Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Comunism?

#11
In comunism economia nu e inchisa? Adica "nu avem treaba cu exteriorul, exteriorul nu are treaba cu noi".
stiu, nu-ti iese totul mereu, dar azi intra

#12
21 .
Mai usor oameni buni, ca Nicolae Ceausescu este mort.

Nu am citit multe posturi, pentru ca sincer, ideile dezvoltate in unele erau cam prostesti .
Btw, vad ca topicul nu se rezuma la cum era mai bine, ci la Basescu e mai rau ca Ceausescu ? 78.

Nimeni nu a plus problema intradevar, ma rog , cat am citit eu , cum o ducea Romania . Pe unele plane o ducea mai bine, pe altele mai rau . Dar era oarecum deasupra actualei Romanii.
Se dadea stingerea la 22. Televizorul se oprea, nu mai stiu la ce ora. Ce, pe atunci existau atat de multe infractiuni ? Nu . Omul stia ca daca e prins, e impuscat. Era lege, pe care orice prost o respecta. Acum ? Acum, fiecare face ce-l taie.
Al doilea lucru foarte avantajos, era faptul ca ORICE om, avea portia lui de mancare. Fiecare isi primea ratia, mica, mare, cum era, da fiecare o primea. Acum, daca ar fi prin comparatie, fiecare lupta pentru el . Sau fura.
Alta chestie. Romania nu avea datoriile astea. Era cu siguranta o economie mult mai bine pusa la punct.

As mai sta sa aberez, dar nu am de ce sa ma leg.
So, nu prefer democratia de acum, dar nici comunismul . Ideal ar fi fost o cale de mijloc. Cu siguranta ne-am fi plans, dar am fi dus-o mult mai bine .
You know it is going to be a bad day , when you jump out of bed and miss the floor.




#13
Comunismul e un sistem care nu are sens, oamenii nu vor fii niciodată egali, fiecare va avea alte necesități/dorințe/w.e.thefock. Așa că treaba cu "sună bine în teorie dar practica ne omoară" e o prostie, nu este nicio modalitate de a-l pune în practică și să "fie bine", oricum nici celelalte sisteme nu sunt prea strălucite dar comunismul cu atât mai puțin.

Țăranului de rând(majoritatea românilor de atunci/acum?) îi era mai uşor să se descurce, statul îl 'ajuta' astfel încât el nu avea prea multe probleme pă cap.

În schimb omului mai culturos, mai artist din fire îi era mult mai greu pentru că era aproape imposibil să exprimi doua idei fără să-i calci pe coadă pe cei de sus.

Ceaușescu.... era un om simplu, ușor de manipulat, atât timp cât el era fericit şi avea falsa senzaţie de şăf totul era bine.

Revoluția... mi se pare o gluma și e cu atât mai amuzanta când şi acum se mai pune întrebare ''cine a tras?!''. Oamenii care au participat la ea nici nu ştiau de capul lor, probabil de asta lucrurile s-au dus dracului.

psŞ bineînţeles că tot ce am scris e ''din cur'', n+am cetit și n-am studiat nimic în legătură cu subiectul ''discutat''. nicio problemă, am companie
Oh, beauty is a beguiling call to death and i'm addicted to the sweet pitch of its siren.That that starts sweet ends bitter, and that which starts bitter ends sweet.That is why you and i love the drugs... now please, pass me a light.

#14
Citat:Mai usor oameni buni, ca Nicolae Ceausescu este mort.
Si asta imi aminteste de... Jurnalist in ziua dezgroparii: "se spera ca asa vom afla cauzele mortii sale misterioase".

Citat:Așa că treaba cu "sună bine în teorie dar practica ne omoară" e o prostie, nu este nicio modalitate de a-l pune în practică și să "fie bine", oricum nici celelalte sisteme nu sunt prea strălucite dar comunismul cu atât mai puțin.
Spui ca "suna bine in teorie, dar practica ne omoara" nu poate fi pus in aplicare pentru ca practic bla bla bla. Ce dracu faci?

Citat:Țăranului de rând(majoritatea românilor de atunci/acum?) îi era mai uşor să se descurce, statul îl 'ajuta' astfel încât el nu avea prea multe probleme pă cap.
Rezultat? Indobitocirea persoanei respective, care acum striga "era mai bine atunci!".

OMG!!!11 ai spus "cur"!!1 Pe forumul pacii!! Te ardem pe rug!!!!!!!11111111
stiu, nu-ti iese totul mereu, dar azi intra

#15
@YKashim Exact pe dos, try reading better and notice my irony!Tocmai spuneam ca atunci oamenii de cultura erau subminati dar li se recunostea existenta pe cand astazi li se da cu sutu'!
@Lori. Nu prea ai citit prea bine in doar 2 paginide posturi; aberatiile alea sunt alimentate de media actuala. In realitate mare parte din restrictiile astea sociale, ca sa le zic asa, au disparut dupa anii 70 cand s-a cam terminat si cu IMPRUMUTUL Romaniei de atunci! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca puscariasii nu erau impuscati ci erau trimisi la ocna, pe camp etc.etc. Numai detinutii politici aveau ocazia sa isi ia o bucata de plumb in frunte lucru care era stiut de cand i se dadea sentinta(care niciodata nu era exetrminarea) prin simplul fapt ca judecatorul il condamna la X ani si o zi! Ei bine, dupa acei X ani de puscarie , respectivul urma sa fie omorat in acea zi ramasa absolut aiurea!
@Ladd Russo Pai da bine inteles ca taranii o duceau bine: majoritatea erau niste putori imputite care dupa revolutie au strigat unde-s tinerii de alta data! Prin "tinerii de alta data" se refera la amaratii de pana in 80 care atunci cand faceau facultatea aveau inclus si un an de stagiatura care insemna sa stai la tara si sa muncesti pamantul taranului de gratis. Maicamea mi-a spu o chestie ingrozitoare de cand a fost ea in stagiatura: ignorand faptul ca taranii furau de rupeau ca sa vanda la negru, la oras, tarancile aveau o tactica ingenioasa de a scapa de sarcinile nedorite(ca poate credeam ca rusoaicele si ucariniencele sunt rele): ajutau la caratul lazilor de marfa si carau mai mereu dublu decat studentii, pana faceau avort spontan. Deci sa nu imi spui mie de tarani...cand ii aud la televizor ca cer bani si ei nu fac nimic imi vine greata! Ce au facut astia cu toate sistemele de irigatii si cu utilajele agricole? Le-au vandut?! E, nu-mi pasa, sa-si cumpere!
[Imagine: nhkmisatosatousighh3.jpg]

#16
Regimul comunist de atunci era prea dur şi nu cred că mi-ar fi plăcut să locuiesc atuni. Adică, două ore de tv, mâncare cu porţia, să fie verificate vieţile private ale oamenilor? Prea de tot. Totuşi, Ceaşcă n-a făcut numai lucruri rele în timp ce a fost la putere. A făcut câteva lucruri - precum o staţie ce făcea ceva cu fierul în Ungaria - ce puteau să ne facă acum ţara să progreseze. Combinatul ăla din Ungaria a fost făcut de el împreună cu alte ţări, iar dacă nu s-ar fi închis, cu siguranţă ţara noastră ar câştiga mulţi bani. Oricum, azi, din nepăsarea celorlalţi, combinatul e închis, dar banii ţării - nu ştiu câte miliarde de euro - sunt încă trimişi acolo degeaba.
Totuşi, n-aş vrea să trăiesc pe vremea aia şi sunt de părere că au făcut bine că i-au executat. Adică, regimul lor era prea crud. Mă bucur că în timpul revoluţiei din '89 au fost ucişi căci eu n-aş fi reuşit să trăiesc cu un asemenea regim.
Acum nu pot spune că se trăieşte cu mult mai bine ca-nainte. Singurele lucruri mai bune ca să zic aşa sunt : televizorul e non-stop şi sunt mai multe canale variate, nu mai este mâncare cu porţia, ai intimitatea vieţii şi multe altele. Dar ca progres, România nu a progresat foarte mult. Este pe aproape aceeaşi scară ca atunci căci na . . am mai făcut noi câteva drumuri, clădiri şi alte chestii.
Metal was here.

[Imagine: metalsig.png]


I\'ll start to worry when I\'m dead.



#17
Comunismul a fost initializat in Anglia, ca si concept si pus in aplicare prima oara in china si-apoi a ajuns in URSS in ziua de azi Rusia, nu voi intra in prea multa isotorie spun doar atat: La baza comunismul a avut ca idee "utopia", e cel mai bun exemplu de "utopia nu poate exista pe terra", ideea de "avem doar cat ne trebuie si cand ne trebuie" era perfecta, dar ca oameni vom vrea mereu mai mult.
Daca ignoram cozile imense de la casele magazinelor, neputinta de a merge in alte tari, taierea luminii la ora x si y, ar fi fost minunat comunismul dar si mai minunat era daca nu conducea Ceasca, un om usor influentabil ce a vrut sa aduca o mica "china" in romania, asta e cam imposibil, daca stam a ne gandim, oricum nu avem de ce sa creem o a doua china pentru ca ei au un motiv sa taie curentul al ora x s.a.m.d. Sunt prea multi.
Eu personal as fi vrut sa traiesc in perioada aceea daca am ignora unele aspecte, daca nu ar fi fost acele lucruri, in rest am senzatia ca totul s-a dus pe prost din trei motive:
Primul si cel mai solid motiv, motiv pe care nu avem cum sa-l contestam sau comenta: PROSTIA, crasaSmile
Al doilea: Ceausescu a innebunit din cauza puterii, stiti? Viata unor miisoare de oameni in mainile tale te poate innebuni
Al treilea deriva din primul: Era paranoic ca-si pierde puterea si nu era mare pierdere "santa rusia" (imi vine sa borasc) ar fi pus pe altul in locul lui a sa ca regimul a devenit si mai al naibii.
Pentru mine comunismul este motivul sa urlu sus si tare ca urasc rusii.
Cat despre revolutie...au murit...
"Au trecut douazeci de ani si-or sa mai treaca degeaba"
Iubesc sa simt cum cazi
[Imagine: Untitled3-3.jpg]
cad
cadem

#18
Am sa incerc sa nu ma dau in petec si sa vorbesc cu prea multa siguranta, pentru ca nici eu nu sunt indeajuns de informata -mai ales cand opiniile ti le formezi pe baza subiectivismului celor mai batrani, care desigur, oscileaza intre "ce bine era" si "ce nu".
Daca vrei sa intri putin in atmosfera comunismului, iti recomand filmul "Binecuvantata fii, inchisoare!". Este bazat pe un fapt real si are o profunzime aparte. Dupa parerea mea, atat comunismul, cat si democratia sunt/ au fost prost puse in aplicare. Intr-adevar, Romania o ducea foarte bine si promitea un viitor tare stralucit pana sa intre in razboi de partea Rusiei. Asta aviz celor care isi baga picioarele in ea de tara - Romania are foarte mult potential, pacat doar ca e poporul cum e, acum. Dupa parerea mea, daca s-ar face reforme bune, si nu, de exemplu, sa ne vindem rinichii pentru a avea un amarat de mijloc de transport, plus daca s-ar exploata resursele eficient si n-ar mai fi agricultura subevaluata si, mai ales, s-ar elimina o parte din coruptie, ar fi ceva mai bine.
Ce era bun in comunism era ca aveai si serviciu, dar si locuinta asigurate, atata doar sa muncesti si sa fii de acord cu mai-marii. Aveai bani, dar n-aveai ce cumpara -acum e invers. In rest, indobitocire. Am un profesor care, din cate observ, a ramas cu sechele din acea perioada. Cand era in vremurile lui de glorie (a avut probleme, saracul), avea senzatia ca se afla securisti prin clasa. Intr-adevar, daca erai ''anarhist'' (nu ca acum, cand poti injura in draci Parlamentul si nu prea iti face nimeni nimic) erai parat si... de-aici va dati seama. Uneori, daca cineva iti purta pica, era de ajuns sa te dea in gat pentru ceva ce n-ai facut si sa fii luat drept ''dusman al poporului''. Era o bataie de joc fata de viata oamenilor.
In rest, competitie nu prea - foarte putine firme private existau pe-atunci, peste tot gasindu-se numai monopoluri. Intr-un fel, nu e bine nici asa, pentru ca daca un serviciu te nemultumeste n-ai ce face decat sa inghiti (mi-a relatat un profesor o patanie de-a lui cu furnizorii de apa). In schimb, apreciez monopartidismul. In principiu, Romania muncea mult si exporta ca sa isi achite datoriile externe. Acum, exista o groaza de teorii, cum ca Ceausescu ar fi exagerat (adica datoriile fusesera deja platite, insa el inca aiura) si de aceea s-au revoltat oamenii, ori ca de fapt nevasta lui era mintea necurata din spatele regimului, Ceausescu iubindu-si poporul. Cre-ca cei ''mai ateisti'' din fire s-ar fi simtit mai bine, deoarece Biserica nu prea era inghitita (pe fata, desigur).
Altceva, un subiect mai sensibil. Desi nu sunt de acord cu avorturile (nu exclud si exceptii, desi na.) nu sunt de acord nici sa fie interzise - multe femei se chinuiau, vreau sa spun.
Iar spiritul de turma, imi pare rau dar inca a ramas. E o democratie bazata pe spirit de turma extrem, in care regimul ''teribilist'' ne conduce. Nu prea exista diversitate in gandire, trebuie sa ai un sistem de (non)valori ca sa te integrezi, iar cum iesi in evidenta esti ''taiat'' (ca in patul lui Procust).

Cam atat aberai si eu. Si ca un P.S., nu mi se pare nimic in neregula ca pustii ce s-au nascut dupa '89 sa isi dea cu parerea. Totusi, schimbul de opinii si informatii ii ajuta pe multi sa isi extinda campul de cunostiinte si sa vada si alte puncte de vedere. Credeti ca parintii nostri ar putea, de exemplu, sa explice concret ce s-a intamplat, in afara de propria lor relatare a ceea ce au trait? Inca exista anumite secrete care abea dupa cateva generatii, poate, se vor afla...
[Imagine: ls.jpg]

#19
Stiti ceva despre productia absoluta a supra-valorii si despre productia relativa a supra-valorii ? Dar despre transformarea valorii absolute si relative a fortei de munca in salariu ?
[Imagine: subpagenav02_r1_c1.gif]

I am a lying asshole and a troll.

#20
Nici eu nu am alte surse, in afara de profesori, parinti si bunicii, dar consider ca e de ajuns in a-ti forma o parere despre comunism.
Nu mi se pare ca comunismul a fost chiar un lucru asa de rau, chiar daca nu mi-ar placea sa traiesc in acele vremuri. Romania era OK din punct de vedere economic, terminai o scoala intrai la un serviciu direct si, in plus, la facultati se intra chiar pe drept, se muncea intr-adevar. Adica, uita-te astazi cati devin medici, asistenti si asistente si cate cazuri de neglijenta intalnesti. Inainte, oamenii chiar isi dadeau interesul: soselele construite in timpul lui Ceasca sunt mult mai bune decat actualele soseli, care nu rezista nici un deceniu, sa nu mai vorbim ca se construiesc si greu. Acum multi oameni mor de foame si multi studenti cu diploma de facultate in buzunar nu-si gasesc de serviciu. Si ne mai miram de ce pleaca lumea din tara, cu siguranta nu de bine...In ce priveste restrictiile din comunism, nici eu nu consider ca au fost tocmai in regula, oamenii nu trebuiesc privati de anumite lucruri, dar fiecare lucru are si o parte buna, nu? Nu te uitai la TV prea mult, dar in schimb citeai si te cultivai. Nu prea se gaseau dulciuri, dar asta prevenea oarecum lumea sa devina obeza, in alte cuvinte, se manca destul de sanatos. Nu erau conceptiile "sa moara si capra vecinului" deoarece cam toata lumea era in aceeasi oala.

[Imagine: 2md5fuh.jpg]
Flowers whisper "Beauty!" to the world, even as they fade, wilt, fall.
[Imagine: 8795829.png] [Imagine: 8795849.png]




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)