Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Empire of the sun (1979)

#1
[CENTER][Imagine: empireofthesunm.jpg][/CENTER]


De ceva vreme sunt hotarata sa fac o recenzie pentru acest film, sau macar sa incerc, daca nu se poate altfel. Mica problema e ca a trecut cam mult timp de la "dragostea la primii pixeli" pe care acest film mi-a oferit-o cand l-am vizionat pe HBO; mai pe scurt, s-ar putea sa fii uitat lucruri, mai bine asa, dau mai putine spoilere. :peace:

Bazat pe o nuvela autobiografica, Empire of the sun il are ca personaj principal pe James (Christian Bale), poreclit mai tarziu Jim, un tanar britanic rasfatat, ce locuieste cu familia lui instarita in Shanghai-ul prebelic. Viata lui privilegiata cunoaste alt cursur la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind separat in timpul invaziei japoneze de parintii sai. Cu ajutorul soldatului american Basie, Jim reuseste sa gaseasca curajul necesar pentru a trece prin evenimentele din jurul sau. Pana ca cei doi sa fie capturati si aruncati intr-o tabara de prizonieri de razboi, Jim invata diverse trucuri si dezvolta indeajunsa forta interioara pentru a-si face prizonieratul un fel de aventura.

Au fost anumite momente din film care mi s-au intiparit adanc in memorie, ca cea in care dupa ce James canta Suo Gan, iar avionul japonez explodeaza in flacari in urma atacului american, se suie pe una din cladiri si un P-51 Mustang trece razant pe langa el;

Jim: Go P-51, Cadillac of the skies!

iar Dr. Rawlins reuseste sa-l calmeze si in timp ce coboara cu el in brate, pustiul murmura cateva cuvinte (conjugarea verbului a iubi in latina).

Jim: Amatus sum, amatus es, amatus est.

Alta scena memorabila ar fi cea in care bomba atomica este observabila de la sute de kilometrii distanta.

Jim: Learned a new word today. Atom bomb. It was like the God taking a photograph.

Scena

Consider ca este cel mai bun film realizat de Spielberg, merita mai multe distinctii.
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)


This forum uses Lukasz Tkacz MyBB addons.