Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Comunism?

#1
Poate că majoritatea ştiu despre acele vremuri în care 'domina' Nicolae Ceauşescu. Aş vrea să aflu părerea altora despre acele vremuri.
Eu tot ce ştiu, ştiu de pe la Istorie şi de la taicămiu. Şi din tot ce am aflat eu, nu cred că aş putea trăi în astfel de condiţii adică mâncare cu porţia şi două ore de televizor din care doar un singur program sw televiziune. Şi toate acele reguli stricte la şcoală, mă rog dacă priveşti dintr-o altă postură cred că era destul de bine. Dar mie una mi se pare ciudat, şi cred că şi celor care sau născut după 90 să spun, cred.
Mai ales faza acea în care dacă îl vorbeai urât pe Ceaşcă şi te auzeau vecinii ajungeai la închisoare, adică ăsta da orgoliu : )).
Mie una nu mi se pare corect ca tot poporul să trăiască în sărăcie cred că aş putea spune, şi din câte mai ţin minte din ce mi se spunea parcă erau cozi uriaşe la lapte, ouă şi nu mai ştiu ce, dacă nu cumva greşesc : )). Mi se pare trist.
Din câte ţin minte din ce mi-a spus proful parcă Ceaşcă avea robinete din aur masiv, mă întreb dacă era adevărată chestia asta sau doar o invenţie.
Cred că se trăia super greu. Trist mi se pare că generaţia asta după '99 nici nu ştiu despre acele vremuri.

Mă rog, voi ce părere aveţi despre acele vremuri? Dar despre acea revoluţie din '89?
Aţi putea trâi aşa?
Şiii ce părere aveţi despre felul în care 'conducea' Ceaşcă ' ţara? Credeţi că era mai bine ca acum?
[Imagine: guitargirlsignature.png]
Mulţumesc Alysu : o3

- eÅŸti piraat?
- nu supă la plic : ))

#2
nu stiu daca acest topic este relevant pentru forumul de fata tinand cont ca media de varsta bate ~15 ani(cu indulgenta mare aici).

de asemenea sursele tale nu sunt cele mai potrivite, deoarece la istorie profesorul este oarecum detasat de ce povesteste, iar tatal tau a prins maxim cativa ani de comunism ca adult, daca chiar vrei sa auzi cum erau vremurile pe atunci mai bine ti-ai intreba bunicii sau persoanele cu varste 55+.

heh, si doar asa ca idee, fa o proba 2 zile, stai fara net/tv/mobil etc 10, also restrictie la dulciuri & similar stuffSmile.

PS:erau mai demult niste clipuri misto pe realitatea, dar vad ca le-au scos astia 2, erau interesante

#3
Mă rog, voi ce părere aveţi despre acele vremuri?

Pai acele vremuri erau cam grele [ dar nu ca acum ]. Si eu am aflat de la tatal si bunicul meu multe despre acel curs si mi se pare cam ciudat . Daca as fi trait in acea perioada cred ca nici mie nu mi-ar fi convenit acel " regim " de viata . Adica era prea de tot . Mancare cu portia si 2 ore la tv era un chin . In loc ca omul sa isi traiasca cum vrea viata [ dar desigur fara " fara de lege " ], sa manance cum vrea si cat vrea and sa se relaxeze la televizor cat vroia , era condus de mos . [ nu spun ca acum e mai bine pentru ca nici mosul acesta in devenire nu e prea departe de Ceausescu ]

Dar despre acea revoluţie din '89?

Cred ca au facut bine ca i-au executat , asa tara a putut fi libera si fiecare om traieste cum doreste . [ dar se pare ca degeaba s-a facut bine fiindca vremurile grele au redevenit ]

Aţi putea trâi aşa?

Cred ca as putea trai asa .

Şiii ce părere aveţi despre felul în care 'conducea' Ceaşcă ' ţara?

Era cam exagerat . [ la fel ca acum ]

Credeţi că era mai bine ca acum?

In orice caz nu e mai bine . E cam la fel . Defapt acum e mai grea aceasta perioada . Ar fi mai bine daca ar conduce tara cineva mai priceput care sa faca nu sa vorbeasca . Sa faca in asa fel incat sa nu mai fie saracie , conflicte , pedepsele pentru crime sa fie mai mari , sa nu se mai vorbeasca asa de urat and toata tara sa fie curata nu plina de mizerii .

#4
Eu as fi turbat, nu sunt tocmai genul supus. As fi murit incet si sigur. Adica, nu par lung, toti imbracati la fel, spirit de turma, damn cred ca si copiii se faceau dupa anumite reguli "politice". Un rock-er daca era prins cu parul lung era arestat, dus la sectie macelarit in bataie si tuns zero. Era acuzat de manifestari impotriva sistemului si tot asa. Oricum erau vremuri mai linistite si mai sigure dar si mai dure. Libertatea o aveai daca te supuneai. Iar pe mine nimeni nu ma supune. Asa ca e mai greu acum, intr-o Romanica manelizata si tiganizata pana la refuz dar macar pot sa traiesc cum vreau.

If I cannot smoke in heaven, then I shall not go.

#5
Partitul te vrea tuns, roackere.

Lol, observ ca majoritatea de aici sunt absolut revoltati, de fapt, ingroziti ca nu mancai cine stie ce si stateai la coada, asta fiind motivul pentru care nu vor sa traiasca-n comunism. And lol I'm gonna lol.

Citat:Mie una nu mi se pare corect ca tot poporul să trăiască în sărăcie
Nu era saracie, caci pe plan econimic tara o ducea mult mai bine, si era mult mai usor sa faci ceva. Terminai liceul/facultatea iar statul deja te repartiza si iti dadea o locuinta.

Ideea de baza a comunismului nu mi-se pare rea, gen, muncim toti pentru toti, ne ajutam toti nu e unul mai sus care traieste pe spinarea noastra si noi mancam oase roase. Acum de la teoretica pana la practica mai e mult, pentru ca in revolutia comunista nu s-au tinut strict de ideile lui Marx. Nu am citit nimic in care dansul a mentionat ca nu trebuie studiate si alte idei in afara de ale sale. Mai ales ideile/filosofii care l-au influentat, like Kant, Hegel ,Rousseau s.a (desi pe parcurs au ajuns la poli opusi idealism-materialism). De asemenea , din cate stiam acesta sustinea ca fostii proprietari de fabrici/afaceri whatsoever ar trebui despagubiti, in timp ce asta nu s-a intamplat, din potriva, daca proveneai dintr-o fosta familie de burghezi sansele ti-se cam scadeau. --> Au devenit mult mai drastici.
Acum evidentul: Problema de baza a comunismului e ca daca aveai vreo parere diferita cu cea a partidului te lua securitatea la pumni marunti.
Imi place in schimb ca erau putin mai anti-religie, realizand cate pagube a provocat aceasta societatii.

R: Nu, nu comunism, prefer "democratia" noastra bolnava si saracacioasa.
Do not speak unless you can improve the silence.

#6
Păi din câte mi-au povestit ai mei situaţia era altă atunci. Adevărul e căăăă, din câte mi-au povestit ei n-aş putea spune că aş vrea să trăiesc ca atunci. Părerea mea era că ei erau privaţi de cultură şi de nou. Adică având în vedere ce era la televizor, ziare and so on. Că nu aveau dulciuri şi toate alimentele astea "delicioase" şi pline de chimicale era totuşi în favoarea lor. Consider că ei aveau un organism mult mai sănătos decât noi la vârsta noastră.
Unii dintre noi spun "N-aş putea trăi fără internet, televizor, mobil, etc". Ei bine dacă ei au putut noi de ce nu am putea? Sigur că s-ar putea dacă ar fi nevoie. Ei erau mai destinşi decât noi acum. Nu erau stresaţi, sau nu ştiau atât de multă politică. Desigur, în zilele noastre şi sora mea de şapte ani împreună cu amicele ei "discutau" despre Boc şi Băsescu. Nu cred că atunci copiii de şapte ani ştiau politică.
Situaţia econimică era alta atunci. Acum ne zbatem să trăim din cauza neajunsurilor şi banii se duc mult prea repede, pe când atunci nu aveai pe ce să-i cheltui. Plus că am văzut oameni cu facultate care nu şi-au găsit nicăieri un loc de muncă. Atunci aveai garantat un loc de muncă.
În ciuda faptului că am criticat scumpele noastre vremuri, nu văd cum aş putea trăi la fel cum au făcut-o ei.
Nu, nu pentru internet sau tehnologie cât pentru toate restricţiile care erau atunci. Sunt o persoană non-conformistă, nu-mi place să trăiesc după regulile nimănui, vreau şi-mi place să "joc" după propriile-mi reguli.
În concluzie, rămân la zilele noastre stresante, călduroase şi pline de "inteligenţi".

#7
Hai ca nu va cred, deci dintre toate subiectele care se puteau aborda, tocmai pe asta l-ati luat!
@Tan Maica-mea are 55 si credema ca stie destule!
@Wunderbar "Ideea de baza a comunismului nu mi-se pare rea, gen, muncim toti pentru toti, ne ajutam toti nu e unul mai sus care traieste pe spinarea noastra si noi mancam oase roase. Acum de la teoretica pana la practica mai e mult, pentru ca in revolutia comunista nu s-au tinut strict de ideile lui Marx."
Ideea de baza a comunismului era ca omul comunist este unom patriot care da de la sine pentru ajutorarea celor mai saraci. Nu pomenea nimeni nimic despre oamenii bogati pentru ca adevaratii oameni bogati ori aau fugit din tara ori au murit. Bogatia pe perioada comunismului s-a rezumat la a avea o masina, toale pe tine sau mancare mai sexi(cum ar fi branza, sucuri acidulate sau mai stiu eu ce). Cat despre Marx, ala nu a fost decat omul de fatada. Mie unul imi miroase a plan mason iar singura tara care a aplicat pana la adevarata valoare principiile comuniste a fost Cuba(si tin sa mentionez "a fost").



LAMURIRE legata de cultura vremurilor alora: sa sti ca dupa Gheorghe Gheorghiu Dej(adevaratul criminal) cultura a avut mai multa importanta astfel incat se marea numarul de ore de difuzare, se dadeau filme bune din afara la noi, ajungea muzica pe discuri de vinil din strainatate la noi. Dupa anii 75 nu prea mai era limita la mancare si televizorul turuia incontinuu iar noi incepusem deja sa ne informatizam tara(cu ajutorul unor oameni ca bunicul meu Dumnezeu sa-l ierte) sau sa ne trimitem oameni de stiinta in cadrul unor proiecte internationale(acceleratorul de particule de la granita franco-elvetiana unde a fost matusa mea). Bineinteles ca pe atunci oamenii de cultura nu au dus-o bine deoarece comunismul punea accentul pe clasa muncitoare astfel incat cele doua rude de-ale mele mentionate mai sus erau umilite intr-un hal fara hal dar hei, astazi se mai da vre-un ban de tehnologie de evolutie romaneasca sau chestii de genul?
Cat despre asasinarea lui nea Nicu' sa fim seriosi: eram una dintre ultimele tari conduse de comunism care o ducea prea bine fata de fometista America, ce ne-a dat un exemplui clar despre ce se intampla daca nu scapam de comunism: Iugoslavia, Georgia so you go figure it out!
[Imagine: nhkmisatosatousighh3.jpg]

#8
Prefer democraţia noastră din aceste zile, democraţie, cum o fi ea, decât comunismul de atunci. Asta din cauza faptului că am trăit aşa toată viaţa mea, şi dacă acum s-ar instaura comunismul cam cum era atunci, păi nu cred că aş rezista cu acele restricţii.

Şi totuşi. Nu cred eu că era aşa de rău. Adică, pe plan economic România o ducea destul de bine, so I've heard. Mama mai vorbea zilele trecute despre chestia asta, şi spunea că aveau bani destui doar că nu aveau ce să cumpere cu ei şi nu prea puteau pleca din ţară, cuz it was kind of hard to do that. Anyhow, era uşor să ai o locuinţă, un serviciu, o masă, bani şi aşa mai departe. Desigur, se dădea cu porţia dar măcar nu vedeai pe stradă cerşetori, dacă te găseau te luau la întrebări, ce cum unde când şi te băgau la muncă, îţi dădeau un loc în care să stai. Aveai ce mânca, că acum nu dădeau decât cantităţi reduse, e altceva, dar nu murea nimeni de foame în zilele alea. Cel puţin eu aşa am auzit.
Nu aveau tv decât până la nu ştiu ce oră. Ce-i drept, dacă nu erau aşa învăţaţi cu el, pt ce le trebuia? Noi spunem acum că nu putem trăi fără tv, net, telefoane şi etc. etc. etc. pt că în mare parte ne-am cam născut cu ele-n braţe, dacă o pot spune aşa, şi comunismul ni se pare ... nu ştiu, ceva prea revoltător, groaznic. Lol.
Eu nu cred că era chiar aşa. Desigur că oamenii nu ştiau pe atunci să aprecieze, dar după, sunt sigură că o mulţime dintre cei ce trăisc şi acum şi au avut parte de comunism, părinţii noştrii, bunicii, cred că era mai bine atunci. Aveai o casă, aveai un loc de muncă, aveai ce mânca şi nu ţi-era frică de nu ştiu ce, că va veni nu ştiu cine şi te va da afară din casă, sau nu vei mai avea serviciu. Pt. că toţi erau obligaţi să muncească, nu erau toată ziua afară ba la cerşit sau în cârciumi. Era organizare. Ordine. Toată lumea avea ceva de făcut. Se făcea carte , oamenii, românii învăţau. Ce, mai e acum aşa ceva? Când mai aude mama câte-o chestie ce se mai întâmplă prin liceu şi tot aşa, se întreabă unde-o să ajungă lumea asta.
Corect. Nu era minunat nici pe vremea lui Ceaşcă, dar nici acu' nu e aşa minunat. Numai că omul nu ştie să aprecieze ceea ce are. Bine, eu îmi prefer viaţa asta bolnavă, pe care de ce să mint, o ador. Îmi place şi nu aş vrea să trăiesc sub comunism; dar privind în ansamblu, nu era aşa rău. Oamenii nu aveau aceeaşi libertate. Bine, acu' o au. Şi ce fac cu ea? Mă abţiiiiiiin.

Măi, era necesară uciderea soţilor Ceauşescu pt. a fi înlăturat comunismul. Daaaaaar. Din câte am auzit eu, pe atunci România nu avea nicio datorie. Era o putere economică unde era instaurat comunismul. Nu intra, nu ieşea cine ştie cine din ţară. Nu? ! Bun, corect. Nu puteau să vină străinii peste noi să ne facă cine ştie ce, să ne îndatoreze, să ne fure. Şi nici noi nu ne furam! Asta era minunat, nu ne furam, exista un oarecare patriotism, deşi nu ştiu cât de mare, dar cred că era. În orice caz, pe atunci România avea bani, era curată, fără nicio datorie 21 aşa am auzit eu, deşi nu pot ştii cu certitudine, în orice caz, poate chiar aveau alte ţări datorii la noi. BUn, ce şi-or fi zis ăştia :" nu ne place aşa, asta nu e viaţă cu Ceaşcă, haide să-i facem felu' " şi nu au mai aşteptat, ce au făcut şi cum, treaba lor, i-au ucis. Băi, şi ce s*-a întâmplat după? Democraţie ! Mamă, ce mişto, lumea e liberă să facă ce vrea; bineînţeles, am luat-o razna, ne-am făcut datorii, ne-au furat, ne-am furat şi aşa mai departe, aşa am ajuns azi aici.
Bine, dacă nu îi omorau pe alder Ceauşescu, nu ar fi fost posibil... A fost o lovitură de stat până la urmă. Comunism - > democraţie. Om vedea ce mai urmează.

Era o anumită viaţă atunci, acum cu siguranţă e alta. Dar cei de pe atunci nu se puteau plângea decât că nu aveau prea multe pt că nu aveau de unde cumpăra, dar aveau bani să o facă , nu se uitau prea mult la tv, e mare scârţ, erau mai sănătoşi ca noi care stăm într-una la tv la pc şi cu telefonul la ureche. Mă rog, că nu puteau ieşi din ţară, că nu ştiu ce. Şi la o adică existau şi pe atunci relaţii, şi dacă voiai să iei o pâine în plus, cu relaţii, ţi-o luai tu 21 în fine, de asta se pot plânge românii de pe atunci, că aveau asigurat un loc de muncă, o locuinţă stabilă, un salariu, mâncare.. d'astea 21 noi pe de altă parte ne putem plânge că nu avem o educaţie ca lumea, că nu avem un loc stabil unde să stăm, că părinţii noştri s-ar putea să fie daţi afară din minut în minut... Oh, dar ne putem uita la tv, sta la pc şi vb. la tel cât vrem noi, nu e problemă 4 putem să stăm afară până la ce oră vrem şi dacă ne vede cineva pe stradă cerşind, nu ne ia nicăieri.

Şi totuşi, am mai zis, eu sunt mulţumită în idioţenia asta de democraţie, m-am obişnuit cu ea şi îmi place viaţa asta, nu aş putea trăi fără toate cele, dar nu e ca şi cum comunismul era aşa rău cum zic toţi . Asta mi se pare o prostie

#9
@Godziilaa: Cu putina exagerare, si continuand ideea ta (cu "era greu, dar nu ca acum") catre ideea celor care zic obsesiv "era mai bine in comunism" putem spune ca cei care au murit la revolutie au murit degeaba. Gandeste-te ca acum ai libertatea sa spui ca e greu.
Zici ca nu ti-ar conveni pentru ca te-ai obisnuit cu stilul asta de viata. Poate suna aiurea, dar cumva oamenii erau obisnuiti sa traiasca cum traiau si li se parea cumva normal. Dar bine, lipsa TV-ului nu e problema aici. Ci alta.

Deja a comentat Wunderbar pe partea asta.
@Wunderbar: cine a zis "comunismul e o idee buna pusa prost in aplicare" ? (sau, ma rog, ceva de genul)

@tzahranul: e prima data cand aud de vreo legatura intre masoni si comunisti. Si zici ca oamenii de cultura o duc bine?

@Teh: eu stiam ca pe plan economic Romania o ducea bine si inainte de comunism. Si ca ultimii ani de comunism ne-au cam distrus.

Asa... cat despre intrebarea topicului: prefer democratia asta de acum.
stiu, nu-ti iese totul mereu, dar azi intra

#10
(15-08-2010, 01:14 PM)YKashim A scris: @Teh: eu stiam ca pe plan economic Romania o ducea bine si inainte de comunism. Si ca ultimii ani de comunism ne-au cam distrus.

Well, asta auzisem şi eu, faptul că România o ducea bine şi înainte de comunism. Dar personal nu am auzit că acest comunism ar fi tras-o în jos sau ar fi distrus-o, din contră, se menţinuse pe aceeaşi lungime de undă, poate că nu evoluase, dar era intactă, economia. Cel puţin, aşa cred. Era la nivel de ţară, naţional, nu se răspândea internaţional. Asta este ideea, dacă ar fi "vrut" ar fi putut deveni o mare putere pe plan internaţional, şi nu cred că le-ar fi plăcut ast aaltora din afară. Din câte am auzit eu, şi nu pot fi sigură, dar aşa am auzit, au fost făcute nişte manevre, şi dinăuntru şi din afară, ăia din afară aveau scopul lor, de a îndatora România şi aşa mai departe, iar cei dinăuntru, eh, clar ,nu le plăcea viaţa asta , nu puteau avea venituri mai mari, mă rog, nu puteau fura. Şi după comunism a fost distrusă economia ţării, pt că până atunci era prea organizată pt a se duce de râpă. Cel puţin aşa cred.




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)