Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Casual vs Hardcore

#1
In timp ce scriam titlul ma gandeam ca ar fi trebuit sa fac topicul la dezbateri. Dar nu o fac pentru un simplu motiv: chiar daca jucatorii harcore ii dispretuiesc pe casuals pentru simplu fapt ca exista, cealalta tabara ii ignora.

Acum 20 de ani, chiar si acum 10 ani, sa fi gamer era o categorie sociala. De cand cu facebook si smartphones pe toate gardurile mai toata lumea joaca ceva cand are timp de pierdut. Astfel au aparut jucatorii casual si cei ce au ramas fideli au inceput sa se considere hardcore. Cel putin asta este viziunea mea asupra istoriei 4. Si de ceva vreme jucatorii casual sunt mult mai multi decat jucatorii hardcore si au devenit publicul tinta pentru developers. Asta a schimbat multe lucruri si cel mai bine se vede in WoW unde acu cativa ani s-a intamplat un exod de vanilla players. Totusi jocul inca merge tare si are mai multi jucatori ca in acei primi ani.

Dupa aceasta introducere presupun ca ar trebui sa mentionez ca ma consider un casual sau mai exact (cum spune un amic mai fanatic) un console gamer. Am jucat cate ceva din fiecare generatie de console de la NES pana acum si cu timpul am adunat destule titluri. Dar niciodata nu o sa consider ca un joc (orice joc) merita mai multa dedicatie decat orice as face in viata de zi cu zi. Nu castig bani din asta. Si daca as castiga ar trebui sa muncesc de doua ori mai mult decat in orice alta slujba pentru acelasi salariu.

Nu ii inteleg pe jucatorii hardcore. Exemplul pe care o sa il folosesc probabil o sa ma acopere in rosii. Diablo 3. Dezamagirea populatiei de pe forumuri era maxima. Pe langa ca toti care plangeau erau oameni care ar fi preferat sa joace 20 de ore pe zi multi mai erau si izbiti de nostalgia diablo 2. Sentimentul general era de parca cineva tocmai jucase fotbal cu biblia in Vatican. Dar opinia mea este ca pentru fiecare nostalgic de pe forum erau trei alti oameni normali care il jucau si nici nu stiau ca exista forumuri. Si asta era o alta problema. Diablo 3 a fost facuti pentru acei oameni pentru ca ei reprezinta un segment mult mai mare din piata. Si asta ii roade pe hardcore-ari cel mai tare. Ce nu inteleg este de ce?

Mai multi oameni cumpara, mai multe jocuri sunt produse. Acum apare problema de calitate/cantitate. Dar opinia mea este ca aceasta calitate nu a scazut. Adevarat, multe jocuri sunt copy/paste ale iteratiilor trecute cu grafica mai buna. Dar este asta un lucru rau? Nu cred. Daca mi-a placut FIFA 2001 de ce sa fiu fortat sa il joc cu grafica de atunci daca sunt dispus sa dau banii ca sa cumpar unul facut in 2013.

In acelasi timp existenta celor casual le permite jucatorilor hardcore sa isi castige existenta din asta. Daca nu ar fi un milion de casuals sa se uite pe twitch la un pro cum joaca nu ar fi nimeni care sa se uite la el. Ceilalti hardcore ar fi in joc. Ganditiva la asta data viitoare cand acuzati un casual ca v-a stricat jocul.

Personal consider ca acest fenomen distruge orice comunitate de gameri. Dar din punctul meu de vedere, cum am spus la inceputul postului, este vina hater-ilor ca acest conflict exista

Pareri?

P.S. puteti sa va certati pe orice joc preferati, dar incercati sa fiti decenti si folositi insulte subtile daca chiar trebuie
[Imagine: FinalFantasyIXBahamutvsAlexandregh.jpg]

#2
Personal, diferenta dintre un hardcore si un casual mi se pare absolut inutila si inexistenta. Singura clasificare valida pe care o vad e pro gamer [aka. mergi la turnee si castigi bani din asta] si gamer [aka. te joci ca asa ai chef si iti place].
Toata diferentierea asta cred ca a pornit din nevoia unora de a se simti mai bine in legatura cu modul in care prefera sa-si petreaca timpul, si "I'm a hardcore gamer" suna mai bine decat "imi place sa stau si sa frec menta jucandu-ma pe PC/consola" pentru unii. Si pentru asta, in unele cercuri primesti bragging rights, and that can be awesome, admittedly. Dar asta nu inseamna ca exista o diferenta adevarata si valida. Poti sa te joci ultima iteratie din CoD/Final Fantasy/whatever big fancy game is *in* right now, sau Angry Birds. Nu, niciuna din alegeri nu te face mai jmeker, tot un joc e. Si nici nu esti mai ba?tan daca bagi un infinit de ore intr-un joc si ajungi la 100% completion. Pur si simplu ai mai mult timp de investit in chestia asta sau ti-a placut mai mult jocul. That's it.
Si o chestie amuzanta pe care am vazut-o e ca majoritatea care se bat cu pumnu' in piept ca sunt hardcore fratzica sunt aia care se joaca in timpul liber si nicidecum cei care castiga o paine din asta, gen revieweri mai cunoscuti [cel putin din cei pe care ii urmaresc pe youtube si sunt nume destul de mari in bransa, cum ar fi si TotalBiscuit, ca exemplu].
Anyway, games should be just a hobby and that's that, nu ar trebui sa fie luate chiar atat de srs bsns. De-asta sunt jocuri, so quit it and have fun, guize. Srsly, chill.

#3
Cred ca se face o confuize intre ce inseamna hardcore/casual gamer. Nu are legatura cu castigarea unui ban din asta. In general un hardcore gamer apartine unui guild/clan cu aceeasi mentalitate. Mentalitate ce presupune a domina complet un titlu/server pe care guilda/clanul isi face veacul. Putine sunt cu adevarat hardcore guilds,deoarce nu multi au stomac/timp/rabdare pentru asa ceva. Faptul ca nu castiga ei bani din asta nu ii face mai prejos decat asa zisii "professional gamers".

Hardcore clans/guilds in general au :

- program strict de attendance (gaming schedule, jucam asta la ora asta,in ziua cutare,cine nu apare,instant kick)
- play to win (nu conteaza ce tactici folosesc, oamenii in general cauta sa domine in orice titlu, de la mmos la shooters pana la racing games si flight simulators)
- In-depth knowledge of game mechanics ( cunostiinte detaliate in legatura cu jocul respective, in-depth mastery/knolwedge of the player's class, daca e vorba de un mmo etc.)
- Folosesc din greu voice comms, avand in general high quality Ventrilo/Teamspeak3/Mumble servers,rented out by guild/clan leader, with member donations.
- IRL strategy meetings and so on.

Am vazut in cateva titluri online jucate de mine (Warhammer Online si Guild Wars) doar 2 guilde cu adevarat hardcore. Nu inteleg in general mentalitatea, dar le aplaud pasiunea cu care se dedica unui tel. Nu sunt de acord insa cu rigiditatea lor,in general.


Casual players e un termen prea larg. Practic oricine joaca de dragul de-a juca,fara a avea un scop sau o mentalitate anume,legata de joc, poate fii numit 'casual'. Nu il vad ca pe un termen derogatoriu, atata timp cat lumea se distreaza, bravo lor.


Personal tind sa abordez orice titlu online cu o mentalitate semi-hardcore (in sensul ca imi place sa castig,sa joc bine,sa fiu competitiv,dar in anumite limite, fara sa imi impun regulile care si le impun asa zisii hardcore gamers). In general persoanele cu spirit competitiv tind sa pice in aceasta categorie.


All in all, nu cred ca trebuie trase linii. Un topic mai interesant de discutie ar fi fost acela legat de women in video games nowdays (also,feminism in video games,and how it screws over the industry). Cu toate ca orice discutie cat de mica legat de acest subiect tinde sa se transforme repede intr-un shitstorm.
Innocence proves nothing

[Imagine: itswG.jpg]

#4
[center][Imagine: forgive_people.jpg]
[Imagine: this-is-my-limit-83836-530-398.jpg][/center]




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)