsita de cunostinte utile, folositoare, ce avea acelasi obiectiv ca si ceilalti dinaintea ei: sa-si indeplineasca visele. Da sigur! De parca el, orasul, ar fi jobenul unui magician priceput, capabil sa adaposteasca iepuri, carti, trucuri amuzante, ori vise hazardate, lipsite de orice originalitate ori autenticitate, si ca, la indemnul magicianului, sa le dezvaluie oricui, oriunde, doar pentru ca poate. Nu! Bineinteles ca nu,iar ea, desi stia ce avea de facut, si spera sa ajunga cat mai repede si comod acolo unde isi propusese, nu se asteptase nici macar o secunda sa ii fie usor. Era ca si ceilalti, acelasi vis, acelasi tel, poate chiar acelasi curaj. Ce o deosebea insa pe ea de restul lumii, ce o facea o favorita a orasului, un cetatean demn de o metropola, era ceea ce orasul pretuia mai mult : viclenia.
Dobandise acesta"calitate",daca poate fi numita asa, nu dintr-o necesitate care sa o impinga spre a infaptui fapte necugetate, ci mai degraba din dorinta de a iesi din propriile-i tipare, de a -si reinventa propria persoana, mult prea legata de vechile principii, insuflate inca de la nastere, crescuta si educata in tipicul mediu rustic, pe cat de frumos si linistitor, pe atat de neinduestulator si inutil pentru o fire libera, dedicata propriilor nevoi si necesitati care nu se lasa doborata de niste traditii stupide ce nu ii ofereau nici o sadisfactie in afara de aceea de a le cunoaste. Stia prea bine ca aici, in mijlocul unui necunoscut crud,fragil, imposibil de descifrat, nu isi putea permite sa lase la voia intamplari soarta viitoarelor reusite, si asa destul de greu de obtinut. Pasise nesigura, aproape tematoare, constiientizand ca pentru ea nu exista decat o optiune: succesul.
Zambi trista,ratacind sovaitoare privirea-i clara si impunatoare peste peisajul atat de indragit de ea, cea care mereu visase la o astfel de viata, intr-un astfel de loc, insa tot atat de detestat, urat si batjocorit de milioane suflete salbatice, cautatoare de verdeata, de natura,in mijlocul careia sa se simta eliberati de menghina in care orasul ii prindea zilnic. Nu ii pasa ! Stia prea bine cat de mult isi dorise sa obtina ceea ce acum avea din plin ,cat de mult se dedicase propriei cauze,ignorand aproape cu rautate ajutorul ce ii fusese cerut de atatea ori. Comisese greseli...atat de multe incat poate o viata intraga nu ii ajungea sa le enumere.Nu o deranja ,iar remuscarile disparusera demult. Orasul o iertase!
Tresari usor la auzul micului zgomot ce se auzi in spatele ei, stiind prea bine ca timpul, atat de neravas nu mai avea rabdare, si ca, in curand va trebui sa se desparta de privelistea ce ii oferea atata liniste si siguranta, dar care, pe zi ce trece i se parea mai straina, mai necunoscuta. Isi inclina usor capul, atingand cu degetele-i fine fereastra.
-Doamna,limuzina va asteapta ! auzi glasul gros al lui Joseph ce o dojenea cald .
-Stiu Joseph, stiu. Imi luam ramas-bun!





Am plantat otel


De multa vreme ploaia nu mai e apa; la fiecare rupere de nori sau cadere neinsemnata de stropi incolori – oh, pana prin 2013 atat de frumosi si inofensivi – oamenii alearga crispati si se-nchid in adaposturi special amenajate pe strazi, ori in cele mai uscate si intunecate colturi din locuinte. isi pornesc sistemele de ventilatie si le tureaza la maxim ca sa reduca umiditatea cat mai mult, sa nu cumva sa se infiltreze catusi de putin ceva de afara. Sunt roboti ce patruleaza cu zeci de tentacule, brate de fier cu tuburi, masoara si evapora orice strop in plus. Umanitatea ramasa tremura ghemuita intr-un colt cand ploua – cei putini, doar cateva zeci de mii care au ramas din miliarde inca se mai apara... printre care si eu.

Ce-i ploaia? Ce-s toate manifestarile naturale care-n trecut dadeau frumusetea Terrei? De ce ne ascundem acum, de ce ne aparam si plangem de frica prin vagaune? E simplu... (Oh, ma duc mai intai sa-mi resetez robotul si revin... Asa, mi-e tare frica, masina aia fara suflet va ceda, mai bine ma omor decat sa ajung ca ceilalti. Ce Dumnezeu ne-am facut?) ... tocmai de asta nu inteleg, e prea simplu si totusi n-am fost capabili sa intelegem. Nu stiu cum o sa scap de aici sau daca o voi face vreodata, nu pot parasi blocul asta, orasul blestemat, o imensa metropola lipsita de viata, desi noi si ceilalti de afara inca respiram. Vreau sa plec departe de orice urma de tehnologie, sa ajung intre doi copaci si sa plantez doua boabe de fasole, sa le ingrijesc pana cresc frumoase, sa stau zile intregi si sa le admir, sa ma concentrez atat de tare incat sa asimilez fotosinteza si sa o traiesc!... Vreau sa ies de aici, imi vine sa plang atunci cand imi amintesc. E o teroare inimaginabila, simt cum innebunesc, nu mai pot respira stand cu frica in suflet tot timpul.. Vezi tu, nu putem iesi afara cand ploua; daca mai vrem sufletul si farama de umanitate ce-a mai ramas in noi, suntem condamnati sa stam inchisi mai mereu si sa le aparam. Nu ploua apa, s-a dus! si tu erai frustrat cand, prin 2012, la oras, ploua! Urlai ca vrei sa iesi cu prietenii si nu poti pentru ca te uzi; pe mine ma arde! Ca nu ploua cu apa la oras, ploua acid! Ploua cu stres, ploua cu ura, acum ploua cu altceva. Picurii din cer nu mai sunt incolori si inofensivi, nu mai amintesc omului ca mai importante-s lucrurile marunte, dar frumoase, sufletul omului, sunt rosii... de cele mai multe ori. Sunt rosii si ard, rosii si degaja stres, ard sufletul! Noapte de noapte strang marginea patului si dimineata ma trezesc inimaginabil de transpirat. Cerul e rosu si se-aud urlete disperate de durere ale celor care odata erau ca tine in toiul noptii! Sunt arsi... sunt corupti si transforma'i odata iesiti, sunt inrolati contrar vointei in randul celor ca ei, cei care fac parte din OUOV, Organizatia Urbana, Organizatia ce da Viata...

- A-nceput! imi sopti discret in ureche Alecsander, alt om care a rezistat cu mine.
Mi-e mila de el, va ceda in curand, nu mai poate, va fugi afara cand cerul plange rosu.
- Treci jos! i-am spus si l-am impins spre perete, din pacate prea tare, a-nceput sa i se scurga un fir de sange pe buza-n jos.
Suntem inimaginabil de sensibili acum, noi, oamenii, soarele n-a mai stralucit cum trebuie de ani in metropola asta... si cand rasare frumos nu putem iesi afara, sunt cei inrolati care pandesc sa ne injunghie si sa ne otraveasca, sa ne fure sufletul si sa ne racoleze.
- Eu ies... eu nu mai pot, imi spuse.
Nu stiam ce sa-i mai zic.
- Nu te duce, Alecsander! Sufletul e comoara noastra, de ce s-o dam orasului? De ce sa devenim sclavii lumii moderne, de ce sa fim inrolati doar ca e mai simplu? De ce toata lumea alege simplitatea in defavoarea pastrarii celor mai importante lucruri care ne definesc? Vrei sa muncesti 24/7, sa fii un om modelat dupa cum vor cei din metropola? N-ai sa mai schitezi niciun singur zambet si nici la vioara nu vei mai canta, Alecsander! Ai sa fi o simpla unealta de care se vor folosi pentru munca otravita, truda din birouri, te vor napadi simptomele depresiei, monotonia ce arde toata creativitatea...
- Nu-mi mai spune, taci ca ma ia sila, imi reprosa.
- ... fara personalitate, sentimente, toate vor fi spalate de stropii cei rosii, de lumea cea moderna, de gramada de otel in care traim, care a omorat pana si natura! Noi ne-am facut-o cu mana noastra; am nimicit si valorizat aspecte ce-n final, duse la o asemenea intensitate, s-au materializat, cucerit si raspandit, iar acum s-au intors impotriva noastra. Am plantat otel!
il priveam in ochi si-l vedeam cum plangea. Erau lacrimi, de mult n-am mai vazut lacrimi, sufletul dadea semne ca exista si asta nu era deloc bine in orasele lui 2055. Aveau sa ne localizeze si sa ne ia cu forta afara.
- Taci, Jake, taci odata! Crezi ca nu stiu? Dar nu mai pot... Lasa-ma, am innebunit, vezi bine!

Isi lua vioara in mana si incepu sa miste arcusul firav pe corzile viorii. Canta o melodie ce putea inmuia orice fiinta pierduta.
intre timp mi-am intors privirea spre fereastra aproape facuta zop. Ne localizasera cei de la OUOV in timpul marsului zilnic si incercau sa patrunda in cladire. Alarmele de pe pereti devenisera rosii si ne avertizau ca exista scurgeri de otrava – otrava de afara. Ploua torential iar cerul era mai rosu ca de obicei in clipele acestea in care aproape agonizam de frica. Acidul ploii se scurgea pe fereastra si pe peretii cladirilor imense, ardea pana si otelul si-l macina sau facea rosu. Sute de oameni imbracati la fel, tunsi la fel si cu aceleasi miscari marsaluiau in coloane impecabile pe bulevardele de afara, cu serviete in mana, unii in masini patratoase, altii pe jos, pe langa. Nu schitau nimic, desi pe unii ii ardea ploaia – insa nu li se vedea carnea, ci doar circuite!, devenisera deja roboti -, fata lor era complet amortita, nici macar nu clipeau! Mergeau in ritm alert spre cladirile cu birouri si tranteau usile in spatele lor. Priveam, deci, pierdut si inghetat peisajul apocaliptic de afara. Plansi, secatuiti de puteri, cei care au fost tarati din case zaceau pe asfalt in bataia picaturilor care le atingeau pielea si-o transformau oribil... „Asa voi ajunge si eu”, imi spuneam, „nu se poate... deloc”.
- Jake!
Ma lua pe nepregatite strigatul lui.
- Fa ce ti-am zis... nu e alta solutie. Odata ce sparg zidul, fugi spre Cylass Tower si fa-l praf. Vom muri degeaba altfel...
Cylass Tower... Alecsander imi spunea sa ajung in varful cladirii de peste saptezeci de etaje din centrul metropolei si sa distrug globul de energie care cauza totul – un fel de creier al apocalipsei urbane despre care am auzit pe parcursul anilor. insa mi se parea imposibil sa ating acel punct fara sa fiu inrolat si distrus...
- Alecsander! N-am sa pot... nu ne putem apara afara. Chiar daca-i aproape turnul de noi, tot ma va nenoroci ploaia. si-apoi n-am puterea de a-l distruge, doar un suflet pur poate face asta... stii ca eu nu-l am... stii si de ce.
il priveam in ochi. Avea pupilele dilatate si lacrimi in colturi. Nu mai aveam timp, trebuia sa actionam.
- Mereu ai fost asa naiv, sau n-ai vrut sa accepti realitatea! imi spuse, schitand un zambet usor.
Asa e, stiam ce urma sa spuna.
- Evident ca poti, Jake. Poate ca sufletul tau nu-i suficient, insa al meu este!
Vorbele lui ma cutremurara in toata fiinta. si asa si era – sufletul sau de artist era cel mai pur.
- Cum adica?... Ce-as avea eu de a face cu asta? Ar trebui sa mergi tu, Alecsander, atunci. Voi sta eu aici si iti voi pazi spatele pana ce...
- Taci! Vezi bine ca nu ma pot misca, sunt mai slab ca un copac uscat sub bataia vantului. Iar faci pe naivul. iti amintesti de batranul Oswell si de ce ne-a zis atunci? Atunci cand ne-a salvat, da! El ne-a spus de turn si de bila energetica, cauza tampeniei asteia care a nimicit Terra indirect, ca tot noi am creat-o! Doar prin sacrificiu putem repara asta, stii... trebuie distrusa c-un suflet pur, exact acolo unde se afla ea. Nu-i nevoie de trupul detinatorului, e nevoie doar de suflet!
- Dar nici nu stim daca exista cu adevarat, nici nu... m-am grabit sa-i raspund.
Cladirea unde ne aflam aproape se prabusise. Cei de la OUOV patrunsera dupa noi.
- E acolo, nu te mai opune, Jake! imi vei lua sufletul si, impreuna cu curajul tau, determinarea si dorinta de eliberare, vei infrange totul.
Ma durea. Ma durea inimaginabil de tare. stiam ca puteam sa-i iau sufletul daca el mi-l incredinta pentru asa ceva, insa gaseam imposibil a face un asemenea lucru. Am ajuns sa tin la el cum n-am mai tinut vreodata la un prieten, nu puteam sa-i iau viata!
- Alecsander... nu...
- Murim degeaba acum daca nu-l iei. Haide, deja aproape ca-l ai in maini. Ia-l, Jake, ia-l odata. Nu vreau sa vad cum vin monstrii aia aici... vreau sa trec dincolo cu gandul ca ai intors cerurile si Pamantul pe calea ce-a buna...

Avea dreptate. si l-am luat, robotii metropolei aproape c-au spart usa unde ne aflam. I-am strans mana si-am facut salutul nostru secret de la revedere, unul pentru eternitate. A-nchis ochii zambind, ceea ce mi-a dat speranta, mi-a dat putere! Aveam sa-i dovedesc ca n-a murit degeaba...
in clipa in care cei din organizatie au patruns in camera, mi-am facut curaj si-am sarit. Am spart geamul plonjand spre pamant, cu ochii inchisi. Ma gandeam inevitabil la Alecsander si la gestul sau eroic. Ma simteam dator sa ajung neaparat la turn si sa distrug tampenia aceea. in timp ce cadeam i-am pus sufletul alaturi de cel al meu. M-am simtit dintr-o data mult mai pur, a fost o senzatie atat de frumoasa...
Cand am ajuns jos totul mi se parea prea ciudat ca sa existe. in clipele in care-am stat sa-mi trag rasuflarea am observat ca nu ma afecteaza ploaia. Era ca-n vremurile bune, atunci cand ma aflam copil, undeva prin 2012, in oras, ma plimbam prin ploaie cand veneam de la scoala si ma simteam asa frumos. imi parea rau ca nu era apa, ci o roseata plina de sentimente si preocupari oribile care distrugea populatia. Nu ma afecta pentru ca aveam in mine sufletul lui... altfel, de mult marsaluiam spre birouri, de mult eram in OUOV.

Oamenii inrolati, de fapt robotii mi-au simtit prezenta si-au inceput sa se napusteasca asupra-mi. Nu puteam sa ma apar din cauza numarului lor, trebuia sa fug intr-un mod cat mai iscusit. Nu ma ajutau deloc nici imprejurimile – ploaia afectase deja serios toata infrastructura metropolei pe parcursul timpului, insa acum mai mult ca niciodata. Pe cerul rosu se adunase o patura groasa de fum, praf toxic de la toti zgarie-norii care se prabusisera si care inca o mai faceau. Urechile imi erau zgariate de sunetele aceleasi infrastructuri de otel care ceda, roasa de lichidul din ceruri, si cadea. „Vor sa distruga total omenirea acum, e lovitura finala...” mi-am spus. ii multumeam totusi lui Dumnezeu in fiecare clipa pentru ca mi-a lasat sufletul lui Alecsander sa pot sa opresc totul. Poate ca era prea devreme pentru o apocalipsa, mai ales una urbana.
- Ajuta-ne! Ajuta-ne, te rog! auzeam.
Voci ale oamenilor ce erau transformati, devorati de ploaie si inrolati de OUOV ma bombardau. Vedeam cum ploaia spala toata culoarea din ei, pe asfalt se prelingea toata creativitatea, frumusetea interioara si sufletul in sine...
- Ajuta-ne, ajuta-ne, te rog nu pleca! imi urlau, intinzandu-mi mana.
insa nu puteam face nimic. Oricat de mult as fi vrut sa-i ajut, nu puteam. Trebuiau facute sacrificii, dupa cum a spus si acel batran Oswell. Am inchis ochii si-am fugit mai departe spre turn. il vedeam in fata mea, pe alocuri prabusit. „Trebuie sa ma grabesc, trebuie sa ajung sus inainte sa cada, daca va cadea, va fi prea tarziu...” imi tot repetam.

Soarta insa a avut alte planuri in cele din urma – sau asa mi se parea. La ultimele etaje am fost prins sub daramaturi. Mult a fost si putin am mai avut, insa sfarsitul parca mi-l gasisem deja.
- Alecsander, unde esti?! Te-am dezamagit, Alecsander! urlam. insa nu era nimeni, auzeam ecoul imprastiindu-se si vedeam doar otel si praf. Ale naibii metropole, am zis ca nu te voi dezamagi! De ce nu esti aici? De ce m-ai lasat? De ce?...
Am inceput sa plang cum n-am mai facut-o niciodata. Aveam in cap momentele din trecut cu el si cum ne jucam de-a razboiul, toate clipele memorabile care vin oricarui om in cap inainte sa moara. De ce sa mor? Pentru ca, pe langa faptul ca eram prins, mai si aparusera la capul coridorului vreo cateva zeci de roboti ai OUOV. Fiind desfigurati de la ploaie, era o priveliste groaznica.

Insa, pana la urma, nu mi-a fost dat sa parasesc lumea atunci. Am reusit sa ies de sub mormanul de moloz, tot cu ajutorul sufletului lui. Am luat-o la goana spre acoperisul zgarie-norului, acolo unde se afla bila energetica ce provoca totul. Bineinteles ca-n spatele meu erau toti acei roboti care mi-au fracturat mana stanga inainte sa scap de sub otel... Etajul incepea sa cada si scarile spre platforma superioara, cea a locasului raului, aproape ca devenisera impracticabile. insa am trecut si de asta, am trecut peste toate, Alecsander m-a ajutat.
- Deci... tu... am spus.
Batea un vant imposibil acolo sus, abia mai respiram. Norii rosii se-nvarteau deasupra bilei, in jurul acesteia, fiind incarcati de la ea cu o energie ciudata. Mi-am aruncat ochii asupra orasului; traiam, intr-adevar, cea mai realista apocalipsa urbana pe care puteam s-o vad. Pretutindeni cadeau cladiri ca piesele de domino si pamantul se cutremura in valuri, incendiile cuprinsesera tot orasul. inca mai auzeam urletele celor neajutorati – totul era rosu. Nu stiu daca deliram sau nu vedeam bine de la praf, insa pe bulevardele in flacari se plimbau serpi monumentali care sfasiau tot ce prindeau. Din ei iesea doar ura, egoism, stres, nepasare, superficialitate, toate acestea erau materializate si distrugeau totul.
- De ce te chinui?
O voce mistica mi se adresa ciudat. M-am intors spre bila si-am inlemnit.
- Esti doar un prost, de ce te chinui, Jake? Nu ma poti distruge, voi m-ati creat, acum eu va distrug pe voi, oameni prosti. Ati neglijat tot ce-a fost frumos, ati distrus totul, ati vrut orase falnice, kilometrii patrati de asfalt... le-ati vrut, acum le aveti!
Bila imi vorbea. M-a cuprins o ura ciudata si-am inceput sa tremur de nervi. I-am replicat cu toata puterea posibila:
- Deja esti istorie!
Am cazut in genunchi in timp ce incercam sa aduc la suprafata sufletul pur al lui Alecsander.
- Esti prost, Jake, a continuat entitatea. Esti... mort.
A-nceput sa scoata sunete ciudate. Voiam sa cred ca sunt doar vorbe mari ale raului, asta ca de fiecare data, chiar inainte de a-l nimici, insa acum nu era ca-n filme – muream, metropola m-a invins. Zaceam intins pe jos, chiar langa acea bila, si din spate ma injunghiau robotii care ma ajunsesera. Bagau zecile de sabii in mine, iar eu nu puteam face nimic. Aveam lacrimi in ochi si continuam sa las sufletul lui Alecsander sa iasa din mine, inca sperand. Robotii ma tranteau de asfalt, dadeau cu picioarele si-mi rupeau chiar din suflet, incepeam sa-mi pierd toata creativitatea si frumusetea sufleteasca odata ce sufletul lui pur iesea din mine.
- Niciodata, am raspuns... niciodata! Tu... tu ESTI istorie! iar altceva n-am mai putut zice, sangele-mi curgea siroaie din gura.


”Hope… can drown lost in thunderous sound…
Fear can claim… what little faith remains”

Halucinam pentru ca, dintr-o data, am inceput sa aud vioara lui Alecsander si melodia a caror versuri cantate de vocea sa angelica imi invadau acum creierul. incercam sa-mi misc buzele si sa fredonez alaturi de ce auzeam, insa ma durea prea tare – muream. Speram totusi ca bila va fi distrusa, sufletul pur a fost eliberat si intra in ea deja.

„But I carry strength from souls now gone...
They won't let me give in...”

inainte sa-nchid ochii vedeam cum energia ce a cauzat totul disparea incet mancata de sufletul prietenului meu. Melodia la vioara si versurile au continuat sa-mi curga prin minte in timp ce muream. Desi aveam ochii inchisi, nu vedeam negru, prin fata mi se derula toata viata.

„I will never surrender...
We'll free the Earth and sky
Crush my heart into embers...”

Da, am plantat otel, ne-am distrus singuri, pe noi si planeta, orasul, tehnologia, toate ne-au mancat sufletul... am devenit fiinte materiale si obsedate de munca pentru a avea un trai decent, insa cine-a zis vreodata ca toate astea nu se pot schimba? Niciodata nu e prea tarziu! 2055 – am scris istorie...

„And I will reignite...
I WILL REIGNITE!”

– Hey, pot sa stau aici? i-am spus necunoscutului; era prima zi de liceu.
- Nu-i nicio problema, stai...
I-am intins mana sa dam noroc:
- Sunt Jake.
- Alecsander, si mi-a zambit...
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#2
La subiect! La subiect, la subiect!!

Mandria unui suflet egoist

Tin sa punctez originalitatea. Cel putin in cazul meu, nu cred ca am mai citit o lucrare asemanatoare. Sunt convinsa ca ai lucrat mult la ea, se observa cu ochiul liber, la fel cum o fac si greselile de ortografie care tind sa zgarie retina cititorului. Intodeauna tin sa atentionez scriitorul in legatura cu modul in care isi prezinta lucrarea. Asta denota atentia pe care a acordat-o autorul muncii sale. Asadar, faptul ca nu ai avut indeajuns de multa grija incat lucrarea ta sa aiba un aspect placut, m-a dezamagit putin. Insa nu atat de tare cat sa nu ma las captivata de ideea textului, in general. Din cate am inteles, te-ai rezumat la o tanara doamna, daca o pot numi astfel, care a muncit pe cat se poate de greu, iar dupa ani si ani, metropola si-a ocupat locul de cuviinta. Si ca sa te citez: "la degetul ei mic". Mi-a placut. La inceput mi s-a parut putin cliseic. Dar pe parcurs, am intalnit spiritul necuvantator al femeii si m-am indragostit de caracterul ei si modul in care privea acea nelinistita si inselatoare societate.
Nu-mi doresc niciodata sa vad intr-o lucrare scurta, descriere in exces. Tu ai avut, in majoritatea paragrafelor, multa, dar foarte multa descriere. Ai enumerat atat de multe calitati, defecte, ce-ai mai adaugat tu pe acolo, incat, sincer, aveam impresia ca nu merita sa ma mai obosesc sa citesc acea fraza si sa sar peste. Asta este ceea ce cititorul detesta sa vada. Incearca sa te rezumi la mai putin, cat este necesar.
Ideea povestii, ma repet, este interesanta si asta se datoreaza in procent de 50% temei. Cealalta jumatate se datoreaza mintii stralucitoare care a scris-o.Am scris mai devreme, ca in momentul in care am inceput sa iti citesc lucrarea, am avut impresia ca este un cliseu. Sa-ti explic si de ce am crezut asta initial. Stii tu, cand o pustoaica de la sat, incarcata de emotie, vise si sperante se hotaraste sa se refugieze intr-un oras mare in care, crede ea, totul este posibil, ai impresia ca ai mai citit sau vazut asta undeva. Dar apoi, s-a strecurat originalitatea de care-ti spuneam si BAM! Ai facut sa-mi schimb radical impresia.
Nu sunt tocmai inspirata in momentul acesta si stiu ca am un mod ciudat de a comenta... Spun doar ceea ce nu-mi place, dar sper sa nu te superi. Mi-am dat seama dupa ce am citit lucrarea ca ai intr-adevar potential. Ma bucur si felicitari! VOTEZ!

Am Plantat Otel

Nu ma pot exprima in cuvinte. A fost ceva cu adevarat sublim, insa nu tot ceea ce voi scrie va fi lapte si miere.
Ideea prea complexa nu ai putut-o dezvolta suficient incat sa ma poti captiva complet. Ma repet, am fost fascinata sa iti citesc lucrarea si sa descopar un cu totul alt univers, dar! Repet, imi este foarte greu sa imi gasesc cuvintele... Cred, si poate multi ma vor contrazice, sau nu... Ca actiunea a fost grabita, iar tu nu ai fost capabila sa implici mai multa emotie, daruire, sacrificiu din partea personajelor. Totul s-a petrecut intr-un mod total dezorganizat. Cel putin in capul meu. Mi-a fost destul de greu sa imi imaginez si sa imi dezvolt eu o proprie versiune a povestii, deoarece am avut impresia ca totul se petrece pe modelul "Repede Inainte!". Nu cred ca m-am facut clara si mi-e teama sa nu te bag si mai mult in ceata. Ceea ce vreau sa spun este ca ai avut o idee mai mult decat ingenioasa, dar care, in mod normal, ar fi trebuit dezvoltata in capitole. Este de la sine inteles ca nu puteai face asta in cadrul concursului, asadar totul s-a petrecut mult mai rapid.
Sincer, ma crezi sau nu, acesta este singurul meu incovenient. Am fost cam incurcata in acest comentariu, dar asta pentru ca mi-a placut enorm de mult. Multa bafta in continuare!

[Edit] Regret ca nu m-am putut decide intre cele doua lucrari si ca nu am putut vota doar una. Sper ca nu v-am creat probleme...
[Edit2] Mi-a fost atrasa atentia cu privire la faptul ca votasem ambele lucrari si, avand in vedere ca sunt doar doua nu le pot vota pe ambele. Imi cer scuze autorului celei de-a doua lucrari, desi nu inteleg ce m-a facut sa o plac pe prima mai mult... Dar, gusturile nu se discuta.
Per total: Votez prima lucrare.
:::Hot temptations:::Sweet sensations:::
:::Rhythmic motion:::Raw emotion:::
:::Your reaction:::To my action:::
:::Hour after hour:::Of sweet pleasure:::

#3
Mandria unui suflet egoist

Nu stiu cat de originala poate fi ideea acestei lucrari. Gandindu-ne la tema, nu sunt foarte multe povesti, iar cele care exista au ceva destul de asemanator cu ceea este prezentat in aceasta lucrare. Totusi, conteaza foarte mult cum este dezvoltata ideea, pentru ca uneori asta o poate face originala. Cum s-a mentionat si mai sus, cu totii stim de tipica fata din provincie si care ajunge in oras cu valizele incarcate de vise si idealuri. Totusi, mi-a placut enorm felul in care a fost prezentata metropola respectiva. Ceea ce a dat un iz de originalitate a fost caracterul tinerei, felul in care ea s-a prins atat de repede de faptul ca lupta pentru supravietuire este mult mai intensa la oras si ca, evident, cel mai puternic supravietuieste. Nu s-a lasat purtata de “visul american”, din cate am inteles, si a muncit pe branci sa ajunga acolo unde este. Asta e ceea ce da de inteles lucrarea. Daca este altceva atunci imi pare rau. Iar titlul se potriveste perfect, complex, da o idee despre ce s-ar putea citi in lucrare, si evident, diferit.

Am dat de ceva greseli de tastare si nu peste tot ai pus spatiul alocat. Ceea ce a fost suparator, pentru ca da senzatia unei scrieri repezite, neglijente si, automat, cand se confrunta cu asa ceva, cititorii nu se asteapta la ceva calitativ. In fine, ai facut o treaba buna cu naratiunea si descrierea – mie una mi-a placut descrierea acestei lucrari, cursiva. Iar asta a ajutat mult la intarirea senzatiei de “urban”. Totusi... parca s-a terminat cam brusc. Nu stiu, e posibil sa fie doar parerea mea.

In rest ce pot sa zic, potentialul este evident in aceasta lucrare, se vede ca esti o persoana cu multe in cunostinte in acest domeniu si care stapanesti suficient de bine aceasta arta a limbajului, literatura. Ideea desi cliseica a fost dzevoltata in asa fel incat sa fie mai mult sau mai putin originala, titlul e foarte potrivit cu subiectul lucrarii. E ok.


Am plantat otel

Mie, personal, imi place lucrarea asta din toate punctele de vedere, enorm de mult. Are evident cateva scapari, pe care am sa le mentionez mai jos, dar ceva mai bun de atat si care sa se potriveasca mai bine cu tema nu cred ca as fi putut intalni. Ideea este una cat se poate de originala si mai mult fascinanta. E atat de complexa si impresionanta ca aproape mi-e ciuda ca este doar o lucrare scurta, caci actiunea pare foarte grabita, desi asta ajuta la unele aspecte. Chestia cu organizatia OUOV – sper ca nu am pocit numele – mi s-a parut geniala, iar ideea unei ploi care in loc de efect benefic, distruge si ultima farama de suflet din om mi s-a parut mai mult de atat. Iar titlul, superb!

Ma rog, mie mi-a placut mult, repet, ideea lucrarii; modurile de expunere prin care se realizeaza dezvoltarea ideii si formarea firului epic propriu-zis se imbina foarte bine, as spune chiar perfect. Lucrarea a reusit sa-mi capteze atentia si asta mai mult datorita dinamismului dat de diversitatea de verbe, figuri de stil si a imaginilor artistice, de imbinarea perfecta a modurilor de expunere – dialogul a fost savuros. Replicile lui Alecsander au fost superbe, iar Jake mi s-a parut atat de complex, imi pare rau ca nu s-a putut dezvolta mai mult acest personaj. Nu stiu de ce imi aducea aminte de Eliade in al sau Roman al adolescentului miop. Ma rog, asta probabil mai mult din cauza firului epic. – care ma transpuneau pur si simplu acolo, la momentul si locult actiunii. Practic, in timp ce lecturam lucrarea, imi inchipuiam scene dintr-un film regizat de Spielberg, si peisajele unui oras dintr-o lume post-apocaliptica. Cum zice diriga mea, de info, pentru asta ai o bila alba! Pentru ca eu una, cand spun urban, asta am in cap. Peisaje post-apocaliptice. Oi parea sucita, dar vorbesc foarte serios serios.

Totusi au existat, cum ziceam, si ceva scapari. In naratiune, desigur, dar nu atat de grava incat sa fie mentionate si mai mult de scriere. Si ma refer mai mult la faptul ca au existat multe propozitii care incepeau cu litere mici. O fi fost de la word, nu stiu, dar la o reevaluare mai atenta a lucrarii ar fi trebuit sa se vada oricum si sa fie corectate.

Ma opresc aici, desi sunt singura ca in timp ce scriam am uitat sa mentionez anumite lucruri, dar, per ansamblul, acestea au fost opiniile mele in legatura cu cele doua lucrari si anunt ca votul meu merge spre a doua lucrare si anume Am plantat otel . Totusi, tin sa le mentionez ambilor concurenti ca ii admir pentru curajul lor si le apreciez efortul depus.

#4
Sa-i dam bice!

I.Mandria unui suflet egoist

+ "...forfotea neincetat mii de suflete agitate..." - cred ca era defapt - "forfoteau neincetat mii de suflete agitate"
+ "...grabite parca de o graba neinsemnata..." - o repetitie, nu sunt ca e grav, putemi folosi repetitii, insa aici e prea evidenta, suna urat, puteai inlocui celalat "graba" cu altceva.
+ "...pricole..." - "pericole".
+ "-Doamna,limuzina va asteapta ! auzi glasul gros al lui Joseph ce o dojenea cald ." - eu cred ca nu a dojeni era cuvantul. Caci nu pare ca o mustra sau certa... plus ai adaugat si acel "cald", clar e alt cuvant acolo.
Cam acestea ar fi putinele din greselile gasite in lucrare, deisugr ca am mai gasit - ceva repetitii si una pe la final foarte proeminenta care iti intra in ochi, dar aia parca mergea intr-un fel sau altul acolo.
Trecand peste acestea, pot spune ca ai pus foarte multe virgule, deisugr ca si corect, dar in unele locuri prea ai exagerat mie asa mi s-a parut. Nu ca as fii eu foarte priceputa la semnul acesta de punctuatie, dar asa mi s-a lasat impresia.
*As mai vrea sa punctez ceva: in multe locuri cand ai scris in continuare ai lipit propozitia care ura de punctul din urma sa, spun asta fiindca mi s-a parut inghesuit.
Cu descrierea te-ai descurcat bine, totusi ai folosit cateva cuvinte de foarte multe ori si te-ai cam lalait putin cu descrierea, mai exact cu ideea, adica ai revenit la o idee secundara de doua trei ori, nu spun ca nu e bine, dar... parerea mea - mai bine spui odata sau de doua ori, sa spunem, intr-un paragraf apropiat, dar sa fie la punct si concret, in sensul sa se impuna cuvintele care doresti sa le conturezi.
Actiunea, pai nu prea ai avut in sensul de dinamica, ceva care sa se intample, oricum nu ai grabit lucrurile si asta e bine, ai mers pe firul ideilor lin.
Ca idee, pai la fel ca ceilalti nu sunt sigura cat de originala este, totusi tipa asta nu a venit dintr-un sat, mai mult dintr-un oras plasat in munti, deci cred ca este o diferenta. Oricum, ai conturat destul de interesant sentimentele si trairile, mai degraba nazuintele acesteia si deisgur orasul, in mare mi-a placut cum l-ai conturat. A fost o replica sau un rand - parca aia cu portile de fier, care m-a impresionat.
Nu stiu, e destul de draguta ideea, insa mai multe nu cred ca pot spune.
Asta este tot. <3


II.Am plantat otel

+ "...transforma'i..." - "transformati"
+ "il priveam in ochi si-l vedeam cum plangea." - "Il priveam..."
+ "intre timp mi-am intors privirea spre fereastra aproape facuta zop." - la fel ca sus, tot cu litera mare, fiindca ai inceput de la capat.
+ "insa mi se parea imposibil sa ating acel punct fara sa fiu inrolat si distrus..." - litera mare.

Nu am mai enumerat si restul propozitiilor care au inceput cu litera mica, parca te-ai grabit, oricum asta este. Chiar si asa nu ai avut greseli de tastare, cel putin nu am vazut, sincer finalul m-a induiosat, foarte tare.
Descrierea a fost buna, mie mi-a placut enorm, actiunea foarte palpitanta, desigur ca se putea amplifica in anumite locuri, dar poate nu ai avut voie sa te lungesti, nu stiu.
Chiar mi-a placut, ideea mi se pare originala si finalul - ca tot am mai spus de el - m-a facut sa zambesc, mai ales ulltimele replici dintre cei doi prieteni.
Doamne, m-am emotionat, cu adevarat, ai reusit sa-mi transpui in gand fiecare detaliu, ce s-a materializat ca un film.
Nu stiu, asta e parerea mea. Deci prin urmare votul meu merge la lucrarea aceasta!
---

Ambele lucrari sunt interesante, faptul ca am ales a doua lucrare se datoreaza felului de a da viata - ca sa spun asa - cuvintelor, a autorului/arei.
Si prima lucrare mi-a placut deasemenea, fiindca se vorbeste despre o fata care vine la oras si doreste sa-si indeplineasca visele, sa cunoasca orasul, sa devina una dintre acele persoane de acolo, defapt sa isi duca pe culmi inalte dorintele. La fel de bine si aceasta lucrare s-a conturat, mai ales finalul care o prezinta - asa vad eu - pe tanara o persoana importanta si speciala intr-o metropola, intr-o societate dezvoltata, lucru care m-a incantat si uimit, fata a fost isteata si si-a facut treaba, a ajuns la punctul cel mai inalt.
A doua lucrare? Simplu a fost foarte dinamica, din punctul meu de vedere, pe mine uan cel putin m-a captat sufleteste. Ginalul a fost unul splendid, constat, fiindca a prezentat o scena ca in filme, ca sa spun asa, gen ca tipul bun moare treptat si la fundal se pune o melodie melancolica, care intr-un fel sau altul dezvalui triunful si desigur nelipsitele clipe inainte de moarte - derularea amintirilor.
Mie imi plac astfel de finaluri, ma fac sa zambesc dar si sa ma intristez, e un amalgam de sentimente pe care autoarea/autorul chiar a reusit sa mi le nutreasca in inima.
ps. am uitat si titlurile le-ati ales perfect!


Si cu asta, inchei!
The end. <3

#5
/bump. Well, yeah, we're all busy, I know, dar speram sa avem totusi FOTM pe noiembrie... pentru ca octombrie e dus. >.<

#6
/bump
Aly, incerci tu sa-l incepi te rog? Nu cred ca se supara Lia, dar daca vrei ma bag eu ca sa se supere pe mine.
[Imagine: tumblr_m0b1jsILTh1qg582mo1_r1_500.gif]

#7
Nu l-am facut inainte sa plec pentru ca tema mi se parea inaccesibila... Daca Rares accepta sa schimbe tema ii dau drumul maine.
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  FOTM - Septembrie - Inscrieri Lia 6 4.154 25-09-2012, 01:55 AM
Ultimul răspuns: Lia
  FOTM Iunie - Lucrari Lia 8 5.840 12-07-2012, 01:34 AM
Ultimul răspuns: Lia
  FOTM - Februarie - Lucrari Nya. 8 5.404 08-03-2012, 08:52 PM
Ultimul răspuns: Nya.
  FOTM - Septembrie - Rezultate Aly 0 1.742 10-10-2011, 06:12 PM
Ultimul răspuns: Aly
  FOTM - Septembrie - Lucrarile Unia 2 4.080 29-09-2011, 08:56 PM
Ultimul răspuns: Teh
  FOTM - Septembrie - Inscrieri Unia 8 4.931 23-09-2011, 09:31 PM
Ultimul răspuns: Budinca
  FOTM - Iunie - Lucrari candy_cane 12 7.992 06-07-2011, 11:57 AM
Ultimul răspuns: Teh
  FOTM - Noiembrie - Lucrari Unia 4 3.733 28-11-2010, 12:09 PM
Ultimul răspuns: Miranda.
  FOTM - Octombrie - Lucrari Unia 1 3.137 25-10-2010, 10:45 PM
Ultimul răspuns: Lia
  Fic of the Week 4 - Lucrari Rouge 8 5.172 04-10-2010, 12:02 AM
Ultimul răspuns: Rouge


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)